“Не російській владі вказувати українцям, як вшановувати героїв”: мер Вінниці відповів Путіну про Петлюру

Поділитися

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов відреагував на сьогоднішню заяву президента РФ Володимира Путіна, в якій глава держави-агресора обурювався встановленням пам’ятника Симону Петлюрі у Вінниці.

На своїй фейсбук-сторінці Моргунов пише:”Сьогодні прочитав, як президент держави-агресора, що розв’язала проти України гібридну війну, Владімір Путін – бурхливо відреагував на встановлений у Вінниці пам’ятник Голові Директорії, Головному Отаману військ УНР Симону Петлюрі.

Як в часи СРСР, так і тепер у Росії з вивченням історії на основі історичних фактів справи йдуть дуже погано. Їх пропаганда весь цей час тільки тим і займається, що переписує історію України. Як колишній викладач історії, як я можу реагувати на брехню та міфи, наприклад, про «їхнього» князя Володимира, «їхню» королівну Анну, Русь?! Здається ж усі знають, що спочатку була Київська Русь, і лиш потім на болотах з’явилось Московське князівство. Але ж ні – у російських пропагандистів все по-іншому.

Те саме пересмикування з українськими Визвольними Змаганнями. Лідерів Української Народної Республіки, які боролись за незалежність України сто років тому, більшовицька влада взагалі намагалась стерти і знищити і фізично, і в історії – очорнити вигадками і міфами. Це і Петлюра, і Грушевський, і Скоропадський, і інші державні діячі та військові лідери. Маємо пам’ятати, що під час Перших Визвольних Змагань 1917-1922 років більшовицька Росія фактично розв’язала повномасштабну війну проти України, яка також починалась як гібридна.

«Найбільшою перешкодою для визнання суверенності України є гіпноз самого імені Росія. Цей гіпноз треба розвіяти, особливо в Америці та Франції», – це, до речі, цитата саме Симона Петлюри, яка була актуальна і тоді, і зараз. І ми є свідками того, що ні США, ні Франція вже цьому гіпнозу не піддаються. І що приємно, Президент Франції Еммануель Макрон на відміну від російського візаві знає українську історію доби Київської Русі і зокрема київської княжни Анни Ярославівни.

Наш народ сто років тому дуже важко боровся за незалежність і, на превеликий жаль, тоді її не здобув. А ми маємо знати свою історію і не повторювати її помилок. Тим більше зараз, коли та ж сама країна веде гібридну війну на українському Сході, і наші воїни вже 4-й рік боронять територіальну цілісність нашої держави.

І не російській владі вказувати українським містам та громадам, як вшановувати своїх героїв. І російській пропаганді тут робити нічого. Безперечно, в українських істориків ще дуже багато роботи над тим, щоб повернути історичну правду про ті події і про тих історичних постатей. Саме тому ми створимо Музей «Вінниця – Тимчасова Столиця УНР», щоб показати факти, і серед іншого – розвінчати міфи та брехню, які насаджувались спочатку радянською історіографією, а тепер кремлівською пропагандою.
Слава Україні!”
***
Президент Росії Володимир Путін, виступаючи на засіданні міжнародного дискусійного клубу Валдай, розкритикував установку в Вінниці пам’ятника Симону Петлюрі, передає “РИА Новости”.

Російський лідер заявив, що сподівається на зрушення у врегулюванні ситуації в Україні і наголосив, що в цьому питанні необхідно впливати на позицію Києва.

“Зараз встановили пам’ятник Петлюрі – це людина нацистських поглядів, антисеміт, який винищував євреїв під час війни. Крім сіоністського конгресу єврейського всі мовчать. Вам своїх клієнтів шкода в Києві чи що?”, – вказав Путін.Він вважає, що це дії уряду, а не народу України: “Це не український народ робить, це все робиться з подачі відповідних правлячих структур. Чому ж ви мовчите?”, – додав президент Росії.
***
До 100-річної річниці української революції у Вінниці відкрили перший в Україні пам’ятник Петлюрі. Проти відкриття пам’ятника відразу виступили низка місцевих проросійських активістів, також з протестом виступила депутатка ізраїлського Кнесету російського походження Ксенія Свтєтлова.
vezha.vn.ua

Під колесами молоковоза на Бережанщині загинув хлопчик

У Тернополі патрульні оштрафували 676 пішоходів за цей рік