Як прокурор Тернополя завдяки дружині втримався на посаді

Поділитися

sidorovYПрокурор м. Тернополя Віталій Сідоров зумів уникнути люстрації та виграти конкурс на повторне заміщення своєї посади завдяки дружбі із провладною партією.

Не так давно  ВО “Автомайдан” знайшов на околицях Тернополя підпільну віллу заступника обласного прокурора Івана Антюка.

Опісля активісти вирішили зайнятися “люстрацією” і його кума – прокурора Тернополя Віталія Сідорова.

Свого часу Іван Антюк працював першим заступником у Сідорова. Із приходом на посаду прокурора області Юрія Гулкевича, Сідоров доклав усіх зусиль, щоби його кум пішов на підвищення. Навіть після кадрової ротації верхівки обласної прокуратури тандем Сідоров-Антюк втримав свої позиції.

Як пригадують “автомайданівці”, Віталій Сідоров відзначився в часи Революції Гідності тим, що оскаржував безневинні рішення Тернопільської міської ради про вивішування прапорів Європейського союзу чи перейменування майдану Мистецтв у площу Героїв Небесної сотні.

Успішно тоді уникнувши люстрації, перед Сідоровим минулого року постала нова загроза – завдяки реформі органів прокуратури на його посаду було оголошено конкурс.

Це тільки тепер всі визнають, що реформа прокуратури була провальною, адже конкурс на посади виграли не нові обличчя, а ті самі “недолюстровані” правоохоронці. Однак на той час Сідорову не було нічого про це відомо.

Козирною картою, яка врятувала прокурора від безробіття, стала його дружина Ірина, яка є не менш одіозною. За свідченнями чисельних публікацій, Ірина Сідорова своїм успіхам у юридичних справах завдячує саме наявності впливового чоловіка.

Судячи з біографії Сідорова, він 5 років очолював прокуратуру Кременецького району (з 2004-го по березень 2009 року). Опісля рік часу пробув у обласній прокуратурі. Згодом ще рік обіймав посаду прокурора Шумського району. У 2011 році вдруге повернувся у Кременець прокурором району. Із січня 2013 року – прокурор м. Тернополя.

Напевне, дуже важко стати успішним адвокатом у райцентрі, коли твій чоловік – прокурор цілого району.

Отож, амбіційна жінка, успішний на Кременеччині адвокат вирішила балотуватися восени у тамтешню міськраду від провладної партії БПП і виграла вибори. Через півтора місяця її чоловік з далеко не найкращими результатами тестувань раптово виграє конкурс на посаду прокурора Тернополя і залишається у своєму кріслі. Як виявляється, він начебто успішно пройшов співбесіду, яка й визначила остаточний результат конкурсу. Знаково, що більшість членів комісії, яка проводила співбесіду, складається із тих же партійців БПП.

Аналізуючи декларацію Сідорових за минулий рік, “автомайданівці” знайшли ряд невідповідностей.

Зокрема, у декларації за 2013 рік вказано, що Віталій Михайлович володів автомобілем Audi-А6, у 2014-ому цей транспортний засіб зник із декларації прокурора, а у 2015-ому з’явився у власності членів його родини. Де машина перебувала у 2014 році – невідомо, така собі “машина–фантом”, яка то з’являється, то зникає із декларації Сідорова.

Стосовно нерухомого майна, Віталій Михайлович є менш заможним, аніж його кум Антюк, адже має квартиру в м. Кременець площею 52,9 м2, проте проживає уже три роки поспіль (відколи очолив прокуратуру Тернополя) в будинку, який перебуває в користуванні – площею 264,1 м2. Згідно декларації, Сідоров витрачає на оренду такого будинку від 60% свого доходу.

А ще в декларації прокурора не відображено домоволодіння у м. Кременець, що відповідно до відомостей з реєстру прав власності на нерухоме майно належить Ірині Сідоровій з 2004 року. Хоча раніше Віталій Михайлович в одному з інтерв’ю сам зізнався, що його сім’я мешкає у власному будинку в Кременці, добудуваної до старої хати, яку Ірині подарували її батьки.

Таким чином головний прокурор Тернополя нехтує процедурою заповнення декларації так само, як і його колеги з області, чим порушує присягу прокурора, визначену ст. 36 ЗУ “Про прокуратуру” в частині неухильного дотримання Конституції та Законів України, за що, вважають активісти, він повинен бути звільнений з органів прокуратури.

Як Василь Деревляний збагатився після Революції Гідності

3-5 червня у Бучачі відбудуться Дні Пінзеля