Люди Януковича повертаються в Міністерство екології та природних ресурсів

Поділитися

20 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України призначив заступником міністра екології та природних ресурсів Віктора Канцурака.

У 2010-2014 роках Віктор Канцурак був високопосадовцем Міністерства екології та природних ресурсів в часи  Злочевського  та Ставицького і  керував абсолютною більшістю національних природних парків та заповідників України. Його керівництво запам’яталось великою кількістю корупційних тендерних скандалів, непрофесіоналізмом та фактично призвело до розвалу заповідної галузі України.

Провідні природоохоронні громадські організації України та 9 народних депутатів виступили з вимогою негайно відмінити це призначення. 

Призначення ставить під сумнів не тільки подальшу долю природно-заповідного фонду України, але й проекти міжнародної фінансової допомоги, які іноземні донори готові надати українським національним паркам та заповідникам.

У четвер, 28 квітня, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак відсторонив від виконання обов’язків свого заступника Віктора Канцурака на час проведення службового розслідування.

Прес-конференцію  природоохоронців та депутата Ігоря Луценко, що пройшла 28 квітня і була присвячена корумпованості Канцурака можна переглянути


Натомість, у Міністерстві екології призначили ще одним заступником міністра екології – Віктора Вакараша. Що є повним знущанням, оскільки він також є корупціонером.

У додатку Ви можете переглянути наші докази, які вдалось зібрати щодо причетності Канцурака до корупційних схем. Його не можна знову допустити до влади.

Наразі, ми працюємо над збором доказів корумпованості Віктора Вакараша.

Будемо вдячні за розповсюдження інформації.

Природоохоронці, які борються з новими призначеннями: Петро Тєстов , еколог МБО «Екологія-Право-Людина», Олексій Василюк, еколог МБО «Екологія-Право-Людина», Богдан Проць, Всесвітній фонд природиWWF в Україні, Ігор Сіренко,  Національний екологічний центр України  Андрій Хрутьба, Національний природний парк «Голосіївський»

Давайте доведемо, що ми – єдиний народ і ми спроможні подолати корупцію та зберегти природу України.

З повагою,

 Катерина Куракіна, менеджер зі зв’язків з громадськістю WWF в Україні

***

Канцурак про ПЗФ

Схеми, які вибудував Канцурак у системі ПЗФ – це предмет вивченості Антикорупційного бюро та Ген прокуратури України, ми не займалися системним розслідуванням, це не наше завдання, але є результати суттєвого погіршення роботи окремих парків, конфліктів з населенням, руйнування колективів парків, нелегальних рубок, сумнівного використання коштів, відлов риби на територіях ПЗФ.

Є значна підозра щодо створення цілої системи і вона є тривалою в часі (вона працювала за Януковича, елементи її почали працювати за рік після Майдану вже)! Це було очищення і система почала себе відновлювати. Прихід Канцурака збурив громадськість, ми думали із минулим Януковича вже покінчено

Є фрагменти заходів, які складаються у систему і вона повторюється на 40-50% усіх Нац парків України. Це не один Канцурак. Використовуючи владне положення у Міністерстві чи Кабінеті міністрів – вибудовувалась корупційні схеми із залученням людей на усіх рівнях (від працівника парку і вище). Знаходилися люди відповідного відповідних здібностей (схильні до корупції) і надавалися їм відповідну владу – якщо це не Директор парку то заступник, як не заступник, то головний природо охоронець і т.д. Тобто відновлено інститут (так званих) «смотрящих» за ресурсом.

  1. Про який ресурс йде мова?

Це використання природного ресурсу у межах НПП – Карпатські це – ліс, приморські – це риба (але інколи також мотиль, креветки)

Білобережжя Святослава, Нижньодністровський

Ужанський, Гуцульщина (40-50% парків у цій системі) Про ці парки була велика кількість статей та телепрограм

  1. Руйнування кваліфікованого природоохоронного та наукового колективу окремих парків, тобто введення таких директорів спричинило відхід кваліфікованих кадрів. Тиск у парках – це окрема історія, це безробіття.  Тобто, такий Директор адаптує колектив під цю корупційну схему! Потрібно вибирати з ким? Совістю чи грошима. Колектив – це рушій.

Також НТР як ефективний механізм, вибирає директор і міністерство не може втручатися. На Директорів – збирається компромат, і якщо він є, у кожному випадку по іншому.

  1. Рівень ефективності роботи цих парків – впав значно, послаблення національної системи охорони довкілля! частина з них не спроможні до міжнародної діяльності чи виконати ефективне природоохоронне завдання. Ми починаємо нім проект (14 млн. нім допомоги) у парках, я маю сильну стурбованість, що парки ці парки можуть ефективно виконувати завдання.  Гроші які вкладають міжнародні організації та робота яка виконується  – руйнується для забезпечення роботи схем. Це люди,які вкладають свою душу у роботу системи охорони природи. Тобто ти з ними або звільнений!
  2. Рівень конфліктів із місцевими громадами – зріс драматично. Це арешти людей які 1 кг риби виловили, а поряд тони вибирають нелегально. Парки повинні тісно співпрацювати із громадами (вимоги ЄС). Менеджмент план повинен мати погодження із громадами які є на їх території.
  3. підозру викликають надання на реалізацію окремих державних коштів групі окремих парків, великі суми йдуть здебільшого одним й тим ж паркам. Окремі директори таємничо говорили про відкати!!! Хто не платить, той поза роботою. Ми конкретних паперових доказів не маємо, від слів ці Директори відмовляться. Як правило це парки у яких значні рубки, парки які не спроможні ефективно проводити природоохоронні заходи

—————————————————————

Вже працюючи протягом більше року у системі Кабінету міністрів (уряді Яценюка) п.Канцурак впливав та лобіював призначення директорів національних парків, підтримуючи кандидатури найбільш одіозних та непрофесійних керівників із досвідом проведення надмірних рубок, що призвело до конфліктних ситуацій в колективах та значних рубок в окремих національних парках, суттєво послаблюючи функціонування цих установ.

***

Елементи біографії Віктора Канцурака :

  • Народився 16.12.1970 р. в м. Мукачеве Закарпатської області.
  • У 1994 р. закінчив Міжнародний інститут управління бізнесу та права за спеціальністю «менеджмент»
  • У 1999 р. закінчив Донецький державний університет за спеціальністю «правознавство».
  • Трудову діяльність розпочав 1987 р. фрезерувальником заводу «Мукачівприлад» 2
  • 2005-2007  директор Департаменту ресурсного забезпечення та резервів, заступник голови тендерного комітету Міністерства надзвичайних ситуацій (під керівництвом Балоги)
  • 2007  радник міського голови відділу забезпечення роботи керівного складу департаменту організаційно-кадрового і документального забезпечення та контролю Одеської міської ради
  • 02.07.2007 – 07.02.2008  директор КП ” Теплопостачання міста Одеси”
  • 08.02.2008 – 24.03.2008 помічник-консультант народного депутата шостого скликання Бондарєва К.А. (“Батьківщина) на платній основі
  • 25.03.2008 – квітень 2010  – начальник управління Держкомзему у місті Одесі
  • квітень 2010- серпень 2010  начальник Головного державного управління охорони, використання та відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства в Києві та Київській області
  • серпень 2010 – червень 2011 начальник Державної служби заповідної справи
  • червень 2010 –  28.05.2014 – директор департаменту заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України
  • 29.05.2014 – 29.08.2014 – помічник-консультант народного депутата сьомого скликання Федоряка Г.Д. (“Партія Регіонів”) на платній основі
  • 1.09.2014 – 10.06.2015  начальник Управління безпеки життєдіяльності та охорони навколишнього природного середовища Секретаріату Кабінету Міністрі
  • 10.06.2015 – 20.04.2016   директор Департаменту з питань безпеки життєдіяльності, охорони навколишнього природного середовища та агропромислового комплексу Секретаріату Кабінету Міністрів

 

 

 

 

 

ВРУ

Помічником депута Федоряка Канцурак працював влітку 2014 року,  після Майдану.  Федоряк – з «групи 239». З фракції Партії Регіонів вийшов аж в квітні. Разом з Канцураком його помічницею працювала і донька Злочевського – Каріна Миколаївна. http://posipaky.info/mp/10377

 


 

Одеський період

Під час перебування Канцурака на посаді начальника одеського міського держкозему з’являються перші публікації, в яких він підозрюється в корупції. http://globalist.org.ua/novosti/society-news/opg-gubskogo-no3609.html

http://politikym.net/jkh/komynalnaya_udavka_dla_odessitov_zakon_chto_dushlo.htm

 

Заповідна справа

В серпні 2010 року, був призначений начальником Державної служби заповідної справи. Ця служба відповідала за керівництво та розвиток мережі природно-заповідного фонду України (заповідників, заказників, національних парків тощо) і весною 2011 р. була реорганізована в департамент заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України.

На цій посаді Віктор Канцурак працював до червня 2014 року, коли був звільнений під тиском громадськості новим міністром Мохником.   В період роботи Канцурака в Міністерстві екології його очолювали посібники Януковича Злочевський та Ставицький, а також Проскуряков.

 

В зоні відповідальності Канцурака як директора профільного департаменту було зокрема:

  • Створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду
  • Операційне управління абсолютною більшістю установ природно-заповідного фонду (національними парками, заповідниками)
  • Призначення керівників всіх установ природно-заповідного фонду України ( в тому числі і тих, установ які підпорядковувались іншим органам)
  • Погодження зміни меж об’єктів природно-заповідного фонду
  • Затвердження лімітів на використання природних ресурсів в межах територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення
  • Ведення кадастру природно-заповідного фонду
  • Контроль за територіями природно-заповідного фонду

 


Супутниковий моніторинг

Першим гучним скандалом за участі Канцурака в Міністерстві екології стало впровадження системи  супутникового моніторингу стану території природно-заповідного фонду. Система, за яку заплатили в 2011 році  більше 6 мільйонів доларів виявилась абсолютно неефективною і в реальності ніколи не використовувалась http://texty.org.ua/pg/article/textynewseditor/read/57375/50_mln_v_kosmos_Suputnykova_systema_monitoryngu

Тендер на впровадження цієї системи виграла австрійська фірма яка займалась проектуванням цементних заводів, а жодного досвіду в космічній галузі не мала http://censor.net.ua/forum/598851/ukrana_scho_ma_vlasn_suputniki_vitratit_mlyioni_na_nozemniyi_proekt

Зараз НАБУ безуспішно пробує розслідувати цю справу http://nashigroshi.org/2016/02/08/suddya-ne-dav-nabu-dostupu-do-dokumentiv-po-yakym-minekolohiji-zlochevskoho-stavytskoho-zlylo-51-miljon-na-fejkovu-kosmichnu-zjomku/.

Канцурак входив до складу тендерного комітету Міністерства під час цієї закупівлі.

Безпосередньо відповідальним за проведення тендеру був заступник Канцурака по Департаменту заповідної справи Ігор Іваненко.

http://nashigroshi.org/2016/04/26/zamministra-ekolohiji-stav-chynovnyk-zlochevskoho-yakyj-buv-u-tendernomu-komiteti-pry-zlytti-50-miljoniv-za-bezkoshtovni-foto/

Також департамент Канцурака відповідав за впровадження цієї системи як керівник профільного департаменту

«4.Державній екологічній інспекції України (Жила П.Б.), Департаменту заповідної справи (Канцурак В.В.) у разі прийняття Урядом постанови Кабінету Міністрів України«Про перерозподіл у 2011 році видатків, передбачених Міністерству екології та природних ресурсів України за деякими бюджетними програмами та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» забезпечити реалізацію проекту «Впровадження технологій дистанційного зондування землі для проведення державного екологічного моніторингу із застосуванням засобів автоматизації та геоінформаційних систем».»

http://www.menr.gov.ua/normakty/60-9/acts/1952-nakaz-vid-03-08-2011-270-pro-vvedennia-v-diiu-rishennia-zasidannia-kolehii-ministerstva-vid-29-lypnia-2011-r-2

 

 

Реабілітаційний центр для ведмедів :

Скандалом було відмічено і  будівництво центру реабілітації ведмедів в НПП «Синевир».  http://www.npp-synevyr.net.ua/page34.html

Для проведення робіт з будівництва в далекому Закарпатті була вибрана фірма з Житомира, яка відразу після укладання угоди про будівництво попросила у держави додаткові  915 тисяч гривень і отримала їх, шляхом неконкурентної процедури закупівлі «в одного учасника», http://nashigroshi.org/2011/12/16/v-reabilitatsijnyj-tsentr-dlya-vedmediv-v-synevyri-zakopayut-sche-miljon/

Що вийшло в результаті описали місцеві активісти в статті «Гетто для ведмедів, або про жахи Синевирського Національного парку»

https://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/19052.phtml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ресторан на Львівський трасі

Біля Житомира, на трасі Київ-Чоп в селі Березівка розташований ресторанний комплекс Casa de Campo, який включає в себе і приватний реабілітаційний центр для ведмедів «Надія». Допомагала його будувати та  ж сама міжнародна організація «4 лапи», яка брала участь в будівництві центра в  НАА «Синевир»

http://zhzh.info/news/2015-05-13-23651

http://gazeta.ua/articles/life/_vryatovane-vedmezha-goduyut-vinogradom-i-medom/470007?mobile=true

http://www.doroga.ua/restaurant/Zhitomirskaya/Berezovka/Kasa_de_Kampo/2388

Земельна ділянка під рестораном з кадастровими номерами 1822080300:05:003:0009 належить ТОВ «Берізка».

Сусідня ділянка 1822080300:05:003:0008  належить Ніні Лізуновій та Елеонорі Василівні Канцурак 

ТОВ «Берізка» в свою чергу теж належить Ніні Лізуновій та Елеонорі Канцурак

Елеонора Канцурак – це сестра Віктора Канцурака

 

Тендерні закупівлі національних парків та заповідників

Аби отримати бюджетні гроші на якісь закупівлі установи природно-заповідного фонду були вимушені вибирати «правильних» переможців на тендерах. Такі переможці не тільки надавали товари чи послуги по завищеній ціні, але й не мали необхідних фахівців для якісного виконання роботи.

«Неправильним» фірмам, які пропонували виконати роботи дешевше, установи природно-заповідного фонду були вимушені відмовляти через формальні причини http://www.epl.org.ua/events/2172-yak-kradut-hroshi-na-tenderakh-v-ministerstvi-ekolohii-ta-pryrodnykh-resursiv-chastyna-2

Ті установи та директори, які відмовлялись обирати «правильні» фірми та платити «відкати» гроші не отримували.

Основними групами таких закупівель були :

  • Закупівля техніки (автомобілі, катери, пожежні автомобілі)
  • Закупівля послуг з будівництва
  • Закупівля послуг з розробки проекту землеустрою
  • Закупівля послуг з розробки проекту організації територій

Будівництво

В час каденції Віктора Канцурака тендери на будівництва та ремонти  в національних парках почали «розігрувати» споріднені між собою ТОВ «Будівельна компанія «Еверест-М» та ТОВ «НВП «Діоніс» які мають одного засновника http://nashigroshi.org/2014/01/21/ridnym-firmam-ne-daly-rozpylyaty-7-miljoniv-u-kremenetskyh-horah. Навряд чи чимось іншим, окрім тиска з профільного департаменту міністерства,  можна пояснити чому саме пропозиції цих київських фірм виявлялись найкращими одночасно і в Києві (НПП «Голосіївський»), Запорізькій (НПП «Великий Луг», і в Чернігівській («НПП Ічнянський»), і в Закарпатській (Карпатський біосферний заповідник), і в Тернопільській (Національний природний парк «Кременецькі гори» та Кременецький ботанічний сад областях.

Інколи такі тендера оскаржувались, інколи успішно, інколи ні

http://zaholovok.com.ua/dlya-karpatskogo-biosfernogo-zapovidnika-6-milioniv-ne-groshi

http://www.epl.org.ua/events/2171-koruptsiinyi-tender-v-ichnianskomu-npp-abo-iak-ministerstvo-ekolohii-ta-pryrodnykh-resursiv-vidnovliuie-stari-skhemy

В 2015 року неочікувано «пішли» гроші по тим тендерам, які були проведені ще в 2013 році.

http://www.epl.org.ua/events/2172-yak-kradut-hroshi-na-tenderakh-v-ministerstvi-ekolohii-ta-pryrodnykh-resursiv-chastyna-2

На думку джерел автора з Міністерства екології та природних ресурсів це було пов’язано з тим, що Віктор Канцурак на той момент очолював профільний департамент в секретаріаті Кабінету Міністрів, а департаментом заповідної справи Міністерства екології керував його колишній заступник Ігор Іваненко.

В даний момент часу Національна поліція виявила факти зловживань при виконанні робіт в Кременецькому ботанічному саді

http://www.epl.org.ua/events/2501-politsiia-ternopilshchyny-rozsliduie-skandalne-budivnytstvo-v-kremenetskomu-botanichnomu-sadi

 

Автомобілі «Ніва»

Восени 2013 року 8 установ природно-заповідного фонду оголосили тендера на закупівлі «Автомобілей спеціалізованих лісопатрульних на базі автомобіля ВАЗ – 21214 або еквівалент».  Усюди перемогла ПП «Перспектика», з ціною в 155 000 грн. http://z.texty.org.ua/seller/77574  І в грудні 2013 року тодішній міністр екології Проскуряков передав урочисто ці автомобілі національним паркам http://for-ua.com/ukraine/2013/12/25/173801.html. Щоправда «спеціалізовані лісопатрульні автомобілі» виявились звичайними «Нивами», які в той час можна було без проблем купити за суми 85 – 100 000 грн.

Пожежна техніка

Деяким національним паркам купувалась непотрібна і складна пожежна техніка, яка вимагає для свого використання наявності у штаті установи професійних вогнеборців (яких там немає). До того ж така техніка не може часто фізично заїхати по лісовим дорогам до місця виникнення пожежі і де-факто не використовується.

Наприклад в 2011 році НПП «Голосіївський» купив у ТОВ  «Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування «Пожспецмаш» за більше ніж 6 мільйонів гривень цілий комплекс боротьби з пожежами ( у складі двох пожежних машин, екскаватора, трактору, фургону, самоскиду «Камаз», автогідропідйомника). Закупівля відбулась по неконкурентній процедурі, обидва учасника мали схожі назви та однакову юридичну адресу

https://tender.me.gov.ua/EDZFrontOffice/menu/uk/purchaseStartSearch/announce_detail?id=EDZrHwHBw4

За словами співробітників національного парку «Голосіївський» частина даної техніки фізично через свої габарити не може використовуватись на територій національного парку і просто «гниє» в гаражі в неробочому стані. Наприклад коли в 2013 згорів один з корпусів НУБІП ( на відстані менше кілометра від місця стоянки пожежної техніки НПП «Голосіївський»)  то пожежна техніка НПП «Голосіївський» не змогла взяти участь в гасінні цієї пожежі через неробочий стан.

ЗЕМЛЕУСТРІЙ

В 2013 році два національних природних парки «Дворічанський» та «Приазовський» заключили договір з ПП «Масштаб-М» з рідного для Канцурака Закарпаття на розробку проекту землеустрою.  https://tender.me.gov.ua/EDZFrontOffice/menu/uk/purchaseStartSearch/announce_detail?id=EDZriNVqMN

https://tender.me.gov.ua/EDZFrontOffice/menu/uk/purchaseStartSearch/announce_detail?id=EDZriNzKK7

Єдиним допущеним до участі в обох тендерах конкурентом була ТОВ “Карпатська експертна група” з того ж Закарпаття , дешевші пропозиції конкурентів були відхилені.

«Фірми-присоски»

Також установи природно-заповідного фонду у підпорядкування Канцурака стали обростати «фірмами-присосками», які стали брати участь та вигравати в самих різних закупівлях по самим різним регіонами України. Наприклад згадане вище НВП «Діоніс» одночасно займається :

  • Розробкою проекту землеустрою
  • Розробкою проекту організації території
  • Проектуванням офісних будівель
  • Поставкою будівельних матеріалів
  • Поставкою футбольних м’ячів, рибальських снастей тощо

КАДРОВА ПОЛІТИКА

Призначення директорів національних парків та заповідників в часи Канцурака відбувалось непрозоро. Тих фахівців які «йшли проти системи» просто звільняли. Наприклад  такими були Солоп (НПП «Великий Луг»), Кисляка (заповідник «Горгани» ), Олесюк (НПП «Прип’ять-Стохід»).

А тим директорам які «носили данину» дозволялось красти і для себе. Показовим є приклад НПП «Дермансько-Острозький»,  де  директор парку Олександр Верцеха в  2012 році за 1.65 млн  гривень  придбав у свого племінника  напіврозвалений цех для офісу парку. Приміщення  досі стоїть в руїнах http://4vlada.com/rivne/43819

 

А Олександр Верцеха, звільнений міністром Мохником в 2014 році – в 2015 році знову виграв конкурс на посаду директора НПП «Дермансько-Острозький».  В засідання конкурсної комісії брав участь і Віктор Канцурак, який очолював тоді відповідний департамент в Секретаріаті КМУ.

Також були звільнені незгодні з політикою Канцурака співробітники департаменту заповідної справи Міністерства екології.

 

Охорона природи

За всю каденцію Віктора Канцурака був створений лише один невеличкий національний парк «Мале Полісся» , і то в підпорядкуванні державного агентства лісових ресурсів. Створення десятка інших застрягло на різних стадіях завершеності, що призвело до зриву виконання багатьох державних програм щодо розвитку природно-заповідного фонду (ЗУ «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року», Указу Президента від 01.12.2008 «Про розширення мережі та територій                 національних природних парків  та інших природно-заповідних об’єктів», тощо)

А в  травні 2013 року відбулась адміністративна реформа внаслідок якої були ліквідовані територіальні органи міністерства екології,  а їх функції перейшли департаментом екології  ОДА. Питання передачі документів та архівів керівництвом департаменту заповідної справи  не контролювалось, тому в деяких областях такі архіви «згоріли», а в деяких відновлюються силами волонтерів. https://www.youtube.com/watch?v=96mHAkcXq54

На даний момент в Міністерстві екології наявна документація десь на 30% таких територій, і це призвело до того, що по окремим об’єктам природно-заповідного фонду немає документації, чим і користуються нечистоплотні ділки для «дерибану» таких територій.

Зміна меж територій природно-заповідного фонду

Згідно з чинним законодавством України процедура зміни меж або скасування об’єктів природно-заповідного фонду вимагає погодження Міністерства екології та природних ресурсів.

Цим займається департамент заповідної справи.  Дуже часто зміни меж відуваються саме з метою забудувати цінні природні території. Наприклад під час каденції Канцурака НПП «Голосіївський» втратив 2.6 га земель урочища «Бичок», а в заказнику «Козинський» (Конча-Заспа) були виведені десятки гектар заливних луків які були віддані під забудову.

 

Решта «схем»

Перелік схем,  які процвітали в Міністерстві екології  під час керівництва Канцурака наводив голова «Асоація природоохоронних територій»  М. Стеценко, який в липні 2015 року написав відкрите звернення в НАБУ. НАБУ на звернення не відреагувала.

 

 

 

Вірні соратники

 

Віктор Канцурак має свою «команду», яка «кочує» з ним з одного органу в іншій і завдяки якій він має можливість реалізовувати свої «проекти».

Карнаух Леся Аркадіївна  працює з Канцураком ще з 2006 року, коли вона була завідуючою  сектора  супроводження тендерних процедур Департаменту ресурсного забезпечення та резервів МНС www.mns.gov.ua/ministerstvo/zakupivli/25_05_2006/21.doc

В 2010 вона працювала в Державній службі заповідної справи  cbr.nature.org.ua/visnyk/visnyk26.pdf

Потім –  на посаді заступника Канцурака в  департаменті заповідної справи http://www.menr.gov.ua/normakty/60-9/acts/1495-nakaz-vid-20-03-2013-166-pro-zatverdzhennia-skladu-robochoi-hrupy-minpryrody-z-pidhotovky-zdiisnennia-tekhniko-ekonomichnoho-obgruntuvannia-ukrainsko-nimetskoho-proektu-pidtrymka-stvorennia-systemy-zapovidnykh-terytorii-v-ukraini

Останнє місце роботи – в секретаріаті Кабінету Міністрів на посаді завідуючою відділом з питань охорони навколишнього природного середовища Департаменту з питань безпеки життєдіяльності‚ охорони навколишнього природного середовища, який очолював Канцурак http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/220-2016-%D1%80

 

Нораір Рудольфович Анмегікян

 

Нораір Анмегікян спочатку працював заступником Канцурака в КП «Теплопосточання міста Одеса», а після нього його очолив. http://omr.gov.ua/ru/news/12487/

Офіційна подальша його біографія невідома, але подальша його діяльність була пов’язана з Міністерством екології та природних ресурсів України після приходу туди Канцурака.

Нораір Анмегікян мав власник кабінет в департаменті заповідної справи і представлявся як «помічник міністра».

Зокрема колишній очільник Закарпатської ОДА Олександр Леліда навіть нагородив його почесною грамотою за вклад в будівництво реабілітаційного центру для ведмедів в НПП «Синевир». http://m-rda.gov.ua/news.php?extend.358 саме як «помічника міністра».  Хоча жодних посад в міністерстві екології він не займав і переліку радників міністра  (штатних чи позаштатних) відсутній.

За словами співробітників національних природних парків та департаменту заповідної справи Міністерства екології саме Нораір Анмегікян збирав «відкати» та називав «правильні» фірми, які повинні «перемогти» на тендерах.

На його сторінці в «Однокласниках»  http://ok.ru/profile/116971914901 –  можна побачити спільні фотографії з Віктором Канцураком, його сестрою Елеонорою Канцурак (на якій він одружений) , директором національного природного парка «Синевир» Миколою Дербаком, директорами інших установ природно-заповідного фонду.

Директор Карпатського національного природного парку, Нораір Анмегікян з дружиною та донькою, Віктор Канцурак. Серпень 2013 http://uld9.mycdn.me/image?t=3&bid=513464128405&id=513464128405&plc=WEB&tkn=*kYDyhbO3gLS4wkYSHYmUCg07EI8

 

Нерухомість

Згідно даних державних реєстрів у власності Віктора Канцурака знаходиться будинок в селі Музичі загальною площею 368 метрів (житловою площеюв 230 етрів), що  і відображено в його декларації.

 

1 травня відбудеться урочисте відкриття та освячення макету довоєнного Тернополя

Список самых востребованных в виртуальном клубе Вулкан игровых аппаратов-2015