Чим дихаємо у Тернополі?

Поділитися

Здоров’я людей це головне у світі, що потрібно кожному. Від того чи воно є, чи його немає залежить сама сутність життя. Здоров’я дає кожної людині можливість реалізувати плани життя, надавати щастя спільного життя рідним, близьким.
Від чого воно залежить? Тривалий час вчені думали, що головним чинником здоров’я є якість питної води. Але останні дослідження довели, що головним для здоров’я є повітря, вірніше якість повітря яким ми дихаємо. Ми часто не замислюємось, що повітря має показники якості, так саме як хліб, ковбаса чи інші продукти харчування.
Що включає поняття якості повітря? Головною складовою повітря для людей є кисень. Саме норма кисню забезпечує людині здоров’я, а дітям нормальний розвиток. Норма кисню у повітрі має складати 20.95%. Зниження кисню в атмосферному повітрі до 13 – 15% призводить до порушення фізіологічних функцій, а у разі значення 7- 8% до смерті.
Зменшення вмісту кисню в повітрі призводить до спалаху і поширенню різних хвороб через погіршення імунітету.
Від чого залежить склад повітря, що формує його складові?
Головний вплив на стан повітря здійснюють зелені насадження – дерева,кущі,газони, вони генерують кисень, забирають на себе пил, вихлопи автомобілів та інших забруднювачів . Саме парки, сквери, зелені насадження прибудинкових територій, газони утворюють екологічний баланс для людей, комфортне, безпечне середовище для життя. Ми не замислюємось,що зелене середовище є домівкою для птахів, багатьох тварин, вони також утворюють комфорт нашого життя. Не бруківка, не паркі запаковані гектарами бруківочних площ, не торговельні павільйони, яки знищили гектари газонів та квітників, а саме зелені площі надають нам можливість комфортно жити, дихати свіжим повітрям, бути здоровими.
За часів каденції п. Надала зелені площі Тернополя зменшилися на десятки гектарів. На жаль цій процес не закінчився. Щодня іде наступ на зелені площі Тернополя.
То що ми маємо у Тернополі? Яким повітрям ми дихаємо? На жаль цього ніхто не знає. Міську владу це не цікавить та не входить до кола їх уваги, але ми точно знаємо скільки вкладено бруківки.
Така ситуація не є нормальною, для влади то є аморально, це не відповідає нормам цивілізованого розвитку. По суті це злочин коли питання яке важливо для здоров’я людей владу не цікавить .
Також важливим показником стану повітря є кількість пилу та інших газів. Про це ми також ні чого не знаємо. Кожен по своїх квартирах бачить, що кількість пилу у повітрі значно збільшилася.
При спалюванні вугілля, нафти, торфу відбувається збагачення біосфери азотом. Находячи в атмосферу, оксиди азоту взаємодіють з парами води й утворюють кислотні сполуки, які випадають на поверхню землі у вигляді кислотних дощів, згубних для всього живого. Також при спалюванні вугілля, нафти, торфу атмосфера насичується продуктом неповного згоряння – оксидом вуглецю. Ця сполука більш активна до гемоглобіну крові, ніж кисень. Вона витісняє кисень і не дає можливості нормально функціонувати дихальним ферментам. При спалюванні торфу оксиду вуглецю виділяється у 20 разів більше ніж при спалюванні природного газу.
Ситуацію погіршує те, що цілі мікрорайони будуються без озеленення.
По суті громада Тернополя не має жодної інформації про життєво важливі показники стану екологічного середовища Тернополя.
Тому питання до п. Надала.
Шановний Сергій Віталійовичу скажіть громаді чим ми дихаємо?

Голова Громадської організації ЕКОАЛЬЯНС О.Філь

05.10.2017р.

“Я людину збив!” – у нетверезого водія патрульні зафіксували 2,59 проміле алкоголю в крові

Цивілізація по-надалівськи на Бульварі Просвіти у Тернополі