Міноборони розбирається, чому українсько-американські навчання проходили в природному заповіднику “Медобори” у Тернопільській області

Поділитися

69_mainПро це повідомив начальник прес-служби Генерального штабу МОУ Владислав Селезньов на прохання кореспондента Укрінформу прокоментувати, хто визначив для навчань заповідник і наскільки це відповідає законодавству.

“Ми отримали сьогодні доповідну, складену представниками поліції Гусятинського району Тернопільської області, де йшлося про те, що в понеділок, 28 березня, на територію природного заповідника “Медобори” приїхали військові вантажні автомобілі та інша техніка. В рамках проведення тактико-спеціальних занять тренувальна група розбила намети та відпрацьовувала тактичні прийоми. При цьому військовослужбовці використовували холості набої. Наразі військова поліція розбирається, чому вони там опинилися і наскільки це порушує законодавство України про природно-заповідний фонд”, – підкреслив Селезньов.

Про те, що працівники природного заповідника “Медобори” призупинили українсько-американські навчання на заповідній території, розповів директор заповідника кандидат сільськогосподарських наук Михайло Музика.

“У понеділок на нашу території без жодних попереджень та узгоджень приїхали військові вантажні автомобілі, квадроцикли, інша техніка з особовим складом. Згодом з’ясувалося, що це – військовослужбовці із сусідньої, Хмельницької області та американські інструктори. Вони почали доводити нам, що мають проводити тут упродовж тижня українсько-американські навчання із проведенням стрільби холостими патронами. Ніякі аргументи, що це заповідна територія і подібні дії суперечать чинному природоохоронному законодавству, не сприймалися”, – наголосив Музика.

За його словами, представники американської сторони із розумінням сприймали усі аргументи лісників та працівників заповідника, чого не скажеш про керівництво української військової частини. Як стверджує Музика, він терміново зв’язався із Державним агентством лісових ресурсів, керівниками місцевої влади, СБУ, громадськими екологічними організаціями. Як наслідок – сьогодні в обідню пору військові залишили територію природного заповідника, прибравши за собою місця дислокування людей та техніки.

Але працівники екологічної інспекції таки підрахували збитки, які військові завдали природі. Це – понад 73 тисячі гривень. Протоколи про правопорушення передані у відповідні інстанції, в тому числі у військову прокуратуру.

Нагадаємо, законодавство України про природно-заповідний фонд встановлює найвищу категорію заповідності – природний заповідник, на території якого заборонені будь-яка діяльність та перебування. Пошкодження територій природно-заповідного фонду тягне відповідальність згідно зі ст.252 Кримінального кодексу України.

Укрінформ

Интернет-казино «Вулкан»»: самые выгодные турниры

У Тернополі дівчина-патрульна перебувала за кермом у стані наркотичного сп’яніння