На “чорному ринку” в Україні почався обвал долара

Поділитися

groshiНацбанк почав агресивно опускати курс долара. 2 грудня валютний міжбанк стартував зі зниження на 10 копійок, яке продовжилося і після цього. Про це пише видання Вести Бизнесс.

“Безготівкові торги починалися з 23,80-23,90 грн / $, але простояли в цьому діапазоні недовго. Вже ближче до обіду вартість американської валюти опустилася до 23,40-23,50 грн / $”, – розповів виданню начальник управління дилінгових операцій Райффайзен Банку Аваль Юрій Гриненко.

При цьому фінансисти назвали тільки одну причину такого курсового відкату – помітне зниження попиту на долар. Як вони запевняють, не через відмову самих імпортерів, а через ручне управління НБУ.

“Причина здешевлення в тому, що Нацбанк порізав частину заявок на купівлю валюти. Це оголило пропозицію. До кінця дня все залежатиме від регулятора: якщо він вийде на ринок, то курс може відкотитися ще більше”, – спрогнозував Гриненко.

Банкіри поки не беруться пророкувати – чи є “ручний” відкат курсу долара довгостроковою тенденцією. Хоча деякі експерти це допускають: на думку старшого аналітика компанії “Альпарі” Вадима Іосуба, до кінця року з урахуванням сезонного ефекту різдвяних і новорічних свят, зростання офіційного курсу долара може сповільнитися.

“При цьому багато в чому він буде як і раніше залежати від динаміки долара на міжнародних ринках. Поведінка готівкового курсу менш передбачувана через утруднений арбітраж між різними сегментами валютного ринку”, – сказав він.

Готівка дешевшає на очах

Знижуються валютні розцінки і на готівковому ринку. 2 грудня банки на 15 і 30 копійок опустили максимальний і мінімальний курс викупу долара у населення, і скуповують валюту в рамках 23,50-24,95 грн / $. Правда, продають “бакси” людям за вчорашніми цінами: у коридорі 24,80-25,70 грн / $.

Здає долар позиції і на чорному ринку. Середня ціна викупу валюти у людей просіла відразу на 25 копійок – до 24,80 грн / $. А продавати долар міняйли почали на 35 копійок дешевше – 24,95 грн / $.

У супермаркеті оскаженілі покупці влаштували битву за дешеві яйця (відео)

Скандал з будинками від “Набережного Кварталу” набирає обертів (відео)