Сьогодні, 19 серпня, християни відзначають свято Преображення Господнього

Поділитися

У народі свято називають Яблучний Спас. За Біблією, цього дня Христос явився трьом своїм учням у світлі божественної слави. Так він продемонстрував єдність Святої Трійці.

Цього дня віряни йдуть на богослужіння до храмів. У церквах святять фрукти, овочі, колоски жита та пшениці й мед. Головний елемент святкового кошика – яблука. У давнину їх не можна було їсти до 19 серпня.
Наші предки вважали, що y цей день яблука мають чудодійну силу. Відтак зранку до святкового богослужіння нічого не їли. Прийшовши з церкви, снідали яблуком та загадували бажання.

Традиційно заведено пригощати y цей день y пам’ять про загиблих. Люди вірили, чим щедріше нагодуєш, тим краще до померлих ставитиметься Господь. Матері, діти яких померли, відносили яблука на їхні могили.
У свято Преображення не можна сваритися, бажати людям зла та заздрити. Кажуть, що бажане y цей день повернеться сторицею. На Яблучний Спас не можна робити чого по дому, зокрема, шити.

У давнину вірили, що після Яблучного Спаса починається осінь. Селяни починали заготовляти фрукти та овочі, збирати лікарські трави. З цього свята починали обжинки ярих культур та сіяли озимину.Господині до цього свята запікали яблука, готували вареники, пекли пироги та варили узвар.
За народними прикметами на Другий Спас передбачали погоду. Якщо день сонячний – чекати суху осінь. Якщо дощовий – мокру. Крім того, ясний та погожий день віщує про сувору зиму.

Яблучний Спас другий з трьох Спасів. Перший Спас – Медовий – святкують 14 серпня. Третій – Горіховий – 29 серпня. З Медовим Спасом починається Успенський піст. Він триває 2 тижні – до 27 серпня, повідомляє gazeta.ua

Яблучний спас 2017: історія свята

Це свято відзначається в честь Преображення Господнього. Саме в цей день, за повір’ям, Ісус зі своїми учнями піднявся на гору Фавор. Там Син Господній почав молитися, і майже відразу ж змінився. Його одяг став білосніжним, а обличчя його висвітлило божественне світло. Після цього, Ісус заборонив своїм учням розповідати про події і сказав збирати яблука, щоб його батько міг їх освятити. До

У людей, які досягли 50 років, запитали, що б вони зробили, якби повернулися на 20 років назад: безцінні поради

YouTube показуватиме кількість людей, які дивляться відео одночасно з вами