55% українців не відчули змін від реформи децентралізації

Поділитися

Більшість українців (42%) підтримують реформу децентралізації. Однак більше половини опитаних (55%) зазначили, що не відчули жодних змін. Позитивні зміни від реформи відчули 16% громадян. Вдвічі зросла кількість тих, хто відчув негативні зміни – з 8% до 16%. Такі результати національного опитування оприлюднив Олексій Сидорчук, політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Загалом, зросла чисельність тих, хто виражає сумніви у тому, що органи місцевого самоврядування можуть впоратись із додатковими повноваженнями. 63% респондентів не задоволені тим, наскільки вони можуть впливати на рішення місцевої влади. Однак половина респондентів відповіли, що не готові брати участь в управлінні у разі розширення повноважень місцевого самоврядування.

«Головне, що сказали громадяни – це те, що в загальному розумінні справ у країні і покращенні свого життя, вони не відчули змін […]», – зазначив Іван Лукеря, менеджер проекту «Громадяни в дії» Українського незалежного центру політичних досліджень. Однак він підкреслив, що опитані також відносили сюди сфери, за які органи місцевого самоврядування не несуть відповідальності. Він додав, що респонденти, які відчули зміни на краще вказували на сфери, за які безпосередньо відповідають органи місцевого самоврядування – інфраструктура, житлово-комунальне господарство, транспорт та ін. «Щодо негативних змін – тут, все-таки, громадяни відмічали більш фундаментальні проблеми, які навряд чи може вирішити сама лише децентралізація, тим більше за такий відносно короткий проміжок часу. […]Це погіршення якості медичних послуг, соціальної допомоги, надання робочих місць» – додав Олексій Сидорчук.

Марія Левонова, координаторка розробок ГО «Центр UA», підкреслила, що незадоволення громадян є результатом нерозуміння компетенцій органів місцевого самоврядування. «Є велика проблема, коли у людей є нерозуміння щодо ефективності витрачання коштів, яке накладається на нерозуміння компетенцій органів різного рівня, і у результаті виходить, що переважно кажуть «дайте більше грошей, але не давайте нам повноважень», – зазначила вона.

Гроші в кредит – правильний підхід

Українське село переходить від централізованого управління до децентралізованого контролю