В Тернопільському медуніверситеті студенти Донецького університету пройшли курси з домедичної допомоги

Поділитися

unnamedСтуденти медичного факультету Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського упродовж трьох днів (9-11 жовтня) проводили для студентів Донецького національного медичного університету імені М.Горького курси домедичної допомоги. Інструкторами, які поділилися своїми знаннями і практичними навичками, були Богдана Перевізник, Денис Кошарський, Ігор Бигар, Василь Кузь. В організації цього заходу їм допомогли колеги по студентській лаві Наргіз Джавадова, Романія Клос, Ірина Лиса, Віталій Ліберний.
Частина гостей ДНМУ уже побувала на гостинній тернопільській землі цього літа під час реалізації проекту «Схід і Захід разом», який відбувся в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» за підтримки ректора ТДМУ, професора Михайла Корди. Інша частина вперше приїхала до нашого міста. Упродовж вихідних всі вони активно навчалися і отримали сертифікати інструкторів від Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги.
«Ці молоді люди на теренах свого навчального закладу і області передаватимуть отримані знання і навички іншим. В нашому університеті є всі умови для проведення подібних заходів, зокрема виш має 16 сертифікованих інструкторів від Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги з числа студентів і необхідну матеріальну базу завдяки навчально-науковому інституту медсестринства та кафедрі медицини катастроф і військової медицини. Окрім того, у 2015-2016 навчальному році до навчальної програми офіційно введено курс з домедичної допомоги. Проте досі не відбулося жодного семінару чи тематичного вдосконалення викладацького складу з приводу того, як навчати цьому студентів. Відповідно молоді люди, які сьогодні здобувають важливі знання і навички, почнуть писати нову сторінку в житті свого університету щодо запровадження такого напрямку», – зазначив завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима.
Він також додав, що згідно з Законом України «Про екстрену медичну допомогу» всі працівники пожежно-рятувальної служби, міліції, фармацевти, люди, які працюють в транспортній галузі повинні вміти надавати першу допомогу. Також у Верховній Раді завдяки старанням Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги зареєстроване доповнення до цього закону щодо того, аби в організованому колективі кожен десятий працівник мав сертифікат з домедичної допомоги і вмів при потребі її надати.
«У серпні цього року в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» був реалізований проект «Схід і Захід разом». В його рамках ми проводили показові курси з домедичної допомоги. Декілька учасників проекту зацікавилися подальшим навчанням і звернулися з проханням провести для них поглиблений курс з домедичної допомоги. Упродовж останнього року ми тісно співпрацюємо з Всеукраїнською радою реанімації та екстреної медичної допомоги, яка підтримала нас в тому, аби провести подібні навчання для студентів Донецького вишу з подальшою видачею сертифікату. Отже, до нас приїхало 12 студентів з Донецького медуніверстету. Вони отримають статус «викладача-інструктора», що дасть їм право проводити навчання з домедичної допомоги в державних установах. Далі плануємо зустрічатися з ними на спільних конференціях і вишколах», – додав студент ТДМУ Денис Кошарський.
Марія Карпович, шестикурсниця Донецького національного медичного університету імені М.Горького, зазначила, що у неї та її колег було чудове літо в «Червоній калині». За її словами, у вересні цього року вони серйозно задумалися над тим, аби самим навчитися кваліфіковано надавати першу допомогу і навчати цього інших.
«Всі, хто сьогодні приїхав до Тернополя, зробили це з власної ініціативи. Ми свідомо обрали вихідні дні, аби не пропускати навчання в університеті. Звичайно, вуз іде нам назустріч, але ми розуміємо, що потрібно буде потім наздоганяти однокурсників і відробляти пропущені заняття. Для участі в цій програмі заяви подали 70 студентів, але ми відібрали лише 12 з них. Ці молоді люди продемонстрували найвищу мотивацію і готовність нести отримані знання в широкі маси. Дуже приємно, що молодь готова жертвувати вільним часом задля власного вдосконалення і волонтерської роботи. Це додає стимулу і нам», – поділилася враженнями дівчина.
Гості з ДНМУ проживали гуртожитку №2 Тернопільського медичного університету, де вони мали ще одну можливість отримати нових друзів.
«Ми дуже сумуємо один за одним. Часто списуємося і спілкуємося за допомогою Skype. Такі проекти, як «Схід і Захід разом», допомагають налагодити тісну дружбу між регіонами. Нема насправді ніякого бар’єру. Вдруге ми сюди приїхали як до себе додому, як до своїх рідних», – підсумувала Марія Карпович.
Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

Колишньому начальнику Тернопільського гарнізону присвоєно звання генерал-майора

“Правий сектор” на Тернопільщині почав лаятись через ціни