24 лютого річниця з дня смерті предстоятеля УАПЦ, блаженнійшого митрополита Мефодія

Поділитися

mefodiy24 лютого 2015 року Божого в Києві перестало битись серце Блаженнішого Мефодія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви

В першу річницю з дня смерті Блаженнішого Мефодія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви 24 лютого 2016 року, Фонд пам`яті Блаженнішого Митрополита Мефодія проведе урочисте відкриття виставки пам`яті Його Блаженства на Тернопільщині – малій батьківщині Предстоятеля.

Експозиція відкриється в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї і включатиме церковне облачення владики Мефодія, речі богослужбового вжитку, численні фотографії Блаженнішого, його особисті речі, зокрема – рукописи і книги з особистої бібліотеки.

В цей же день в музеї за участі представників органів державної влади, духовенства різних конфесій, релігієзнавців пройде круглий стіл “Об’єднаємо Церкву — об’єднаємо Україну: Спадщина Митрополита Мефодія та консолідація Українського Православ’я”. На круглому столі буде обговорено питання шляхів канонічної легітимації самопроголошеної церковної незалежності, актуальність об’єднання Церков на даному історичному етапі, моделі та шляхи об’єднання Помісної Церкви в Україні та історична роль Блаженнішого Митрополита Мефодія в об’єднавчому процесі.

Історична довідка:

Самопроголошення автокефалії та третє відродження УАПЦ в Україні спиралося на об’єктивні історичні процеси та було виправдано з пастирської точки зору. Однак, в результаті цього процесу, Українське православ’я виявилося розділеним на три гілки, лише одна з яких на сьогодні має визнання Вселенського православ’я.

Впродовж 2000-2015 рр. Вселенський патріарх Варфоломій та канонічно підлеглі йому ієрархи УПЦ в США та УПЦ в Канаді неодноразово наголошували на важливості об’єднання розділеної Київської Церкви. З дипломатичною метою (зокрема, з метою сприяння об’єднанню УАПЦ та УПЦ КП) Україну відвідували ієрархи Постійної конференції українських православних єпископів поза межами України.

Проте з огляду на шалений тиск, якого зазнає процес консолідації Українського православ’я з боку Москви, історичне об’єднання досі не відбулося. Єдність українського православ’я на часі, що особливо актуально в часи війни та розділення суспільства. Однак воно не відбудеться без дієвої участі в об’єднавчих процесах патріотично налаштованих вірян Православних Церков.

У Києві відкрили пам’ятну дошку Івану Гавдиді

Як тернополяни вирощували совенят (відео)