У київському національному університеті імені Шевченка визрів конфлікт між студентами історичного факультету і викладачем

Поділитися

На історичному факультеті КНУ імені Шевченка назріває конфлікт через втручання доцента, колишнього заступника декана факультету Гомана Юрія Олексійовича у вибори керівника Студентського парламенту історичного факультету.

Так, за словами самих студентів, Гоман намагався схилити студентів факультету голосувати за Віктора Люстея, одного з кандидатів, при цьому не цурався нетактовності по відношенню до Валерія Зінченка – іншого претендента на посаду керівника СПІФ. На підтвердження цих слів надано скрін-шоти переписки між викладачем та одним зі студентів, який на момент виборів вирішив поки не «світити» своє прізвище.

В результаті саме Люстей і виграв вибори з невеликою перевагою в голосах.

«Всіма положеннями про діяльність органів студентського самоврядування і законом «Про вищу освіту» адміністрації забороняється здійснювати вплив на органи студентського самоврядування і на їх діяльність (в цьому випадку йдеться про вибори). Чи є викладач-доцент адміністрацією і що таке адміністрація – таких визначень в Статуті КНУ імені Тараса Шевченка і в законі я не знайшов», – написав у Фейсбуці Валерій Зінченко, коментуючи ситуацію з виборами до СПІФ.

«Питання з площини академічної доброчесності. Якби позиція була доведена загалу – одна справа, а маніпулювати та точково впливати на думку – це ганебна «гебешна» практика. Тому посадова особа, чи викладач, з етичної позиції – різниці немає. Питання, для чого це робиться, залишається відкритим. Хоч згадка про важливість посади голови ОСС, як посадовця, який приймає рішення щодо продовження контракту, наводить на невтішні висновки щодо істинної мотивації. Скільки листів щастя прийшло голосуючим – також цікаве питання», – так коментує ситуацію випускник КНУ, відомий студентський активіст середини 2000-х років Дмитро Кулібаба.

В цей же час, проректор КНУ Володимир Бугров публічно став на бік викладача істфаку, коментуючи на сторінці Гомана конфлікту ситуацію, що склалася. Бугров вважає, що викладач може висловити свою думку щодо кандидатур до ОСС.

Студенти вже звернулися до ректора КНУ Леоніда Губерського та до Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з прохання дати належну оцінку та прореагувати на факт впливу викладачів на вибори керівника органу студентського самоврядування.

В разі, якщо Гомана та інших зацікавлених у «ручному» голосуванні викладачів не буде притягнуто до дисциплінарної відповідальності, студенти не виключають проведення страйку на історичному факультеті.
Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД

Мешканці прилеглих до “Березолю” будинків просять журналістів та громадськість підтримати їх у суді

Как мне отвратительна вся отечественная кладбищенско-церковная культура: не так надо помнить о дорогих людях