Громадянське суспільство включається в процес створення Смарагдової мережі

Поділитися

Смарагдова мережа_Tarasenko24-25 березня WWF в Україні запросив представників громадських організацій, наукових установ, Міністерства екології, незалежних експертів та активістів для обговорення створення в Україні Смарагдової мережі та мережі НАТУРА 2000, які включають найбільш цінні природні території країн Європейського Союзу та інших країн поза його межами.

Метою створення цих природоохоронних мереж Європи є збереження природної фауни, флори та оселищ. Україна готується стати членом ЄС, тому має пройти шлях із створення в країні спочатку Смарагдової мережі, а після вступу – і мережі НАТУРА 2000. Громадянське суспільство має бути основним драйвером та брати активну участь у процесі заснування в Україні цих природоохоронних мереж, які незабаром будуть стосуватися майже кожного мешканця нашої країни.

Андреас Бекман, директор Дунайсько-Карпатської програми WWF, яка була одним з ініціаторів розробки концепції та впровадженні мережі НАТУРА 2000 в Європі, коментує: «Як демонструє досвід інших Європейських країн, вкрай необхідно, щоб громадськість активно брала участь у створенні мережі НАТУРА 2000. Це один з основних кроків у її розвитку. Тож задача WWF зараз – залучити та об’єднати активних українців та експертів до створення цієї мережі».

Саме тому 24-25 березня WWF в Україні надав платформу для зустрічі та обговорення створення цих мереж та роботи за природоохоронними директивами для громадських організацій, наукових установ, представників Міністерства екології та природних ресурсів України, незалежних експертів та активістів. Міжнародні експерти-практики Всесвітнього фонду природу WWF з різних країн, які особисто брали участь у впровадженні НАТУРА 2000 в Європі, поділились своїм досвідом. З’ясувалось, що, хоча є свої особливості в кожній країні, в більшості країн Європейського Союзу процес подібний. Таким чином Україна може використати досвід Європейських країн, щоб успішно та ефективно пройти процес створення цих природоохоронних мереж у нашій країні.

Пшемислав Навроцкі, орнітолог й експерт з охорони річок WWF Польщі, розказав, як створювалася НАТУРА 2000 в його країні: «Щоб створити мережу НАТУРА 2000, треба подати на розгляд Європейській Комісії ЄС список потенційних територій країни. Від Польщі подавалися два списки – один від держави і ще один від громадськості. Комітет розглянув обидва і оголосив, що державний список був найгіршим за всі часи існування природоохоронної мережі. В той час як громадський список – за всі часи найкращий. Саме останній список був прийнятий за основу при створенні НАТУРА 2000 в Польщі. Тому громадськість Вашої країни теж має бути дуже активною та підготовленою, і повинна зіграти дуже важливу роль у цьому процесі».

Під час зустрічі представники громадськості активно включилися в дискусію та визначились, що метою спільної роботи є створення ефективної Смарагдової мережі та в майбутньому мережі НАТУРА 2000 в Україні. Три робочі групи – НАУКА, ОСВІТА, КОМУНІКАЦІЯ – розробили наступні кроки подальшої роботи. Серед них збір додаткових даних, участь громадськості у наступному біогеографічному семінарі, налагодження комунікації, створення розсилки і тематичної Інтернет-сторінки, розробка навчальних матеріалів та тренінгів.

«Щоб досягти успіху в процесі створення цих природоохоронних мереж, потрібна позитивна дискусія та розробка конструктивних пропозиції українською громадськістю. Без цього ми не зможемо зберегти природу України. Всім знайомий вислів «організована злочинність». А нам потрібно створити «організовану громадськість», яка може ефективно працювати разом заради спільних суспільних цілей», – підсумувала Альона Тарасова-Красієва, координатор Всесвітнього фонду природи WWF в Україні.

Детально про результати роботи семінару, робочі групи та подальші плани можна буде дізнатись найближчим часом на сайті Всесвітнього фонду природи в Україні wwf.panda.org/ukraine.

Росія за допомогою провокацій розігрувала «єврейську карту» в кримському конфлікті, щоб заручитися підтримкою Ізраїлю

У відділі освіти Монастириської районної державної адміністрації виявлено втрат на суму 106,7 тис. гривень