В Україні запустили систему моніторингу наявності ліків для онкохворих в лікарнях

Поділитися

likyВідтепер пацієнти Тернопільщини, що отримують ліки, закуплені за державні кошти, зможуть контролювати їх наявність у медичних закладах області та по всій Україні в режимі реального часу. Окрім того, хворий, який придбав ліки за власний кошт, зможе перевірити, чи цей препарат не перепродається недобросовісними медиками – завдяки спеціальному коду партії, вказаному на упаковці.

Щороку держава витрачає мільйони гривень на закупівлю ліків для онкохворих пацієнтів. Так у 2015 р. на це було виділено 750 млн. грн., така ж сума залишилася і на цей рік. Тим не менше, отримати їх безкоштовно пацієнти не завжди можуть, бо частина препаратів перепродається шахраями, що знаходяться у системі охорони здоров’я, або «нечистими на руку» медиками.

Система www.likycontrol.org.ua, розроблена «Центром протидії корупції», збирає інформацію про кількість та розподіл у регіонах ліків, закуплених за державний кошт для онкохворих, моніторить та оновлює залишки препаратів у лікарнях. Сайт покликаний протидіяти перепродажу онкохворим пацієнтам ліків, що вже були закуплені за державний кошт.

За даними Національного Канцер-реєстру станом на 31 грудня 2014 р. кількість онкохворих, що перебували на обліку у Тернопільській області, становила більше 23 тис. осіб, у тому числі 130 неповнолітніх. За словами лікарів, на сьогоднішній день ця картина особливо не змінилась.

«На сайті розміщено перелік препаратів, які держава закуповує для онкохворих за бюджетний кошт. Кожен з цих препаратів має видаватися в лікарнях безкоштовно. На сайті знаходиться 112 унікальних найменувань препаратів для дорослих та дітей, а також інформація про їх наявність у 76 лікарнях 24 регіонів України» – говорить Устінова Олександра, член правління «Центру протидії корупції».

«Наші волонтери особисто стикалися з тим, що медичний персонал перепродавав ліки, куплені нашим благодійним фондом для хворих дітей, – розповідає Ірина Литовченко з благодійного фонду «Таблеточки», який допомагає онкохворим дітям. – На жаль, є велика кількість нечистих на руку посадовців та лікарів, які перепродають ліки, що мають видаватися пацієнтам безкоштовно».

Схожої думки дотримується і Олена Колесник, директор Інституту раку (м.Київ). За її словами така ініціатива дозволить більш жорстко контролювати наявні ліки в лікарнях та викрити схеми перепродажу медикаментів. «Ми вже півтора роки публікуємо на сайті всю інформацію щодо наявності ліків в нашому інституті, щоб пацієнти мали змогу дізнатися, які ліки є в наявності. Ми знаємо, що через закупівлі ліків міжнародними організаціями ми матимемо суттєву економію коштів, іноді до 60%, – розповіла лікарка. – За рахунок цієї економії держава матиме змогу закупити більше ліків, тому такий контроль дуже потрібен, щоб ці ліки дійшли до пацієнтів, а не стали предметом збагачення корупціонерів», – додала вона.

Всі ліки, перелічені на сайті www.likycontrol.org.ua, вже були оплачені українцями за рахунок податків. Їх придбало Міністерство охорони здоров’я або місцеві управління охорони здоров’я за бюджетні кошти.

Команда «Центру протидії корупції» систематично оновлює на сайті інформацію про залишки ліків у лікарнях. Інформація про наявність ліків є офіційною – отримана з Міністерства охорони здоров’я, з обласних та міських управлінь охорони здоров’я в кожному регіоні.

Спеціально для випадків, коли лікарі відмовляють хворим у видачі безкоштовних ліків, активісти розробили форму, яку можна завантажити з сайту та надіслати до органів державної влади, із вимогою надати інформацію щодо конкретних препаратів. Згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» відповідь на запит буде надана не пізніше п’яти робочих днів після його отримання.

Також борці з корупцією просять тернопільців повідомляти їх про факти перепродажу ліків, обіцяючи збереження анонімності заявнику. «Ми збиратимемо факти перепродажу ліків пацієнтам та змушуватимемо правоохоронні органи реагувати на ці факти, – стверджує Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції». – За такі злочини українське законодавство передбачає кримінальну відповідальність, адже це заробляння коштів на людських життях», – додала вона.

В майбутньому моніторинговий проект “Ліки-контроль” може буде розширений для контролю над ліками від інших захворювань.

Сайт www.likycontrol.org.ua створений командою «Центру протидії корупції» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Патріарх Кирило знову здивував курйозною заявою щодо пінгвінів

Чи потрібен Тернополю верблюд за 110 тисяч гривень?