Продажем часток телеканалу “Еспресо” Арсеній Яценюк і дружина Авакова могли відмивати кошти

Поділитися

Те, що екс-прем’єр Арсеній Яценюк та дружина міністра внутрішніх справ Інна Авакова продали свої частки телеканалу «Еспресо» майже в 10 разів дорожче, ніж купували, викликає підозру щодо відмивання грошей, вважають експерти, які прокоментували цю угоду журналістам «KyivPost»

Про це пише «Українська правда» з посиланням на «KyivPost».

Зокрема керівник проекту «Наші гроші» Олексій Шалайський заявив, що в угоді може мати місце корупція.

«Коли ви купуєте будь-яку частку на одну гривню і робите з них дев’ять, це називають корупцією скрізь у світі», – сказав він.

Видання також цитує провідну юристку Центру протидії корупції Олену Щербань, яка вбачає в угоді ознаки відмивання грошей. За її словами, це може бути цікаво не лише НАБУ (з проханням про перевірку до якого вже звернувся нардеп Сергій Лещенко, зазначає УП), а й Державній службі фінансового моніторингу.

«Але Державний фінансовий моніторинг очолює (Ігор) Черкаський, який, як вважається, є протеже Народного фронту», – сказала журналістам пані Щербань.

Раніше народний депутат Сергій Лещенко в своїй програмі на 24 каналі заявив, що попросив Національне антикорупційне бюро України провести розслідування угоди. За його словами, у червні 2017 року Яценюк купив свою частку за 3,8 мільйона гривень (або 145 тисяч доларів). Через півроку він продав його сину олігарха та депутата Жеваго за 1,5 мільйона доларів. Таким чином, прибуток склав майже 1000 відсотків.

Співзасновник «Espresso TV» та нардеп від «Народного фронту» Микола Княжицький в коментарі виданню заявив, що не боїться будь-якого розслідування. Він звернув увагу, що ціна, за якою Яценюк купив свою частку, була встановлена в 2013 році, коли «Еспрессо-ТВ» було саме в процесі створення.

«Ми погодились, що вони (Яценюк та Аваков) можуть купувати свої акції за цією ціною», – цитує Княжицького “KyivPost”.

Прес-секретар Яценюка Ольга Лаппо заявила також, що Яценюк продавав акції «Еспресо-ТВ» через прозорі процедури і тепер платитиме податки у державний бюджет на суму 7 мільйонів гривень (249 тисяч доларів).

detector.media

Співак Олег Винник виявився далеким від свого сценічного образу

Як у Тернополі підприємців викидають на вулицю