Реанімаційний пакет реформ закликає владу зупинити політичне переслідування голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна

Поділитися

15 січня 2018 року слідство перекваліфікувало справу проти голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна з тілесного ушкодження громадянина на побиття журналіста.

Зокрема тепер Віталію Шабуніну інкримінують завдання журналісту легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень відповідно до ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України, яка передбачає до п’яти років позбавлення волі. Вказану статтю слідчі вже намагалися інкримінувати активісту влітку, проте в останній момент передумали. Спочатку Віталія Шабуніна підозрювали за ч. 1 ст. 122 ККУ, в якій йдеться про умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Конфлікт між Віталієм Шабуніним і Всеволодом Філімоненком стався 8 червня 2017 року у Києві біля Дніпровського військкомату. Голову ЦПК тоді також облили з газового балончика.

Коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ переконана: поновлення справи та перекваліфікація справи на статтю з більшою відповідальністю – це продовження політичного тиску на Віталія Шабуніна, колишнього члена Ради Реанімаційного Пакету Реформ, одного з найбільш відомих борців з корупцією в Україні, зокрема, та на громадянське суспільство в цілому.

Ситуація з Шабуніним свідчить і про вибіркове правосуддя. Наприклад, у грудні Шевченківський суд Києва визнав Юрія Крисіна, обвинувачуваного у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія, винним і призначив йому покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном два роки. Веремія було вбито в Києві в ніч проти 19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі.

7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» поблизу Жулян, коли туди прилетів приватний борт лідера організації «Український вибір» Віктора Медведчука, його охоронці скоїли напад на знімальну групу програми журналістських розслідувань «Схеми», яка перебувала там з метою зафіксувати прямі перельоти Медведчука до Росії. Досі ніхто не покараний.

Окрім того, рік тому Печерський районний суд Києва визнав винним у вчиненні адміністративного, а не кримінального правопорушення керівника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарєва, який брав участь в інциденті при затриманні з застосуванням сили знiмальної групи програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший». Вiйськова прокуратура кілька разів закривала справу через «відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки України … складу будь-якого кримінального порушення», хоча на відео чітко видно, як журналісту та телеоператору заламують руки. Також досі не покарані бійці спецпідрозділу «Беркут», які били журналістів під час Революції Гідності.

На жаль, є усі підстави говорити про спотворення функції органів правопорядку та використання їх для залякування активного громадянського суспільства.

Враховуючи вище зазначене, Реанімаційний Пакет Реформ закликає владу припинити політичне переслідування Віталія Шабуніна, органи правосуддя об`єктивно кваліфікувати ситуацію, провести належне і відкрите розслідування, встановити причини інциденту і продемонструвати неупереджений підхід до справи на всіх етапах процесу.

Реанімаційний Пакет Реформ контролюватиме об`єктивність розслідування і надалі докладатиме всіх зусиль для захисту членів коаліції та представників громадянського суспільства.

У Тернополі Mazda опинилася під колесами вантажівки

У Facebook вже 11 млн українців