Чи розуміють депутати Тернопільської облради, що підіграють Кремлю?

Поділитися

kreml3Про фільм “Волинь” і страсті навколо нього написано в українських і тернопільських ЗМІ дуже багато. Якщо підсумувати написане, то зрозуміло, що агітаційну кінострічку зняли на гроші Кремля, щоб у Польщі розіграти антиукраїнську карту. В Україні ж кремлівські сили, руками націоналістів чи замаскованих під націоналістів політиків, намагаються розбурхати ситуацію.

Ми вже розповідали, як далекий від культури так званий націоналіст з бютівсько-єдиноцентричним минулим Олександр Башта розбурхав ситуацію в соцмережі щодо фільму “Волинь”, добився в облраді створення комісії, а потім заявив у театрі, що прийшов захищати акторів.

Не зупинившись на цій брехні, депутат-свободівець почав розповідати вчора у соцмережі, що актори  театру проігнорували засідання комісії, хоч були запрошені офіційно. Насправді, трьом з чотирьох акторів зателефонували напередодні, проте митці не змогли прийти не через гонор, а зайнятість у денній виставі.

Сьогодні у тернопільському театрі вирішили не мовчати, бо так званий “недодиректор” Борис Репка почав змушувати людей підписувати лист-покаяння.  Журналісту “Про все” розповіли, що благословення на зйомки акторів тернопільського театру у фільмі “Волинь” дав особисто в.о. директора Борис Репка та режисер В’ячеслав Жила на загальних зборах колективу.  Вони запросили акторів публічно прийняти участь у кастингу. Проби на роль проходили на малій сцені театру. Так званий режисер тернопільського театру В’ячеслав Жила відпускав усіх акторів з репетицій лиш би вони не пропустили кастинг. У цей тиждень керівництво театру квасило з польським режисером і його помічниками. Чи був підписаний хоч якийсь договір про оренду малої сцени для поляків – питання риторичне. Нехай краще мудрі депутати запитають керівництво теару про надходження коштів за оренду приміщення малої сцени поляками для кастингу, ніж переливають з пустого в порожнє у Фейсбуці.

Тому не дивно, що в.о. директора театру Борис Репка та режисер В’ячеслав Жила, які благословили акторів на зйомки, певно не за бездурно, трясуться за свої шкури, щоб ніхто з колективу не розповів правду.

***

А ось що понаписував вчора депутат Олександр Башта у Фейсбуці:

Напевно треба дати офіційне пояснення, поки тернополян наші журналісти своїми домислами-вимислами не ввели в оману. Також сподіваюсь, що об’єктивні журналісти опублікують мій допис на своїх сторінках.
1. Польській режисер на своє особисте бачення зняв явно антиукраїнській фільм про події 1943-1944 на Волині.
2. В польському антиукраїнському фільмі знялись і актори з України. Серед тих акторів було і 5 представників з Тернополя, а з них четверо то актори Тернопільського драматичного театру.
3. Розпорядження голови обл. ради створено робочу групу для з’ясування всіх, і юридичних, і моральних, обставин участі акторів драматичного театру у відверто антиукраїнському фільмі.
4. Група депутатів прийшла на збори трудового колективу театру, щоб почути думку всіх акторів. Але через упереджені публікації в пресі, наприклад – “депутати йдуть в театр всіх люструвати”, членів робочої групи зустріли вороже, навіть часом агресивно … Чому ?
5. Директор драматичного театру та 4 актори, які брали участь у фільмі, були офіційно запрошені на засідання робочої групи депутатів обласної ради для обговорення, але актори не з’явились на засідання, тим самим показали свою повну зневагу.
6. Депутатськім корпусом Тернопільської обласної ради на пленарному засіданні було прийняте рішення вiдклacти питaння фiнaнcyвaння aкaдeмiчнoї нaдбaвки акторам дpaмтeaтpy до з’ясування всіх обставин та остаточного висновку робочої групи.
7. Всі інсинуації про “покарання всіх акторів театру депутатами” є безпідставними та упередженими. Думки окремих депутатів мають право існувати, але можуть не збігатись з думками більшості депутатів обласної ради.
8. Робоча група депутатів вдруге, на середу – 9листопада, запрошує акторів, і дає ще один шанс акторам пояснити свою участь в антиукраїнському фільмі.
Голова робочої групи Тернопільської обласної ради
Олександр Башта.
6 листопада 2016 р.

У коментарях йому найцікавіше відповіли Ігор Сачко та Петро Ластівка

Заявляю офіційно,що особисто я і Театр ім.Шевченка-займаємо і будемо займати Чітку проУкраїнську позицію! Живемо на Українській землі,їмо Український хліб,зарплату отримуємо з Українського бюджету! Тому Ми повинні Служити Українському народу (публіці-глядачам),створюючи високохудожні твори.Те що Є гостра дискусія навколо даної проблеми (фільм Волинь),говорить про те,що находячись на ідеологічній передовій-актори-митці повинні більш виваженіше підходити до своєї публічної діяльності. Вважаю з цього Уроку необхідно зробити мудрий,аналітичний висновок…PS Готовий прийти на комісію,аби заявити про дану позицію.
Ігор Сачко
***
Тенопільський академ.укр.облдрамтеатр ім. Т. Шевчека з 1993 року взагалі існує поза законом. Суд, і це пам’ятають ті,кого було незаконно звільнено,своім рішення скасував наказ Представника Президента в Теропільській області про ліквідацію “Тернопільського обласного украінського МУЗИЧНО-ДРАМАТИЧНОГО театру ІМ. Т. Г. Шевченка” і створення на його базі “Терн.обл.укр. ДРАМАТІЧНОГО театру ім. Т. Г. Шевченка” і зобов’язав повернути закладу культури попередні статус і назву “МУЗИЧНО-ДРАМАТИЧНИЙ”,і відновити всіх звільнених на роботі. Це рішення досі не виконано в частині назви та статусу театру. Отож,такого театру не існує і фінансуватись він не ма є права. Документи в суді легко знайти або розпитайте Шергея,його за це тоді звільнили з нач.упр.культ і за незаконне призначення Форгеля,бо тоді худкер обирався колективом.
Петро Ластівка

***

Ось як бачить ситуацію “побратим” Башти – депутат-свободівець, він же голова комісії облради з питань культури – Михайло Тимошик:
Обласна рада – це представники від громади- тобто думку мешканців Тернопільщини так чи інакше представляють. якщо громада засуджує антиукраїнський шовіністичний фільм та гру акторів, які там знялися- значить ми цю думку і будем доносити до працівників. – така от позиція громади. і фракції Свободи зокрема.і (і т фракції які голосували) таке рішення прийнято. дуже можливо що і з Нового року питання вирішено таким самим чином. Є загальний осуд проблеми у цьому. самого кінофільму та позиція акторів,які там знялися- вони не бачить проблеми- значить ми їм наочно показуєм. є вчинок- є відповідальність. не забуваєм,що актори працюють в комунальному підприємстві обласної ради- відповідно Вони повинні як мінімум думку власника- обласної ради – поважати та зважати. якщо ж не подобається- документи в руки і йти працювати в інше місце – інший театр чи іншу країну. даруйте за прямоту.
Михайло Тимошик

Тернопільська філармонія запрошує відпочити душею

Патрульні наздогнали таксиста-втікача