Як політичні партії Тернополя безкоштовно користуються комунальним майном

Поділитися

Громадським організаціям міська рада може надавати комунальні приміщення в безоплатне користування для їх статутної діяльності. Це нормальна практика, адже такі організації не є прибутковими і не завжди можуть дозволити собі оплачувати оренду. Та є один нюанс – часто привілеями громадських організацій користуються політичні партії, котрі, аби не оплачувати оренду з власного бюджету, працюють у приміщеннях неурядових структур. Міська влада, у свою чергу, не може якісно прослідкувати за цільовим використанням комунального майна.

Активісти Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі провели розслідування, чи доцільно використовується комунальне майно, виділене на статутну діяльність для громадських організацій міста. Результати дещо неоднозначні. Перш ніж ми прийдемо до висновків, спробуємо навести деякі цифри та факти.
Загальна площа комунального майна, яке міська влада виділила для 81 громадської організації (ГО) Тернополя становить 8 061 квадратних метрів. Ці приміщення знаходяться в різних частинах міста. Деякі будівлі сміливо можна називати «центрами громадських організацій». Наприклад, у будинку на бульварі Т. Шевченка, 23 перебуває аж двадцять одна громадська організація, які безоплатно користуються понад 820 квадратними метрами комунальної площі. На території тернопільського стадіону (просп. С. Бандери,15) «живе» чотири ГО, а загальна площа оренди становить понад 500 метрів. У будівлі на бульварі Д. Галицького, 2 – три ГО, загальна площа оренди – 1433 м. кв. По вул. Кардинала Сліпого, 3 – чотири ГО, загальна площа оренди – 267 м. кв. По вул. 15 квітня, 37 а – три ГО, а загальна площа оренди – 290 м. кв. На бульв. Т. Шевченка, 3 – три ГО, а загальна площа оренди становить 186 м. кв. На бульв. Т. Шевченка, 21 – три ГО, а загальна площа оренди становить 152 м. кв. Решта організацій «розкидані» по різних частинах міста.

– Прослідкувати за тим, наскільки доцільно використовуються виділені приміщення, практично неможливо. Окремі організації часто не відповідають на дзвінки, а деякі у виділених їм приміщеннях не працюють, – говорить керівник управління обліку комунального майна міста Володимир Мединський.

На сесії міської ради від 16 грудня цього року дане питання навіть підняли, а на управління обліку комунального майна міста поклали завдання – вивчити діяльність громадських організацій і стан та цільове використання ними комунальних приміщень.

У результаті дослідження нами виявлено цікаві випадки, коли політичні партії сміливо живуть на території неурядових організацій. Ось яскраві приклади.

Офіси “Свободи”

Комунальна будівля по вул. Шевченка, 23 приймає у себе багато підприємців, політичних партій, а також громадських організацій (на безоплатній основі) – аж двадцять одну. Вивісок та номерів офісів практично немає, тому важко встановити, де саме знаходиться необхідне приміщення. Серед таких, на перший погляд, абсолютно різних орендарів, є ГО “Твереза Тернопільщина” та ГО “Всеукраїнська люстрація”, які мають у користуванні доволі великі площі – 111,50 і 133,30 кв. м. відповідно. Поєднує їх одна структура – політична партія “Свобода”.
Голова осередку всеукраїнської організації “Всеукраїнська люстрація” Василь Габор обіймає посаду заступника голови обласної організації партії “Свобода”. У той же час, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, має право підпису та являється засновником ГО “Твереза Тернопільщина” народний депутат України від Свободи Михайло Головко. Тобто, прикриваючись громадськими організаціями, на офісах свою діяльність ведуть фактично представники політичної партії.

“Праві” жінки Тернопільщини
В одному офісі за тією ж адресою зібрались цілих три організації: “Ліга українських жінок Тернопільщини”, всеукраїнська організація “Тризуб” та політична партія “Правий сектор”. Після нашого візиту, табличку першої організації з дверей зняли. До слова, “Ліга жінок” безоплатно орендує комунальне приміщення площею 36,80 кв. м., а “Тризуб” два – відповідно по 37,10 та 25,10 кв. м.
Як особисто повідомив керівник тернопільського обласного осередку “Правий Сектор” Назар Сарабун, організація “Ліга жінок” уже не працює. Ірина Бревко, яка одночасно очолює уже фактично неіснуючу “Лігу жінок”, є представником реферантурного жіночого підрозділу ВО “Тризуб” ім. Степана Бандери та представником згаданої партії. Одразу ж виникає питання: чи не могли комунальне майно, що безоплатно передане громадській організації, маніпулятивно використовувати представники політичної партії, зважаючи на таке сусідство?

Неактивне “Відродження” та тир у школі

По сусідству із приміщенням для ГО “Товариство творчої молоді “Відродження” знаходяться Центр консультування мігрантів та жіночий клуб “Відродження нації”. За словами жінок, члени “Відродження” уже давно не з’являлись та не проводили жодних зустрічей. Відповідно, приміщення пустує.

Благодійний фонд “Шураві і побратими та “чорний тюльпан” орендують два офіси у школах Тернополя: №21 і №29. Нам не вдалося потрапити всередину. Проте, за словами директора школи №21 Секелик Наталії Данилівни, у приміщенні площею 247,7 кв. м. облаштовують тир. Окрім цього, голова цієї організації Василь Лещишин також керує комерційним підприємством “Шураві”, яке займається виробництвом м’ясних продуктів та роздрібною торгівлею
Для того, аби можна було вслідкувати за доцільним використанням комунального майна міста, влада та активні громадські організації повинні виробити певний механізм контролю. Адже квадратні метри, котрі використовуються не за призначенням, могли б приносити прибуток до міського бюджету.

Саме тому голова депутатської комісії з питань контролю за використання комунального майна Михайло Ібрагімов запросив представників Центру “ДІЙ!” долучитись до роботи комісії та визначення порядку та форми звітування громадських організацій про свою діяльність. Також планується спільно виробити рекомендації щодо контролю за цільовим використанням комунального майна даними структурами.

Василь ТОМЧИШИН,
Центр громадського контролю “ДІЙ!” у Тернополі.

Воїни, співаки та священик продекламували вірш на підтримку українських полонених

Геніальна афера з “Приватбанком”