Україна чекає на тебе

Поділитися

фото 1Майже тиждень подарованих цьогорічним календарем травневих свят спонукає активну частину українців до роздумів – де провести довгоочікуване дозвілля? Хтось обмежиться поїздкою на дачу із традиційним шашликом, інші візьмуться гортати сторінки світових туристичних путівників.

фото 2 Ми ж пропонуємо ці кілька вихідних провести і економно і з користю – замість недешевих нині євро- та інших турів познайомитися із визначними місцями рідної країни. Тим більш, що подивитися у нас і справді є на що.
***
фото 3Здавна славиться своїми багатствами ненька – Україна. Одне з них – наша неповторна і мальовнича природа. Століттями її прославляли у своїх віршах поети, оспівували у піснях народні митці. Нині ж день у день нею захоплено милуються тисячі туристів з усіх куточків світу.
фото 4Серед неперевершених вітчизняних природних красот – колиска українського козацтва , острів Хортиця на Запоріжжі. Хортиця витягнута із північого-заходу на південний-схід майже на 13 км , загальна площа унікального острова – приблизно 3000 га. В північній частині на піщаних грунтах шумить густий ліс, у південній розкинувся степ з багатьма реліктовими видами рослин, які збереглися лише на острові. Завдяки стратегічному розташуванню Хортиця має багате історичне минуле.

У XY сторіччі острів був центром формування протидії Польщі з боку українських козаків.
Яскравою перлиною вітчизняної природи є унікальний за своєю природою біосферний заповідник Асканія Нова – одне з семи природних чудес світу , що входить до сотні найбільш відомих заповідних територій планети. Тут розташовані один з найбільших на півдні України штучно вирощених лісів та ботанічний сад – понад 400 видів квітів і трав (тюльпани, гіацинти, жовтці, іриси, гвоздики, ромашки, ковила, полин і т. д.), 150 видів чагарників і дерев (кримська сосна, ялівець, колоновидний і пірамідальний дуб). Серед тваринного світу – зебри, африканські та індійські антилопи, південноамериканські верблюди, олені, американські бізони, лами, шотландські поні, коні Пржевальського (тарпани), сайгаки і т. д. На території заповідника гніздяться білі і чорні лебеді, лебеді-кликуни, журавлі, куріпки, жайворонки, дрохви, фламінго (фото 3-4).
фото 5До смаку любителів екстремального відпочинку – один з найбільших у Європі Дністровський гірський каньон ( межа Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей). Це – долина, чиї стрімкі береги сягають від 100 до 250 метрів над водою. Крім того, тут знаходиться близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення (фото 5 – 6).фото 6

Одне зі здавна облюбовані альпіністами природних чудес – прямовисні Гранітні скелі Побужжя (Північний-Захід Миколаївської області). Це – одна з найдавніших ділянок суші Євразії, що не поринала в морські глибини вже впродовж 60 млн. років. Величні гранітні скелі подекуди сягають до 50 метрів у висоту і прекрасно підходять для тренувань спортсменів-скелелазів. (фото 7 – 8).

фото 7 фото 8
У сивих Карпатах з давніх давен милують око велична Говерла та Чорногірський хребет. Говерла є найбільшою горою і найвищою точкою України ( 2061 м)., розташована на хребті Чорногора на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей. Вершина Говерли більшу частину часу в снігу, часто він лежить там навіть посеред літа.

Тут є невеликий плаский майданчик, що дає можливість помилуватися навколишніми панорамами Карпат в радіусі 360°. З гори гарно проглядається увесь Чорногорський хребет, а фото 9 фото 10також всі основні хребти Українських Карпат і гори Марамурешу в Румунії. (фото 9 – 10)
Найбільше і красиве озеро в Карпатах – багате на форель високогірне озеро Синєвір . Розмір озера змінюється в залежності від кількості опадів. Середня площа – 4-5 га, глибина – 8-10 м. Найглибша точка – 22 м. Вода дуже чиста, здається яскраво- блакитною. . Поблизу цієї водойми нині діє єдиний в Україні центр реабілітації бурих ведмедів фото 11 фото 12(фото 11- 12)
Тут-таки, у глибокій ущелині річки Пилипець на північних схилах гірського масиву полонини Боржава клекоче мальовничий водоспад Шиліт. Його перламутрові струмені зриваються з 14-метрової висоти декількома каскадами і розсіюються міріадною хмарою крапель. (фото 13-14).
На прадавніх лісових галявинах сусідньої Волині розлилися Шацькі озера – група з понад 30 унікальних надвичайно цілющих водойм. Найбільша з них – Світязь.

фото 13 фото 14 За кришталево чисту воду та більш як півста метрову глибину його називають українським Байкалом . В теплу пору року вода біля берегів озера добре прогрівається, що робить популярним цю місцевість серед відпочиваючих. Шацькі озера розташовані серед лісових масивів, в яких побудовано велику кількість баз і таборів відпочинку (фото 15-16)
Затамувати подих від захвату змушує краса Оптимістичної печери, що на Тернопільщині. Це найдовша в світі гіпсова печера.

фото 15 фото 16Вона утворилася чотирнадцять мільйонів років тому внаслідок розчинення підземними водами древніх гіпсів Найбільшим скарбом печери вважаються чудернацькі мінеральні утворення, що протягом десятків тисяч років росли тут у підземних порожнинах (фото 17-18).
Пам’ятник природи та археології національного значення, що не має аналогів в Європі – Урицькі скелі на Львівщині. Серед лісової гущавини височать величні обривисті хмарочоси, 50 метрів заввишки. Урицькі скелі входять в історико-ландшафтний комплекс “Тустань” в складі національного природного парку “Сколівські Бескиди” і складаються з семи груп скель: Камінь, фото 17 фото 18 фото 19 фото 20Гострий Камінь, Жолоб,, Хрест , Мала Скеля, Гулька і одна безіменна скеля (фото 19-20)
Більш як два століття милує око унікальна рослинність дендрологічного парку «Олександрія» на Київщині . Це найбільший дендропарк України , його – площа сягає більш як 400 га. Саме «Олександрія» має найбільшу серед парків і садів України колекцію рослин – понад 2500 видів, сортів та форм; Діброва парку є найбільшою старовіковою дібровою України (середній вік дубів – 200 років). Велика галявина (композиційне ядро парку) є рекордсменом за кількістю рослин, що зростають на обмеженій площі – 170 видів на 10 га. На території парку можна знайти найстаріші в Україні тюльпанове дерево та сосну (фото 21-22).
Справжніми перлинами Мальовничої України є її чудеса рукотворні . Так само давній і не менш багатий на природну красу і ландшафтний парк «Софіївка», що неподалік від Умані. Софіївку заснував в 1796 році власник Умані, польський магнат Станіслав Потоцький на честь своєї дружини Софії Нині це – одне з найкрасивіших рукотворних чудес України.

фото 21 фото 22 фото 23 фото 24Вздовж русла р. Кам’янки споруджено ряд штучних басейнів та ставів: Верхній та Нижній, водоспади, шлюзи, каскади, підземна ріка Ахеронт (довжиною 224 м). Справжня окраса Софіїївки – Левкадська і Тарпейська скелі, гроти, павільйони, альтанки і антична скульптура. Парк, розташований на території близько 180 га, ним щороку милуються більш 500 тисяч людей (фото 23-24).
Велич нашої славної історії бережуть середньовічні замки – визнані пам`ятки світової архітектури.
фото 25Це передусім Олеський замок на Львівщині. Споруду побудовано в XIV-XVII ст, на Галичині. Точна дата будівництва замку невідома. Вперше про нього згадується в 1837 році. У 1646 році його зруйнували татари, але в 1682 році його викупив і відбудував колись народжений у ньому князь фото 26Речі Посполитої Ян ІІІ Собеський. (фото 25).
фото 27Не менш древнім і славетним є Кам’янець-Подільський замок , що був споруджений в XI-XII ст. Його головні фортечні укріплення добудовували вже в XVІ-XVII ст. Кам’янець-Подільський замок – визнаний зразок надійної фортифікації Східної Європи, він і досі приймає відвідувачів (фото 26).
Хотинський замок нині приймає середньовічні фестивалі, там часто знімають кіно. Тисячі туристів щорічно відвідують Хотинський замок. Це одне із семи чудес України, його щорічно відвідують тисячі туристів з усього світу. . Будівництво кам’яних укріплень Хотина пов’язують з Галицько-Волинським князівством і з ім’ям Данила Галицького (фото 27).
фото 28Справжніми шедеврами фортифікаційних споруд є: Меджибізький замок — замок-фортеця, розташований в селищі Меджибіж, у верхів’ях річки Південний Буг, (фото 28), замок Любарта на Волині (фото 29) і перлина епохи ренесансу – замок у селі Підгірці на Львіщині (фото 30). Взагалі ж на території України існує понад 5000 замків. фото 29 фото 30

І кожен з них по-своєму унікальний і особливий.
У розповіді про окраси нашої землі не можна не згадати й про українські міста. Особливої уваги варті Чернівці (фото 31-33) та Львів (фото 34-36) , вони по праву вважаються перлинами Західної архітектури.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

фото 32По-справжньому вражають монументальність Харкова (фото 37-39) та архітектурна різноплановість Одеси (фото 40-42).
З прадавніх часів однією з туристичних візитівок столиці України є Києво-Печерська Лавра – місце релігійного паломництва православних християн усього світу. Це ,передусім, золотоголовий Успенський собор, знаменита лаврська Дзвіниця, яку видно далеко навкруги, а ще – кількадесят гектарів Монастирсько-музейних комплексів, на схилах Дніпра. (фото 43-47).
Маріїнський палац, легендарний Андрїївський узвіз та однойменна Церква, славетний Хрещатик, древні Золоті ворота та архітектурні вишуки старого Подолу вкупі з супервисотними новобудовами центральної частини міста (Парус та Гулівер) – все це по праву є справжніми шедеврами древньої та водночас вічно молодої столиці України (фото 48-55).

фото 33 фото 34 фото 35 фото 36 фото 37
фото 55

фото 54

фото 53

фото 52

фото 51

фото 50

фото 49

фото 48

фото 47

фото 46

фото 45

фото 44

фото 44(1)

фото 43

фото 43(1)

фото 42

фото 41

фото 40

фото 39

фото 38

У Тернополі віряни разом із злодюгами-політиками і чиновниками здійснять хресну ходу

Внаслідок обвалу землі в котловані загинув тернополянин