Уперше за ініціативи батьків і підтримки «Народного контролю» звільнили директора школи, яка займалася поборами

Поділитися

Завдяки спільним зусиллям громади, активістів «Народного контролю» у Харкові стався безпрецедентний випадок – батьки учнів домоглися звільнення директора школи № 67, що на Лисій горі. За словами містян, замість дбати про розвиток і престиж навчального закладу, який очолювала, освітянка лише займалася поборами із батьків.

Так, боротьбу проти директора школи № 67 Ірини Носатюк батьки вели понад рік. Їх обурив факт, коли дирекція школи змусила їх виплачувати незрозумілі «кредити», взяті адміністрацією закладу для невідомих потреб. Також батьки були невдоволені і рівнем викладання у школі. За результатами ЗНО-2015, школа перебуває на 159-му місці в місті, тобто входить до тридцятки найгірших у Харкові.

За словами депутата Харківської міської ради і лідера «Народного контролю» у Харкові Анатолія Родзинського, схема поборів насправді добре відпрацьована у харківських школах. Як правило, директори не звітують перед батьками, куди витрачають їхні гроші. Це при тому, що з міського бюджету на освіту в Харкові витрачається понад мільярд гривень на рік.

Також деякі батьки скаржилися на зневажливе ставлення у школі №67 до української мови. Приміром, цьогоріч для першокласників не створили жодного українського класу.

Ані пікети, про які вже писала газета «Народний контроль», ні листа в департамент і міністерство освіти, ні збори підписів з вимогою звільнити Ірину Носатюк не давали результату.  Директору лише винесли догану після міністерської перевірки, але з посади не звільнили.

У червні – після закінчення навчального року – заступник директора департаменту освіти Харківської міськради Тетяна Стецюра запропонувала батькам на звітній конференції вислухати звіт директора і вирішити питання про її подальшу роботу через висловлення їй довіри чи недовіри. Конференцію запланували на серпень. Батьки погодилися на таку пропозицію.

Безпрецедентні збори відбулися 28 серпня. Ймовірно, вони стануть першим кроком до зміни корупційної системи у харківських школах, коли призначення директора традиційно відбувається в закритих кабінетах і залежить від підтримки міської влади.

Саме на знищення такої практики сподівається і Анатолій Родзинський, який разом із командою «Народного контролю» та громадськими активістами вирішив підтримати батьків.

«Я прийшов на збори  на запрошення батьків і вчителів. Моє завдання, як депутата міської ради, – забезпечити батькам право висловити довіру чи недовіру директору школи», – пояснив депутат.

Уже на початку зборів протестуючих батьків чекав сюрприз. Виявляється, напередодні лояльні до директора тати й мами отримали папірці зеленого кольору із написом «Мандат», які нібито давали право голосувати за продовження роботи директора. «Мандати» були видані навіть дітям середніх і старших класів, яких привели на збори.

Таким чином намагалися не допустити до голосування батьків, які були налаштовані проти Ірини Носатюк. Утім Анатолію Родзинському і кандидатам  у депутати Харківської міської ради від «Народного контролю», вдалося домогтися, щоб до голосування були допущені всі батьки учнів шкіл, які прийшли послухати звіт директора школи.

Сам звіт перед батьками пройшов у традиціях радянських часів. Монотонно, не підводячи очей від папірця, директор школи зачитувала цифри – кількість поклеєних шпалер, пофарбованих підлог.  А потім  у стилі одіозних презентацій Геннадія Кернеса повеселила збори, продемонструвавши малюнки з нецензурними словами, які нібито написали незгодні з нею вчителі на стінах школи. А от на запитання батьків: на які потреби витрачають кошти, які із них збирають, відповіла, що: «… за законом, батьки зобов’язані платити гроші в благодійний фонд школи».

Натомість, як слушно зауважив Анатолій Родзинський, аргументація директора – абсурдна, адже збір грошей із батьків не затверджений жодним законодавчим актом. Відтак йдеться про банальну корупційну схему, яку прагнуть зламати батьки і вчителі.

Переконавшись, що не має великої підтримки у присутніх, Ірина Носатюк поспіхом покинула залу одразу після закінчення своєї доповіді і так не дочекалася результатів голосування. Вони ж виявилися неприємними для директора – більшість батьків висловили недовіру Ірині Носатюк.

Результати голосування внесли до протоколу, а його копію передали в міський департамент освіти. Урешті, за результатами конференції, департамент освіти Харківської міськради, побоюючись подальшого резонансу, таки не продовжив контракт із Іриною Носатюк.

Ця подія стала показовою для системи харківської освіти. Можливо, тепер чиновники міської освіти зрозуміють, що не варто нехтувати думкою громадськості. Тим паче, що колектив школи у своєму прагненні відстояти справедливість має підтримку.

«Нам треба змінювати законодавчу базу, – вважає Анатолій Родзинський. – За законом, директора школи призначає місто. У результаті він стає підневільною людиною, яку використовують у різних цілях. Зокрема, і у передвиборних кампаніях. На мій погляд, директорів мають вибирати вчителі і батьки. Та, як бачимо, навіть нинішня законодавча база дозволяє батькам і вчителям впливати на ситуацію в школі».

За словами Анатолія Родзинського, він разом із командою «Народного контролю» готовий і надалі допомагати вчителям і батькам учнів харківських шкіл відстоювати свої права в конфліктах із директорами.nkontrol_charkiv_shckola1

З 4 жовтня 2015 управління юстиції не матимуть повноважень приймати документи щодо реєстрації прав на нерухомість та бізнесу

Заява політичної партії «ГР «Народний контроль» щодо голосування за зміни до Конституції України