Імпорт явно домінує і становить понад 85% всього вітчизняного рибного прилавка. Це починає загрожувати Продовольчій Безпеці країни в цьому сегменті.
Україна 30 років тому входила в п’ятірку найпотужніших рибодобувних країн світу. 1989 року українські рибалки виловили понад 1,1 млн. тонн риби та водних живих ресурсів (на кожного українця припадало 24 кг. риби і рибного продукту в рік), до 1994 року вилов риби впав майже в чотири рази – до 314 тис. тонн, а після анексії Криму в 2014 році виловили всього 91,5 тис. тонн.
У 2017 році виловили 81 875 тонн біоресурсів (Чорне море – 5 253 т.; Азовське море – 37 537 т.; Каскад Дніпровських водосховищ – 13 753 т.; р.Дунай, Причорноморські лимани, пониззя Дніпра, Дніпровсько-Бузька естуарная система і інших водоймах вшити взяті – 5 763 т.; виростили – 19 568 т.).
– Сьогодні через масштабну корупцію в рибному відомстві і непомірні побори рибних чиновників, промисловики і рибоводи змушені піти в тінь. Так само в країні багаторазово підвищилися факти браконьєрства – кажуть в Асоціації рибалок України – Незаконно виловлена риба переробляється нелегально і реалізується в «тіні». При таких обставинах, ні про який контроль якості над виробництвом рибного продукту мови бути не може. З різних куточків країни надходять тривожні відомості про спалахи отруєнь неякісними продуктами харчування. В Україні зафіксовано нові випадки захворювання на ботулізм. З початку року 78 осіб захворіли на ботулізм, 5 з них померло. Фактично всі випадки захворювання на ботулізм сталися через споживання неякісної рибної продукції: консерви, в’ялена, копчена риба.
Українці все частіше стали замінювати дорогі м’ясні продукти рибою, однак її в основному імпортують з-за кордону, що продовжує вбивати цілу галузь української економіки.
Згідно з даними Асоціації рибалок України, обсяг поставок закордонної риби в нашу країну в минулому році зріс на 6,2% – до 320 тис. тонн. Для порівняння, в 2015 році завезли всього 230 тис. тонн, а в 2016 – 300 тис. тонн.
Втім, на думку чиновників і учасників ринку, офіційна статистика не враховує тіньовий вилов всередині України.
Асоціація рибалок України оцінює розмір «тіні» близько 50% для промислового вилову (близько 32 тисяч тонн) і приблизно 60% (12 тисяч тонн) для аквакультури. За неофіційними даними тіньової рибний ринок оцінюється приблизно в 6 млрд. гривень. Він включає в себе незаконно виловлену рибу, а також імпортну продукцію що ввезли в нашу країну за «сірими» і «чорними» схемами.
В останні десять років обсяг вітчизняного споживчого кошика був 660-710 тис. тонн. риби і рибного продукту в рік. Споживання риби на душу населення Україна коливалося від 14 до 16 кг. Але останні чотири роки рибний ринок явно “просів”. Споживання рибного продукту істотно знизилося і склало в 2016 році 300 тис. тонн., а в 2017 році 410 тисяч тонн. За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я людині необхідно споживати не менше 19,6 кг. риби в рік. Виходячи з цього, споживчий ринок України повинен становити близько 850-900 тис. тонн.
Вченими доведено, що для забезпечення збалансованого харчування, людина в рік повинна споживати 20-21 кг рибопродуктів. При цьому 75% з яких мають бути морськими.
В результаті споживання риби в нашій країні в 2017 році становить 9,8 кг/чол. Для порівняння, в Японії споживання морепродуктів доходить до 70 кг на душу населення. Жителі північних країн (Норвегія, Швеція, Фінляндія) споживають близько 50 кг, в Німеччині та Франції цей показник досягає 25-40 кг/чол. За даними ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), в європейських країнах споживання рибної продукції на душу населення становить 20-30кг.
З усього обсягу продуктів харчування, які споживають українці, на рибу доводиться менше 2%. Основна маса споживчого кошика – хліб, картопля, молочні продукти і яйця.
Через дуже низьке споживання риби сьогодні у 80% жителів України діагностують дефіцит йоду в організмі. Адже риба – один з основних джерел біологічно доступного йоду.
Імпорт явно домінує на наших прилавках, але якщо говорити відверто, то не завжди він задовільної якості, а часто і відвертий рибний сурогат небезпечний для здоров’я людини.
Недобросовісні імпортери і неякісна робота перевіряючих структур наповнила наш ринок відвертою гидотою і рибним сурогатом, часом небезпечного для нашого здоров’я. До нас везуть морожену, переморожену рибу, невідомо коли і ким виловлену. В результаті наші співвітчизники отримують замість якісного рибного продукту, рибні тушки сумнівної якості.
Сьогодні в Україні немає жодного механізму підтвердження легальності походження партії риби, не існує системи моніторингу комерційних операцій з водними біоресурсами.
Асоціація рибалок України протягом восьми років говорить про те, що необхідно вводити Сертифікат Походження риби – державний документ, який буде говорити про легальність походження товару. Так само необхідно посилити покарання і багаторазово підвищити штрафи за торгівлю незаконно виловленої рибою.
– Сертифікат Походження допоможе позбавити рибний ринок від нелегальної продукції. Він унеможливить реалізацію незаконно виловленої риби, а так само стане нездоланним бар’єром при ввезенні в нашу країну рибної продукції невідомого походження – переконаний глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.
В ЄС система сертифікації вважається ключовим фактором для забезпечення простежуваності водних біоресурсів в комерційних операціях. Це важлива складова боротьби з незаконним, непідзвітним і нерегульованим рибальством. Законодавчо вона регулюється як на національному рівні, так і регламентними документами No 1005/2008 (ЄС), No 1224/2009 на рівні ЄС. Вона реалізована в національних законодавствах всіх країн-членів.
На сьогодні фахівці зі страхом спостерігають в якому катастрофічному стані знаходиться сьогодні вітчизняна рибна галузь. Це вимагає негайних кроків для її порятунку. В результаті багаторічної безгосподарності, відкритого браконьєрського мародерства наших водойм та тотальної корупції в рибній галузі, наші моря і внутрішні водойми знаходяться в депресивному стані. Густа “тінь”, яка знищує вітчизняну галузь, прогресуючий дефіцит рибопродуктів – це “заслуга” злодійкуватих рибних чиновників.
В країні, яка має безпрецедентно сильних людей і безпрецедентно родовиту землю, люди споживають тільки частину того, що потрібно для збереження якісного та здорового життя. Не доїдають 36% м’яса, 43% плодів і ягід, не доїдають майже 45% молочних продуктів, 57% – не доїдають риби. Не можна допустити, щоб в аграрній країні люди голодували!
Прес служба Асоціації рибалок України