Програма «Студії живої історії» відкриває набір учасників на 2017 рік

Поділитися

Всеукраїнська програма неформальної історичної освіти розпочинає набір учасників. Подача заявок – до 25 лютого 2017 року включно.

«Студії живої історії» прагнуть формувати чутливість до мультиперспективної історії, а також особисту й колективну відповідальність за дослідження історії з різних перспектив, поширювати альтернативні формати роботи з історією та розвивати публічну історію в Україні.

В рамках програми учасники реалізують ініціативи, які є інструментами дослідження історії альтернативними шляхами, розвитку діалогу в локальних громадах, втілення змін на місцях.

Цього року програма зосереджена навколо тем радянського минулого та поліетнічної історії України.

Цільова аудиторія програми – це люди з усіх регіонів України, вмотивовані працювати з історією та налаштовані на побудову мережі, яка працює над поглибленням порозуміння в українському суспільстві. Освіта й професійний досвід учасників не важливі, як і їхні оцінки з історії. Програма зацікавлена в людях, що цікавляться публічною історією, мають чітку мотивацію до змін та готові невеликими, але конкретними діями сприяти пошуку порозуміння в суспільстві.

Програма передбачає та забезпечує три навчальні семінари, етап польових досліджень, менторський супровід, експертні консультації та можливості мобільностей для обміну досвідом.

Структура програми у 2017 році

Перший етап – відкритий набір учасників по всій території України та 2 вступні (на вибір) тематичні семінари для відібраних 50 учасників – Студії ідей. Використовуючи міждисциплінарний підхід та послуговуючись інструментарієм неформальної освіти, учасники Cтудій ідей опрацьовуватимуть актуальні історичні теми та розроблятимуть власні ініціативи, які б спонукали до порозуміння в суспільстві та стимулювали дослідження усної, родинної, локальної чи глобальної історії.

Теми Студій ідей:
«Радянське минуле України: забути не можна пам’ятати» (Сєвєродонецьк, 18–25 березня 2017 року)
«Поліетнічна ідентичність України: сила чи слабкість?» (Червоноград, 25 березня–1 квітня 2017 року)

Другий етап – Студії-практикум (Бердичів, 1–9 травня 2017 року). Це об’єднаний тижневий навчальний курс, спрямований на розвиток ініціатив учасників двох перших етапів програми. В його рамках учасники зможуть отримати практичний досвід для реалізації власних ідей та якісної роботи з історичними матеріалами. Студії-практикум включатимуть майстер-класи з проектного менеджменту, методології роботи з історією: документування, роботи в архівах, методів збору усних свідчень, інтерв’ювання тощо.

Третій етап – безпосередня реалізація ініціатив учасниками та учасницями «Студій живої історії» із супроводом індивідуальних менторів. Між першим та четвертим етапами програми учасникам буде надана можливість мобільності, під час якої вони зможуть відвідати одні одних з метою обміну досвідом та підтримки локальних ініціатив або пройти стажування. Також учасники матимуть змогу отримати консультації експертів.

Четвертий етап – підсумкові Студії досвіду (Київ, 29 листопада – 3 грудня 2017 року), під час яких учасники презентуватимуть результати своєї роботи та розроблятимуть бачення подальшої діяльності.

Формат «Студій живої історії» спирається на засади неформальної освіти й освіти дорослих. Це означає, що в програмі не передбачено академічних лекцій, натомість ми ефективно використаємо потенціал групи для опрацювання тем і питань в рамках конкретних Студій. Програма є платформою для спільного та взаємного навчання й переосмислення, і кожен учасник та учасниця самостійно несуть відповідальність за свій навчальний процес і його результати.

Як взяти участь у «Студіях живої історії»
• Обрати одну з двох тем Студій ідей.
• Заповнити онлайн-заявку до 25 лютого 2017 року включно: http://bit.ly/2kb88zj
• Дочекатися відповіді журі до 2 березня 2017 року. Журі поінформує всіх заявників про результати відбору. Якщо до 3 березня ви не отримаєте жодної відповіді, пишіть на vasyl.kulevchuk@live-history.org.
Аплікантам та апліканткам, обраним для участі в програмі, організатори забезпечують проживання та харчування протягом усіх етапів програми, а також відшкодовують 50% від вартості квитків до місця проведення Студій за умови узгодження з координаторами їхньої вартості.
Організаційний внесок за участь у програмі становить 300 грн.
Відбір відбуватиметься в два етапи. Перший етап – аналіз анкет та створення рейтингу. Другий етап – онлайн-інтерв’ю з тими заявниками, які отримають високий бал рейтингу анкети.

За якими критеріями ми відбираємо учасників
1. Учасники вмотивовані працювати з довгостроковими ініціативами та інвестувати в програму свій час та ресурси.
2. Інтерес до роботи з публічною історією.
3. Учасники мають конкретні зацікавлення актуальними історичними тематиками, які перегукуються з потребами суспільства.
4. Відкритість до методів неформального навчання і розуміння його принципів.
5. Учасники з різних сфер діяльності: дослідники, науковці, вчителі, викладачі, активісти, митці, культурні менеджери, студенти, журналісти, вільні художники.
6. Зацікавлені і ресурсні (мають час, життєвий простір, мотивацію) в побудові мережі, яка розвиватиме історичну неформальну освіту та працюватиме над утіленням цілей програми в реальність.
7. Група збалансована регіонально та гендерно. Ми зацікавленні в учасниках і учасницях з різних регіонів України та представниках різних гендерних ролей.

Більше інформації про програму на сторінках:
insha-osvita.org
Facebook.com/LiveHistoryWorkshop

Програму «Студії живої історії» реалізує приватна установа «Інша Освіта» в партнерстві зі Спілкою MitOst e.V. та за дружньої фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Фонду Роберта Боша в рамках проекту «Діалог заради змін».

Із запитаннями звертайтеся до координації програми:
Каріна Фурса karina.fursa@live-history.org
Тарас Грицюк taras.grytsiuk@live-history.org
Василь Кулевчук vasyl.kulevchuk@live-history.org

Запрошуємо долучитися до акції «Гостинці для звірів»

У мікрорайоні “Канада” зроблять дослідження