ONUKA виклала у мережу свій новий альбом “MOZAЇKA”

Поділитися

Сьогодні українська співачка ONUKA виклала на своєму офіційному ютуб-каналі пісні з нового альбому MOZAЇKA. Помітно, що співачка це зробила водночас, тому відеоплатформа трішки порозкидала пісні, розмістивши їх не за хронологічною нумерацією, а за “вагою”.

Усі пісні монетизовано платформою, що свідчить про відстність будь-яких претензій на порушення авторського права.

01. ONUKA – VSESVIT

Ната Жижченко: На створення цього треку мене надихнуло випадково знайдене відео, на якому зафіксовано діалог двох космонавтів під час польоту. У розмові один з них вимовив фразу: «Ми живемо, поки ми працюємо. Ми живемо, поки ми літаємо». Ці слова дали мені перший імпульс. У світлі всього, що відбувається навколо, мені вперше захотілося написати щось дійсно добре і життєствердне. Про людське призначення, про внутрішню свободу та подолання всіх тих складнощів і проблем, які тиснуть на нас. Нескінченність не в порожнечі, що під ногами, а там — у небесах. Ми живі, поки ми можемо літати. Пісня була вже майже готова, коли під час виступу на фестивалі Polyana у Закарпатті відбулася знакова зустріч з гуртом Deep Forest, музикантами, чиї альбоми мали найбільший впив на звучаннял ONUKA. Трохи пізніше лідер Deep Forest Ерік Муке приїхав до нас у студію, послухав демо-записи і був вражений. У фінальну версію VSESVIT він додав буквально кілька звуків.
02. ONUKA – GOLOS

Ната Жижченко: Світ витканий з протиріч. Медіа і політики множать їх, роз’єднуючи людей, родини, суспільство в цілому. Коли в світі стає занадто багато агресії, маніпуляцій і брехні, лави інформації перетворюються на нічого не значущий білий шум. Крізь цю стіну звуку важливо почути людський голос. Голос кожного з нас. «В нас голос є, ми не німі». Ті, кому є що сказати, не повинні мовчати. Ті, хто шукає, — знають істину. Істина завжди одна. Наш найсильніший інструмент — це GOLOS.
03. ONUKA – ANIMAL

Євген Філатов: Ті, хто уважно стежить за творчістю ONUKA, вже добре знають ANIMAL. Пісню можна було почути під час живих виступів. Для мене це особливо важливий трек. Свого роду — символ еволюції саунду ONUKA. ANIMAL — один з найбільш ранніх треків. Його було написано ще під час роботи над дебютним альбомом проекту, і перший демо-запис звучить геть інакше. ANIMAL пережив масу трансформацій. До альбому МOZAЇKA увійшла версія, записана з оркестром НАОНІ. Зараз, записаний разом з оркестром і в такому об’ємному і потужному звучанні, він дійсно наповнився «тваринної енергією», від якої перехоплює подих. Історія ANIMAL говорить про те, що ніколи не варто боятися сміливих ідей. Адже вони відкривають перед нами нові можливості.
04. ONUKA – STRUM

Євген Філатов: У цій пісні є рядок: «Новий пункт — новий масштаб». У певному сенсі, він пророкував майбутнє. Окремі музичні фрагменти було записано у найнесподіваніших місцях. Усе почалося з партії піаніно. Її награли прямо в гримерці Одеського оперного театру, перед концертом ONUKA з НАОНІ. Дзвін посуду записано на березі Дніпра. А сопілку і дрім драм — в Індонезії. Так з навколишніх звуків народжується жива, органічна музика. У фіналі композиції кілька разів повторюються слова: «Життя минає, життя триває». STRUM присвячено бабусі Нати — близькій і важливій людині в її житті.
05. ONUKA – XTO

Ната Жижченко: Цей трек, мабуть, найбільш легкий і танцювальний в усьому альбомі. За своїм настроєм — немов перші промені весняного сонця. І тому є причина. Цю пісню я присвятила своєму коханому чоловіку — саунд-продюсеру ONUKA Євгену Філатову. Він звучить так, як і моя любов.
06. ONUKA – ARKA

Ната Жижченко: У моїй творчості багато відсилок до аварії на ЧАЕС — сингли 1986 и VIDLIK. У 2016 році сталася важлива подія. Мені пощастило пройти тижневу практику на станції та зануритись у реальне життя людей, що сьогодні працюють на ЧАЕС. Враженням від візиту стало відео Mainland. На той час у Зоні працювали спеціалісти з різних країн. До здачі у експлуатацію готували арку, що мала накрити четвертий енергоблок ЧАЕС. Головна мета — замінити саркофаг, який було встановлено ще у 1986 році. Термін його експлуатації добігав кінця. Восени минулого року це нарешті сталося! Гігантський купол у 110 метрів заввишки та вагою 36 000 тон накрив трагічно відомий енергоблок. Арка стала найбільшим у світі пересувним наземним спорудженням. Термін її експлуатації — 100 років. Не стане нас, не стане тих, хто її будував, та арка продовжить стояти та захищати людей від повторення однієї з найжахливіших трагедій ХХ сторіччя. На мій погляд, це епохальна подія, яка незаслужено залишилась непоміченою. Цей лаконічний інструментальний трек ARKA — спроба передати дитячий захват та здивування перед гігантською, монументальною спорудою. І, разом з тим, захоплення масштабом думки і самовідданістю людей, що її побудували. Струнний оркестр і терменвокс роблять його казковим. ARKA звучить, як Дебюссі і музика з диснеївських мультфільмів одночасно.
07. ONUKA – GUNS DON’T SHOOT

Ната Жижченко: Меседж GUNS DON’T SHOOT не пов’язаний з подіями в Україні. Ця пісня про глобальний стан справ у світі — від давніх часів до сьогодні. Ми живемо в епоху бурхливого технологічного прогресу, але при цьому все ще далекі від справді значущого кроку в розвитку нашої цивілізації. Подальша еволюція людства не у нових технологіях і навіть не в освоєнні космосу. Вона — у відмові від ворожнечі, агресії, нетерпимості та насильства. Ці явища, на жаль, всюди. А сама форма їх прояву сьогодні може бути дуже різною. Не випадково на обкладинці синглу GUNS DON’T SHOOT зображено різні види зброї. Не тільки камені, палиці, гвинтівки і гранати, але і менш очевидні атрибути сучасних конфліктів: атом, рупор, алкоголь, сигарети і лайки в соціальних мережах.
08. ONUKA – ALONE

Ната Жижченко: Влітку 2017 року ірландська співачка Шинейд О’Коннор, знаходячись, у своєму номері в мотелі в Нью-Джерсі, записала і опублікувала спонтанне відеозвернення. Це був крик про допомогу людини, що знаходиться у справжньому розпачі. Відео викликало широкий резонанс, у лічені дні його подивилися два мільйони глядачів. Самотність публічних людей — тема, про яку не прийнято говорити вголос. Відомі люди: музиканти, артисти — повинні служити прикладом для інших. Їм не можна здаватися слабкими, вразливими. Але ж ця проблема дійсно існує. Людині, що опиняється в центрі уваги, складно впускати у свій світ нових людей. Важко відкриватися їм і вміти відрізняти — хто говорить дійсно з тобою, а хто лише з твоїм медійним образом. ALONE — про це.
09. ONUKA – ALL FRIENDS

Ната Жижченко: Я написала цей трек у день, коли не стало Кузьми… ALL FRIENDS — пісня про друзів, які рано чи пізно йдуть з нашого життя. У приспіві можна почути слова «Наче криги, надто крихкі». З перших секунд — дивні глухі звуки. Це звук ламких крижин. Його записано наживо. З численних варіацій цього звуку побудовано всю ритмічну конструкцію пісні. Також у цьому треку можна почути кілька посилань на відомих поетів — Кірсанова та Блока.
10. ONUKA – VATRA

Ната Жижченко: Історія закінчується тим, з чого все починалося. MOZAЇKA склалася. У якості інтро до фінального треку на альбомі — архівний запис з Чернігівського театру, датований 1994 роком. Це перший виступ маленької «онуки Олександра Микитовича» в супроводі оркестру. Мій виступ. У VATRA — ціле життя. Клубна ейфорія нульових. З першими ударами біта в голові вибухає яскравий букет асоціацій: Лоран Гарньє, Banco De Gaia, Schiller, Франсуа Кеворкян, Underworld… перші треки The Maneken. Перші модні клуби Києва — стильна музика і щасливі люди, які готові чути і, нарешті, приймати. Перші зірки «електронної хвилі». Проект Tomato Jaws. Вогні нічного Києва, рейви, фестивалі, море, танці на піску, світанок. Спокій: дивний звук, що тремтить. Так дзвенить тиша. Час прислухатися до себе, до голосу всередині. У цій тиші маленька «онука» перетворюється на ONUKA. І все триває далі.

Вступ до Startup School: як почати свій бізнес ще в універі?

22-річного водія, який порушував правила на Toyota Сamry в Тернополі, притягнуть до відповідальності