Передача протоколів ДВК та основні порушення на Тернопільщині

Поділитися

Серед основних порушення при заповненні та передачі протоколів з підрахунку голосів на виборчій дільниці найпоширенішими є дрібні неточності, неналежне упакування виборчої документації, внесення непередбачених Законом даних на вимогу ТВК, а також невірно вказані назви політичних партій та кандидатів. При транспортуванні члени комісій досить часто брали із собою печатку, а не залишали на дільниці, як цього вимагає Закон.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, у коридорі Зборівської РВК були зафіксовані  випадки, коли голови дільничних виборчих комісій вносили певні правки у протокол з підрахунку голосів. У більшості випадків, це стосується визначення відсоткового показника відносно кількості виборців,  який набрала кожна партія і кандидат на місцевих виборах 2015 р. Як повідомила голова комісії Мельник Ольга Іванівна, такі дані мають бути внесені у протокол підрахунку голосів з виборів депутатів районної ради. Проте  у ч. 2,3 ст. 80 Закону України «Про місцеві вибори» вказано вичерпний перелік даних, які повинна внести дільнична виборча комісія у протоколи підрахунку голосів у одномандатному та багатомандатних виборчих округах. Тому, з якої причини члени дільничних виборчих комісій підраховували такі дані і куди їх вносили достовірно не відомо.

Ще однією розповсюдженою причиною, через яку ТВК не приймали протоколи про підрахунок голосів, було те, що назви партій часто записували із скороченням. Свої дії члени дільничних комісій пояснюють недостатньою кількістю відведеного місця для написання необхідних відомостей. Також був випадок, що голова Малашівської ДВК поставила печатку на протоколі у приміщенні ТВК. Спостерігач ОПОРИ, звернувся із зауваженням  до Зборівської РВК, після чого грубі порушення щодо заповнення протоколів припинились.

Такі дії членів ДВК суперечать ч.4 ст. 83 ЗУ «Про місцеві вибори» в якій вказано, що  «у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів виправлень, помилок, неточностей територіальна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію внести зміни до цього протоколу шляхом складання протоколу з позначкою “Уточнений”. Під час розгляду цього питання дільничною виборчою комісією відповідні примірники протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчі бюлетені та інші виборчі документи, доставлені до територіальної виборчої комісії, зберігаються у територіальній виборчій комісії, яка відповідно до частини першої цієї статті приймала такі документи» частині 5 цієї ж статі зазначається, що «дільнична виборча комісія зобов’язана у строк, визначений відповідною територіальною виборчою комісією, розглянути питання про внесення змін до протоколу. Після цього протокол з позначкою “Уточнений” негайно транспортується і передається відповідній територіальній виборчій комісії в порядку, встановленому статтею 82 цього Закону».

У приміщенні Палацу культури «Березіль», де знаходиться Тернопільська міська виборча комісія, був зафіксований випадок коли члени дільничної виборчої комісії запаковували виборчу документацію та проставляли на упаковці печатку ДВК. На запитання спостерігача чому вони це роблять, не було сказано аргументованої відповіді.

Додамо також, що у ч.11 ст. 82 ЗУ «Про місцеві вибори»   зазначено, що під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається в сейфі чи металевій шафі у приміщенні відповідної комісії.

Как правильно продать свой голос на выборах?

Пcевдопрацівники банку, видурюють кошти у мешканців краю