Триває робота над державною політикою у сфері зміни клімату

Поділитися

27 березня в Орхуському інформаційно-просвітницькому центрі при Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулась Нарада щодо обговорення проекту плану заходів з реалізації Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року.

Концепція реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року була ухвалена Кабінетом Міністрів України в грудні цього року. Це перший державний стратегічний документ, який має на меті створення системного підходу до вирішення проблеми зміни клімату.

Під час заходу, організованого Міністерством екології та природніх ресурсів України спільно з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», представники влади, профільних громадських організацій та науковці обговорили основні положення щодо реалізації державної політики у сфері зміни клімату.

Відкрила захід Директор Департаменту з питань зміни клімату, охорони атмосферного повітря та забезпечення озонового шару Міністерства екології та природних ресурсів України, яка звернула увагу на те, що Україна має низку зобов’язань в сфері клімату як на міжнародному, так і національному рівні. Саме для їхнього виконання і була підготовлена Концепція, яка показує напрямки та способи реалізації національної політики в сфері зміни клімату. Наразі документ проходить фінальне обговорення перед представленням документу на Кабінеті Міністрів України.

Начальник відділу кліматичної політики та звітності Міприроди Михайло Чиженко презентував основні цілі та завдання Концепції. Пан Михайло звернув увагу на те, що документ складається з інституційної складової, запобігання зміні клімату та більш складної частини – адаптації, що, в свою чергу, охоплює цілісний вектор заходів, які необхідні для реалізації держполітики.

Проект плану заходів з реалізації Концепції презентувала Ірина Трофімова, експерт Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Вона наголосила, що документ охоплює лише сферу зміни клімату та відповідає законодавчим нормам. Заходи, які передбачає план реалізації Концепції, повністю відповідають Рамковій конвенції ООН зі зміни клімату та базуються на принципах виконуваності, тобто можуть бути впроваджені в сучасних умовах.

Під час обговорення документу було запропоновано ряд пропозицій, зокрема реорганізувати рамки виконання документу. «Варто розробити План заходів на 5 років і змінювати його по мірі реалізації», – зазначила експерт з питань зміни клімату Національного екологічного центру України Ірина Ставчук.

Депутатам Тернопільської міської ради від фракції “Батьківщина” Шоломейчук, Поврознику та Артимовичу запропонували добровільно здати депутатські мандати

Завтра у Тернополі – День Миру