У Тернополі вже б’ють журналістів, щоб не заважали Надалу стати мером?

Поділитися

 

27 жовтня в приміщенні Тернопільської міської виборчої комісії журналісту видання «Точка опори» Ігорю Процику під час законної відеозйомки члени відповідної   комісії завдали тілесних ушкоджень та перешкоджали його журналістській діяльності. Після цього, Тернопільська МВК прийняли рішення про позбавлення права журналісту перебувати в приміщенні відповідної комісії.

Як зазначає Ігор Процик: «Вчора, 27 жовтня, у приміщення Тернопільської міської виборчої комісії   технічний працівник пан Тарасюк заніс пачку без будь-яких написів на ній, яка була обгорнута в папір коричневого кольору, яким запаковують виборчу документацію. Спочатку він поставив цю пачку на стіл, де засідає міська виборча комісія, на моє питання «що в цій пачці, які документи» – мені не дали відповіді. Потім технічний працівник переніс цю пачку в іншу частину приміщення, яку члени Тернопільської міської виборчої комісії називають технічною, хоча в Законі України «Про місцеві вибори» немає жодної згадки про таке приміщення. Я почав здійснювати відеозйомку, до мене в цей момент підійшов заступник голови Тернопільської міської виборчої комісії Душак Андрій Володимирович, який знаходився в так званому «технічному приміщенні», і своїм тілом заважав мені здійснювати відеозйомку та штовхав мене. Потім до мене підійшов член Тернопільської міської виборчої комісії Василик М.В.   і, сильно вхопивши за ліву руку, відштовхнув мене, в слід також висловлювався словами, які ображаю честь і гідність. Після цього я вийшов в коридор, щоб викликати міліцію. Після того, як викликав правоохоронців,   я   зайшов в приміщення виборчої комісії, у якій вже з’явився голова Тернопільської міської виборчої комісії Дрозда В.П., який похапцем готував рішення про позбавлення мене права перебувати в приміщенні комісії. На моє питання «яким чином я перешкоджав роботі комісії», я не отримав конкретної відповіді. Після чого комісія прийняла рішення про позбавлення мене права перебувати в приміщенні комісії. На   прохання видати мені витяг із рішення про позбавлення мене права перебувати на засіданні, щоб оскаржити дане рішення, мені відмовили. Згодом я залишив приміщення, щоб дати відповідні пояснення представникам правоохоронних органів, які прибули на місце події». 

Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області будуть тримати на контролі розслідування правоохоронними органами по даній справі.

Варто додати, що у ст. 27 пункт 9 Закону України «Про місцеві вибори» зазначено, що «На засіданнях виборчих комісій, у приміщеннях виборчої дільниці мають право бути присутніми з додержанням вимог цього закону: представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).

Також відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» підпункт 2 частини 2 ст.26 – «журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами».Кримінальний кодекс України, ст.171 п.1 визначає покарання   за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – «штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

 

У нічному клубі дівчата роздяглися догола заради застарілого iPhone

Митці запланували абсолютну та руйнівну мистецьку невдачу