Встановлення групи інвалідності учасникам російсько-української війни пропонують зробити безстроковим

Поділитися

На сьогоднішній день учасникам російсько-української війни, у яких ампутовані верхні та/або нижні кінцівки при проходженні Медико-соціальної експертної комісії встановлюють групу інвалідності, яка є вищою, ніж повинна бути встановлена за показниками здоров’я. Умовно кажучи, якщо особа претендує на ІІІ групу, їй встановлюють ІІ. Пов’язано це з тим, що учасникам бойових дій потрібна додаткова реабілітація, адаптація у цивільному житті та забезпечена максимальна підтримка з боку держави.
Однак вища група дається з умовою її перегляду через 2 роки. Перегляд групи створює негативні соціальні настрої серед учасників російсько-української війни, оскільки відновлення здоров’я особи не відбувається, але група інвалідності переглядається та встановлюється менша.
Законопроект №7161 пропонує забезпечити встановлення групи інвалідності учасникам АТО безстроково, щоб запобігти подальшому перегляду групи. Також законопроект пропонує закріпити надання учасникам російсько-української війни вищої групи інвалідності.
“Юридична сотня” – об’єднання юристів, адвокатів та волонтерів-правників, які з липня 2014 року забезпечують правовий захист захисників України – рекомендують прийняти проект за основу.

На Різдво і Новий рік з Тернополя до Києва курсуватиме два додаткових потяги

На Зборівщині злодій вкрав 400 метрів придорожнього тросу