Банки повертатимуть власникам карток Visa вкрадені шахраями гроші

Поділитися

З 1 серпня платіжна система Visa запроваджує в Україні принцип нульової відповідальності клієнта за дії шахраїв. Це означає, що банки повертатимуть власникам карток Visa (а таких в Україні 11 млн) вкрадені шахраями гроші. Про це в коментарі DW розповіла директор з управління ризиками компанії Visa Лариса Макарова.

«Якщо шахраї вкрали гроші з картки людини без її сприяння цьому, то вона не несе відповідальності. Після проведення розслідування банк повинен буде повернути гроші. Зараз є багато випадків, коли клієнт приносить гроші в банк, кладе їх на картку, а банк говорить, що в разі чого він відповідальності не несе. Це неправильно», – пояснила Макарова.

Принцип нульової відповідальності буде працювати у тестовому режимі і лише в межах платіжної системи Visa.

За словами начальника відділу департаменту платіжних систем Нацбанку України Володимира Харченка, схема грабіжників зазвичай така: людині дзвонять на телефон та представляються співробітником банку. Далі під приводом якихось технічних робіт чи повідомлення про підозрілі платежі, роблять запит на конфіденційні дані: номер картки, термін дії і тд.

Як відомо, у травні минулого року Верховний суд зобов’язав банки повертати своїм клієнтам вкрадені з карток гроші, якщо немає доказів того, що клієнт сам спровокував крадіжку своїми діями або бездіяльністю. Однак, досі банки часто відмовляли у поверненні коштів через те, що клієнт повідомляв про їхню крадіжку вже після здійснення неправомірної трансакції.

Депутати вимагають в урядів України та Німеччини з’ясувати, хто сплюндрував могили Бандери і Стецька у Мюнхені

У Києві від вибуху в машині загинув журналіст Павло Шеремет