Майже 500 тисяч українців перетнули кордон з Європою без віз

Поділитися

Тепер громадяни України можуть приїжджати в гості до друзів у державах ЄС, подорожувати одними з найкращих світових курортів, а також відвідувати різноманітні заходи, починаючи від музичних фестивалів типу “Tomorrowland” у Бельгії, завершуючи більш екзотичними заходами на кшталт Європейського Турніру з карткових ігор.

Спрощені процедури на кордоні спричинили справжній туристичний бум серед наших громадян. У центрах надання адміністративних послугах та паспортних сервісах – справжній ажіотаж, адже саме біометричний паспорт нового зразка дає право на перетин європейського кордону без оформлення візи. З дня набуття чинності безвізового режиму з Європою (з 11 червня), перевагами спрощеного режиму вже скористалися майже півмільйона українців, та число продовжує рости.

Зазначимо, що серед 500 тисяч громадян, що перетнули з 11 червня кордон з Європою, є деяка частина і тих, які подорожували і за вже оформленими візами. Та за їх словами, вони не переоформлювали документів лише через теперішні черги у Паспортних сервісах. Через декілька місяців навіть власники шенгенських віз планують оформлювати біометричні паспорти. А це говорить про простоту процедури та відсутність будь-яких складнощів з боку українських чи європейських прикордонників.

За час дії безвізового режиму за кордон не пропустили лише 26 українців. Більша частина з таких мандрівників – ті громадяни, яким був заборонений в’їзд до Європи ще раніше внаслідок правопорушень на території ЄС чи через неправильне оформлення документів. В усіх інших випадках проблем з перетином кордону не виникало.

За словами прикордонників, частіше за все мандрівники їдуть до Європи через Польщу чи Угорщину. У першому випадку грає роль налагоджена інфраструктура автобусного та залізничного сполучення, а у другому – невелика мінімальна сума для щоденного перебування у країні. Нагадаємо, що прикордонники можуть пропустити до Угорщини мандрівника, у якого є лише 7,5 євро в розрахунку на щоденне проживання. Це найменша сума з усіх європейських держав.

Також прикордонники встигли навести статистичні дані щодо найбільш популярного виду транспорту для українських мандрівників без віз. Здебільшого громадяни подорожують власними автівками, на другому місці – залізничне сполучення. Лише потім у списку знаходяться автобуси та літаки. Однак, найближчим часом планується бум перельотів на лоукостерах, які з появою безвізового режиму повернуться в Україну.

За словами українців, під час перетину кордону без візи, проблем майже не виникає. У перші дні безвізового режиму єдиним наріканням півмільйона громадян стали черги на пунктах пропуску. Та такий ажіотаж протримається лише перші декілька місяців. У цьому впевнені прикордонники, які стверджують, що працюють у штатному режимі та 500 тисяч українців, що перетнули кордон без візи, не стали для них проблемою.

Для перших мандрівників шоком стало те, що процедура перетину кордону дійсно проста. Ані з української, ані з польської чи угорської сторони в українців майже не запитують страховку, не вимагають підтвердження мінімальної суми для перебування у країні ЄС.

Особливо раділи громадяни, які перетинали кордон залізничним сполученням з Польщею: місцеві прикордонники буквально за декілька хвилин перевіряли пасажирів, лише поглядаючи на їх закордонні паспорти. За словами польської сторони, усі правопорушення та заборони для в’їзду завжди заносяться до них у базу автоматично, тому на кордоні півмільйона українців довго не затримували.

Успішний досвід 500 тисяч українських мандрівників говорить про те, що безвіз запрацював на усі 100%. Тепер Європою можна подорожувати швидко та з суттєвою економією.

 

У Тернополі знайшли крайнього чиновника, який нібито розікрав обладнання пологового

7 липня Теребовля відсвяткує 920 років