Кримінальні новини на Тернопільщині вражають різноманіттям

Поділитися

За два роки після Майдану в Україні не утворилось ідеальне суспільство, як про це мріяли романтики Революції Гідності. Чого лишень не трапляється …

Шахраї вигадують все нові способи підзаробітку. Цього разу в полі зору аферистів – водії таксі. «Клієнти» через телефон просять у таксистів купити їм продукти та поповнити телефон, обіцяючи повернути кошти та винагороду за клопоти. Проте водії залишаються ні з чим.

 У таку шахрайську пастку у Тернополі потрапив 32-річний водій таксі. Близько 5 години ранку він отримав замовлення від невідомого. Абонент просив, аби водій купив йому продукти та поповнив мобільний телефон. За такі послуги обіцяв добре заплатити. Назвав адресу, куди потрібно доставити замовлення. Проте водій, приїхавши на вказане місце, нікого там не застав, а телефон «клієнта» був вимкнений. За допомогою потерпілий звернувся до працівників поліції.

За фактом шахрайських дій правоохоронці відкрили кримінальне провадження. За підрахунками потерпілого, невідомий спричинив йому збитки на понад півтисячі гривень.

Поліцейські розшукують шахраїв та звертаються до водіїв таксі бути обережними, не ведіться на оманливі пропозиції. Не виконуйте вказівки невідомих осіб по телефону. У разі ж непередбачуваної ситуації телефонуйте на лінію 102.

****

Ще один факт хабарництва зі сторони медика задокументували у понеділок, 1 лютого, оперативники Управління захисту економіки (УЗЕ) в Тернопільській області спільно з працівниками прокуратури. Нарколог одного із районних медзакладів вимагав та отримав неправомірну вигоду за підготовку та видачу документів.

 В ході проведених оперативних заходів стало відомо, що медик за грошову винагороду пообіцяв чоловіку, який до нього звернувся, видати сертифікат про проходження наркологічного огляду.

Працівники УЗЕ викрили медика під час отримання неправомірної вигоди. Речові докази вилучили.

Подію правоохоронці внесли до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 368 частина 3 Кримінального кодексу України – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.

***

Аби врятувати сина від кримінальної відповідальності, 75-річна жителька Підволочиського району готова була віддати 25 тисяч гривень невідомим. Вберегти заощадження пенсіонерці допоміг водій таксі.

Як встановили правоохоронці, до пенсіонерки зателефонували близько 3 години ночі та повідомили, що її син нібито став винуватцем ДТП. Новина шокувала жінку. Незнайомець сказав, що працює у правоохоронних органах і може допомогти пенсіонерці врятувати її родича від кримінальної відповідальності. Абонент вів розмову наполегливо, не давав часу на роздуми. Запропонував вихід із ситуації: жінка повинна перерахувати на банківський рахунок 25 тисяч гривень.

Пенсіонерка взяла гроші, найняла таксі та поїхала до обласного центру, аби через банк перерахувати гроші. Дорогою жінка розповіла свою історію таксисту. Водій запідозрив щось неладне і порадив жінці звернутися до поліції. Пенсіонерка прислухалася до поради і вберегла свої кошти. З’ясувалося, що з сином жінки усе гаразд і в ніяку автопригоду він не потрапляв.

Щоб не стати жертвою подібного виду шахрайств, юридичний психолог обласного управління поліції Михайло Козюк радить зберігати в екстремальних ситуаціях холодний розум, довіряти логіці, а не емоціям. Перш ніж передати комусь кошти, варто перевірити інформацію. Якщо не можете зв’язатися з тим, хто «потребує» вашої допомоги, телефонуйте до поліції.

***

Не впускайте незнайомців навіть на поріг помешкання! На ваші гроші полюють злодії та шахраї!

Саме таку необачність вчинив 82-річний пенсіонер з Тернополя. Чоловік довірився псевдопрацівникам комунальної служби та втратив чималі заощадження.

 1 лютого, в обідню пору в двері пенсіонера постукали двоє невідомих жінок. Вони представилися працівниками ПАТ «Тернопільгаз» та попросили впустити до помешкання для перевірки газового обладнання. Господар, не перевіривши жодних документів, дозволив незнайомкам увійти. Довіра обійшлася йому в 1200 доларів та 4000 гривень. Саме стільки викрали у потерпілого злодії-шахраї. Крадіжку помітив лише згодом та зателефонував до поліції.

Правоохоронці розшукують зловмисниць, а краянам нагадують за жодних обставин не втрачати пильність!

Якщо до вас завітала підозріла особа, котра назвалась працівником будь-якої комунальної установи, в першу чергу попросіть її пред’явити посвідчення, також зателефонуйте на підприємство, аби з’ясувати усі обставини даного візиту.

Не впускайте незнайомців до помешкання! Часто пройдисвіти працюють парами. Допоки один зі зловмисників відволікає увагу, інший шукає у помешканнях цінні речі. Також намагайтеся не вступати з ними в словесний контакт, адже шахраї ще й хороші психологи та використовують так званий метод навіювання. Не погоджуйтесь на пропозиції незнайомців вигідно придбати товар, поворожити чи зняти порчу.

Якщо непроханим гостям все ж вдалося переступили поріг вашої оселі, намагайтеся не випускати їх з виду, не приставайте на їхні пропозиції, а головне, не показуйте, де зберігаєте заощадження та цінні речі.

Про підозрілих осіб, будь-то працівник державної чи комунальної установи без відповідних документів, продавець товарів за вигідною ціною чи ворожка, що знімає родинне прокляття, варто одразу повідомляти правоохоронцям. Здебільшого у такий спосіб у вас намагаються видурити гроші шахраї!

Про подібні афери та способи їх уникнення попередьте стареньких родичів та сусідів, адже саме люди похилого віку найчастіше потрапляють у пастку аферистів. Будьте пильні, а якщо все ж потрапили у неприємність, негайно телефонуйте «102»!

***

Житель Збаража викрав мобільний телефон з помешкання знайомого

У вчиненні крадіжки співробітники Збаразького відділення поліції підозрюють 21-річного жителя райцентру. Хлопець викрав мобільний телефон з помешкання знайомих.

 Як встановили правоохоронці, того дня підозрюваний завітав у гості до знайомих. Сиділи, розмовляли. Гість запримітив, як господиня залишила на вікні мобільний телефон та вирішив скористатися ситуацією. Непомітно потягнув чужий засіб зв’язку і пішов додому.

Аби відвести від себе підозри, крадений телефон хлопець вирішив віддати на зберігання товаришеві. Згодом мав намір продати чужу мобілку. Та планам перешкодили поліцейські.

З’ясувалося, що підозрюваний вже не вперше потрапляє в поле зору правоохоронців – був судимий за крадіжку.

Щодо збаражчанина розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 185 ККУ.

***

У Тернополі поліцейські викрили злодія, який перебуваючи під домашнім арештом, обікрав магазин

Крадія із чималим кримінальним минулим спіймали співробітники Тернопільського відділу поліції. Новий злочин чоловік скоїв, перебуваючи під домашнім арештом за попередні проступки.

 У ніч з 1 на 2 лютого чоловік проник у крамницю по вулиці Бережанській. До середини зміг потрапити, пошкодивши стінку кіоску. Його здобиччю стали майже 500 гривень, які продавці залишили у касі.

Особу злодія поліцейські встановили оперативно й вже над ранок навідалися до нього додому.

Підозрюваному інкримінують частину 3 статті 185 КК України – крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище. Правоохоронці перевіряють його на причетність до скоєння інших аналогічних злочинів, адже є підстави вважати, що він поживився не в одній крамниці.

***

З повідомленням про крадіжку до Бережанського відділу поліції звернувся мешканець райцентру. Потерпілий розповів, що з його приватного підприємства невідомий зловмисник викрав металеві труби та арматуру.

 В ході проведення оперативно-розшукових заходів правоохоронці з’ясували, що до крадіжки причетний 44-річний мешканець району. Чоловік працював неподалік підприємства, тож задумав скоїти протиправне.

Уночі, скориставшись відсутністю охорони на території господарства, пробрався на його територію та виніс металеві труби та арматуру. Крадене продав, а готівку витратив на спиртне.

Правоохоронці розшукали зловмисника. Той у скоєному зізнався. За фактом злочину відкрито кримінальне провадження згідно статті 185 ККУ – крадіжка.

Правоохоронці встановлюють причетність зловмисника до скоєння аналогічних кримінальних правопорушень.

***

PM986image002Правоохоронці встановлюють причини пожежі на пилорамі в Монастириську

Повідомлення про пожежу на пилорамі надійшло в Монастириське відділення поліції 2 лютого о 6.40 від чергового пожежно-рятувальної частини. На місце події виїхала слідчо-оперативна група.

  За словами начальника Монастириського відділення поліції Андрія Гожія, пилорама знаходиться при виїзді з райцентру в напрямку Івано-Франківська. Її власник – місцевий підприємець.

Свідки кажуть, що приміщення спалахнуло десь о 5:30. Проте правоохоронці вважають, що загорілася будівля раніше, оскільки на момент прибуття рятувальників та поліцейських, вона горіла добряче.

Врятувати будівлю не вдалося. Від старого приміщення залишилися лише голі стіни. Не встигли винести рятувальники і обладнання для порізки деревини.

Поліцейські відпрацьовують дві версії пожежі, а саме підпал та необережне поводження з вогнем, а також встановлюють розмір матеріальних збитків. Триває слідство.

 

Сектор комунікації

Головного управління

Національної поліції

в Тернопільській області

 

 

 

 

Який порядок замовлення індивідуальних номерних знаків

У Чорткові на ярмарку пропонували роботу в супермаркеті “Наш край”