Купуєте авто – зробіть це правильно

Поділитися

У неприємність потрапила 24-річна тернополянка. Дівчина нещодавно придбала у Львові іномарку, однак, як виявилося, транспорт шахрайським способом викрали у Києві.

19 квітня за допомогою до правоохоронців Тернопільського відділу поліції звернувся працівник київського підприємства «Автомобілі на прокат». Він повідомив, що за допомогою навігації виявив в обласному центрі автомобіль, який належить столичній фірмі. Транспорт ще 8 квітня під приводом оренди викрали невідомі.

Як вдалося з’ясувати поліцейським, невідомі зловмисники пригнали викрадений транспорт на Львівщину, а вже там його придбала «по дорученню» тернополянка. Вона навіть не здогадувалася, що авто знаходиться у розшуку.

Відомості про подію внесено до ЄРДР згідно статті 190 ККУ.

Правоохоронці встановлюють усі обставини та застерігають: отримуючи автомобіль через генеральну довіреність, новий власник ризикує залишитися без транспорту. Часто потенційний покупець не перевіряє всі необхідні реєстри, і цим користуються не зовсім чесні на руку продавці, які за довіреністю можуть перепродувати крадені автомобілі, або такі на які є заборона відчуження через борги чи штрафи. Відтак легко втратити і машину, і гроші, а повернути їх не так вже й легко, інколи взагалі неможливо.

Тож, аби не було проблем із покупкою автомобіля “з рук”, “потрібно покупцеві і продавцю звернувся у Регіональний сервісний центр за місцем реєстрації транспортного засобу і пройти експертний огляд ще перед купівлею авто.

Найчастіше шахраї змінюють номери на двигуні та кузові машини. На них покупці чомусь рідко звертають увагу. Їх треба повністю перевірити, вони мають бути видимі. Шахраї часто заміняють номер на візуально подібні букви та цифри або ж приварюють новий. Потім вони купують фальшиві документи і продають авто.

Необхідно звіряти і VIN-код – це 17 цифр, за якими можна ідентифікувати автомобіль. Він вказаний у технічній документації та на самому авто, залежно від марки – у різних місцях. А номер кузова треба звірити з тим, що у техпаспорті автомобіля. Варто перевірити й маркування скла на вікнах. Цим займаються спеціалісти сервісного центру МВС.

Найкраще та надійно оформити договір купівлі-продажу автотранспорту у сервісних центрах МВС. Там вам проведуть повний комплекс перевірки, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області

Самосуд обернувся кримінальним провадженням

Інтерактивний сервіс “Каратєль” допоможе захистити порушені права