Зґвалтований Тернопіль: за останні 4 роки ми втратили 85 гектарів лісопаркової зони

Поділитися
svato_troickuy_centr
Свято-Троїцька церква, яку очолює настоятель отець Анатолій Зінкевич займає у парку Національного відродження більше двох гектарів!

Тернопіль завоював славу затишного, комфортного для життя міста ще до війни. Ця риса міста залишилася, коли його відновили після Другої світової війни.

Тодішні архітектори передбачили у нових мікрорайонах просторі вулиці, проспекти, широкі газони між будинками та дорогами, ряди дерев на тротуарах. Будинки від доріг відділяє кілько рядів газонів, дерев, кущів.

Просторові композиції створювали відчуття затишку, комфортності. У кожному мікрорайоні були закладені зелені зони на прибудинкових територіях з дитячими майданчиками місцями відпочинку для жителів мікрорайонів.

Тоді були запроектовані і парки, сквери, проспекти із зеленими узбіччями. У ті часи Тернопіль був визнаним одним із найзеленіших та чистих міст.

Що сталося з Тернополем тепер? А сталася проста річ. Площу Тернополя почали використовувати як суцільний будівельний майданчик для бізнесу, не зважаючи на сквери, стадіони, дитячі майданчики, парки, газони, дитячу картингову трасу. Під забудову пішло усе, без виключень.

Так Тернопіль за останні 4 роки втратив 85 гектарів лісопаркової зони! Притому площа трьох парків зменшилася на 25 гектарів, які зараз успішно забудовують. Це будівництво багатоповерхівок у парку «Топільче» з боку ринку; це забудови парку «Національного відродження» з усіх боків, будівництво у парку «Загребелля», масове заняття газонів будівництвом та павільйонами.

За час каденції п. Надала вже знищено кілька тисяч метрів квадратних газонів, які колись були квітниками. І це ще не кінець, бо ще не на всіх виділених ділянках розпочали будувати. Для Тернополя стали звичайним явищем оголошення будівельних компаній:«здається житловий будинок у парковий зоні»!

У цивілізованої влади такі явища є просто неприпустимими.

Нещодавно я був у Кам’янець-Подільську. Ідеш по місту і мимоволі порівнюєш з Тернополем. По-перше, місто не захаращене білбордами, рекламою, які тобі тиснуть на голову. Немає безкінечних генделиків на газонах та зупинках, збережені та прикрашені клумби. Немає забудов, які руйнують архітектурні ансамблі, немає забудов без відповідного благоустрою. Історична частина міста свято охороняється, а якщо щось будується на старих фундаментах, то із збереженням архітектури того історичного періоду.

Теж саме можна сказати про Львів, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк.

Чому стало можливим те, що є у Тернополі? Чому за це не відповідають ні міський голова, ні головний архітектор та інші, хто причетний до прийняття таких ганебних рішень? Чому Генеральний план м. Тернополя перетворили у брудне простирадло, де можна робити усе, що заманеться?

Не зважаючи на протести городян, громадських організацій, архітекторів, міська рада продовжує приймати рішення щодо диких забудов. Ось лише останні: забудова площі залізничного вокзалу, забудова зеленого гаю навпроти магазину «Прогрес» забудовником-патріотом п. Лило, забудова дитячої картингової траси біля ринку, яка відноситься до парку «Топільче», будівництво багатоповерхівки за 20 метрів від школи № 9 на Дружбі, який закриє сонячне світло дітям та зробить шкільну територію прибудинковою територією мешканців будинку з усіма незручними наслідками; забудова історичної частини міста.

Практично немає жодного мікрорайону, жодного будинку, який би був побудований з необхідним озелененням, благоустроєм. Уся площа навколо будов закатується у плитку та асфальт, що робить життя некомфортним та погіршує здоров’я людей. За останні роки не закладеножодного скверу чи парку. Навмисно не проводиться інвентаризація зелених насаджень.

Духовно ґвалтуються громади маленькі та великі. Влада весь час показує зухвалу байдужість до людей використовуючи територію Тернополя задля власного збагачення. За оцінками громадських активістів за рахунок безкоштовної передачі земельних ділянок комунальним підприємствам під будівництво з послідуючою їх передачею приватним структурам, бюджет міста втратив за час каденції п Надала кілька сотень мільйонів гривень!

За цивілізованими, європейськими законами життя за будь-який із наведених прикладів усі причетні до прийнятого рішення мали би добровільно піти у відставку.

Дуже сумно що руйнація Тернополя відбувається під прапорами патріотизму, любові до України, націоналізму та рекламі Тернополя як файного міста.

У жителів міста є питання: чи хтось за цей хаос руйнації буде відповідати? Як припинити дерибан Тернополя?

Можу сказати на завершення: якщо ми усі будемо німими спостерігачами подій руйнації, то файне місто дуже швидко втратить сквери, парки, газони, а тернополяни набудуть хвороб, наче в охопленій епідеміями Африці.

Голова Громадської організації «ЕКОАЛЬЯНС» О. ФІЛЬ

Патрульні розшукали водія, який зник з місця ДТП

Форум «Реформа місцевого самоврядування, проблеми та перспективи» відбудеться у Тернополі