Заяви Надії Савченко були неправдивими чи маніпулятивними

Поділитися

Народний депутат України Надія Савченко оперує неправдивою інформацією у своїх публічних виступах. Такий висновок зробили експерти проекту Дослівно, проаналізувавши інтерв’ю Надії Савченко на телеканалах NewsOne TV, 112.ua та передачі «В гостях у Дмитра Гордона».

Для аналізу було відібрано кілька фактів, на які спиралася Надія Савченко під час спілкування з журналістами. З п’яти проаналізованих заяв народного депутата дві мали маніпулятивний характер, а три виявилася неправдивими.

«Схоже, що Надія Савченко буквально з перших днів перебування у фракції «Батьківщина» засвоїла найгірші правила української політики. Водночас, досить часто помітно, як експресією Савченко намагається компенсувати брак політичного та ораторського досвіду», – прокоментував результати дослідження голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі та Олега Ляшка.

Заява №1.Ми не можемо пред’явити Росії за її військові злочини претензії
Неправда.
На початку січня Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти Російської Федерації. Зокрема, в ньому йдеться про порушення росіянами кількох міжнародних конвенцій.

Заява №2. Я підписала це «граючи-шутя» (згоду приєднатися до «Батьківщини»). Останнє прийшло запрошення від Тимошенко. Я вже сміялася і кажу: ну давайте. Жіноча солідарність.
Маніпуляція.
Марк Фейгін, адвокат Надії Савченко стверджував, що він сам вів переговори з Сергієм Власенком про включення Савченко до списку «Батьківщини». Рішення те, що вона йтиме першим номером списку, ухвалила особисто Юлія Тимошенко.

Заява №3. У нас не налагоджено виробництво військової промисловості
Неправда.
За останні три роки Україна реанімувала свій військово-промисловий комплекс. Українські війська отримують тисячі одиниць нової та модернізованої техніки та зброї.

Заява №4. Розслідування (щодо злочинів проти активістів Євромайдану) заходить практично в глухий кут
Маніпуляція.
Генпрокуратура повідомила про підозру у справах Майдану більше ніж 240 особам, 220 справ спрямовано до суду.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми. В рамках проекту було презентовано три аналітичних дослідження: «Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні», «Як парламентські фракції виконують свої обіцянки у частині соціальної політики», «Два роки Верховної Ради: як фракції виконують свої передвиборчі програми» та «Державне фінансування політичних партій: очікування та реальність

70% дописів у Фейсбук міністри роблять в робочий час

Тернопільські чиновники з управління капітального будівництва з ділками “освоїли” за 2016 рік 100 мільйонів гривень у власну кишеню?