У Дністровському каньйоні зимує сотня лебедів

Поділитися
Ще один аргумент проти, будь-яких ГЕСів на річціДністер

Працівники національного природного парку «Дністровський каньйон» провели облік пернатих, які зимують у їхньому каньйоні.

Швидка течія Дністра сприяє тому, що річка довго не вкривається кригою, навіть тоді, коли на суміжні водойми зі слабо проточною водою уже давно скруті льодом. Тому тут – сприятливі умови для зимівлі водоплавних птахів. Оскільки вздовж Дністра пролягають міграційні шляхи перелітних птахів, у теплі зими значна частина залишається надовго у наших краях.
20 грудня працівниками НПП Дністровський каньйон було проведено облік чисельності зимуючих водоплавних птахів. Такі дані конче потрібні для розробки природоохоронних заходів.
До обліків були залучені не тільки наукові працівники Парку, але й інші співробітники. Одночасно на Дністрі перебували 16 спостерігачів, що обсервували 65-кілометровий відтинок річки. Встановлено, що на цій ділянці Дністер дав прихисток більш як тисячі крижням (це найпоширеніший вид диких качок), майже двом десяткам особин гоголя (це також дика качка, яка у нас лише зимує, але не гніздиться), кільком особинам черні чубатої. Захоплюючу картину справляє масова зимівля лебедів-шипунів, яких на обстеженій ділянці було півтора сотні. А ще встановлена зимівля значної кількості чепури великої ( інша назва чапля біла) та мартинів жовтоногих.

Лебідь шипун, (р. Дністер Репужинецький острів) фото Вікірчак О.К.
Гоголь,(р. Дністер Заліщики)
фото Вікірчак О.К.

Крижень ,(р. Дністер Заліщики)
фото Вікірчак О.К.

Лід рушив, панове присяжні

Концерт русских фашистов на костях убиенных сирийцев Алеппо отменили небеса