На Тернопільщині стартувала операція “Первоцвіт 2016”

Поділитися

pidsnignykІз наближенням весни по всій території України великих розмахів набуває торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, реліктових, ендемічних і таких рослин, що знаходяться під загрозою зникнення, а також таких, які занесені до Червоної книги України. Серед них підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, білоцвіт весняний, цибуля ведмежа, горицвіт весняний, конвалія травнева тощо. Обсяги торгівлі цими рослинами, особливо у передсвяткові дні, набирають масштабного характеру.
Так, на виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 11.02.2016 року № 6 та з метою збереження вище означених видів рослин і попередження правопорушень у цій галузі, Держекоінспекцією у Тернопільській області розроблено та затверджено комплексний план заходів реагування на порушення природоохоронного законодавства. У ході операції «Первоцвіт-2016», яка триватиме до 31 травня поточного року включно, спеціалістами екологічної інспекції планується здійснити рейдові перевірки по боротьбі з несанкціонованим збором, а також торгівлею рідкісними видами рослин. Оперативну роботу в місцях зростання та продажу первоцвітів будуть проводити інспектори Державної екологічної інспекції у Тернопільській області спільно з працівниками Управління Національної поліції області, державною лісовою охороною лісогосподарських підприємств області із залученням працівників органів місцевого самоврядування, громадських організацій та засобів масової інформації.
Крім того, повідомляємо, що за порушення Порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 КУпАП у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн.) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.
За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, накладається штраф за статтею 90 КупАП на громадян від двадцяти (340 грн.) до тридцяти (510 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти (510 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.
Окрім цього, доводимо до відома жителів області, що за знищення однієї одиниці незаконно здобутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна матеріальна компенсація. Так, для прикладу черемша (цибуля ведмежа) обійдеться порушнику у 62 грн., шафрани (крокуси) та підсніжники від 49 до 62 грн., а сон трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду цих рослин.
Саме тому, Державна екологічна інспекція у Тернопільській області звертається до усіх свідомих громадян із проханням відмовитись від збирання та придбання рослин занесених до Червоної книги України. Адже, навіть придбавши первоцвіт ми автоматично стаємо спільником недобросовісних осіб, які протиправно його реалізовують. Отож, давайте охороняти навколишнє середовище разом, а природні надбання України берегти для майбутніх поколінь!

Національне антикорупційне бюро влаштувало у Тернополі шоу

Голову Козівського районного суду викрили під час отримання хабара у 54 тисячі гривень