Жінці допомогли встановити у суді статус чорнобильця-ліквідатора

Поділитися

До Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жителька Теребовлянського району за отриманням правової допомоги. Жінка хотіла, аби їй допомогли встановити, що вона перебувала в зоні відчуження при ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Громадянка не могла скористатися соціальними гарантіями, передбаченими ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» через відсутність відповідних документів, на підставі яких можливо було би встановити цей факт та одержати відповідне посвідчення.

Заявниця пояснила, що у 1987 році вона працювала в Об’єднанні підприємств громадського харчування Теребовлянського районного споживчого товариства.

Будучи відрядженою зазначеним Об’єднанням, вона працювала у зоні відчуження на посаді адміністратора підприємства громадського харчування, яке обслуговувало учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі – Закон № 796-XII) учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів. Учасниками також визнаються люди, які у 1988-1990 роках брали участь у таких роботах не менше 30 календарних днів. У тому числі які проводили евакуацію людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості. Це і люди, котрі працювали не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві.

З огляду на те, що заявниця направлялася у відрядження для обслуговування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС до зони відчуження на 21 день у червні та 31 день у жовтні 1987 року, вона підпадає під визначення категорії учасників, які здійснювали ліквідацію аварії на Чорнобильській АЕС.

Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги уповноважив головного спеціаліста відділу представництва Світлану Нужду представляти інтереси клієнтки в суді відповідно до наказу від 19.01.2017 року № 1-в/п.

Працівниця центру надіслала запити до Теребовлянського РайСТ, Тернопільської обласної спілки споживчих товариств для отримання інформації щодо відрядження жінки у зону відчуження. Світлана Нужда також направила запит до Управління ДСНС України у Тернопільській області, оскільки саме ці органи є безпосередніми учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, яких обслуговувало підприємство, де працювала заявниця.

Однак, у відповідь на запити всі організації зазначили, що книги наказів на відрядження за 1987 рік не збереглися або узагалі відсутні.

Пункт 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 № 5 визначає, що Порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (затвердженим Постановою КМУ від 25.08.1992 № 501), посвідчення учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС може видаватися на підставі рішення суду про встановлення факту безпосередньої участі в будь-яких роботах за певний період (визначений законодавством), пов’язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження, в тому числі в проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також у роботах на діючих пунктах санітарної обробки людей і дезактивації техніки.

З огляду на викладене вище, фахівчиня Тернопільського місцевого центру підготувала та надіслала до Теребовлянського районного суду позовну заяву про встановлення факту перебування заявниці на роботах в зоні відчуження при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

В обґрунтування своїх вимог Світлана Нужда посилалася на довідку, видану Теребовлянським РайСТ про те, що заявниця дійсно працювала у 1986-1988 роках в Об’єднанні підприємств громадського харчування. Взяла вона до уваги і покази свідків, які підтвердили факт перебування жінки близько місяця по два періоди в зоні відчуження при ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

За результатом розгляду справи Теребовлянський районний суд Тернопільської області 22 травня 2017 року ухвалив рішення про встановлення факту перебування заявниці на роботах в зоні відчуження при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС (рішення набрало законної сили). Зараз жінка вже подала документи у Тернопільську облдержадміністрацію для того, щоб виготовити посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

За безоплатними правовими консультаціями жителі Тернополя та району можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7. Контактний телефон: (0352) 52-15-20.

В Україні цілодобово діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.

Патрульні оштрафували чоловіка, який кидався пляшками в чужі авто

Пожежників з Монастирищини розкритикували за халатність та вживання алкоголю