Електоральні настрої українців у вересні: сумні перспективи країни, бо більшість мудрих людей виїхали

Поділитися

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 73% опитаних вважають, що країна рухається у неправильному напрямку. 15% – вважають, що напрямок розвитку справ правильний, 13% не змогли відповісти. Більш оптимістичніше оцінює стан справ молодь, чверть яких говорить про те, що країна розвивається у правильному напрямку. Найгірше оцінюють ситуацію старші. У електоральному розрізі найбільше тих, котрі незадоволені станом справ, серед прихильників В.Рабіновича, Ю.Бойка та Ю.Тимошенко. Натомість майже три чверті симпатиків П.Порошенка переконані у правильності напряму розвитку.
• 64% переконані, що країні потрібні радикальні зміни, 12% за те, щоб залишалося все як є, 19% – за повернення у минуле. За останні кілька місяців дещо зменшилася кількість тих, хто вимагає радикальних змін, натомість зросла кількість прихильників стабілізації та повернення у минуле. Радикальних змін частіше вимагали мешканці Заходу, стабілізації, або повернення як було раніше, – у південно-східних областях. Серед прихильників кандидатів за зміни найчастіше виступали симпатики С.Вакарчука, А.Гриценка, В.Зеленського та А.Садового. Стабілізації ситуації частіше хотіли виборці П.Порошенка, повернення в минуле – ті, хто підтримують Ю.Бойка та В.Рабіновича.
• 42% опитаних заявили, що на майбутніх парламентських виборах шукатимуть альтернативу серед нових партій, 38% – сказали, що голосуватимуть за парламентські політичні сили. Готовність голосувати за партії, які не представлені у парламенті, вища серед прихильників Слуги народу, За життя, Свободи та тих, хто не визначився. Натомість у середовищі парламентських політичних сил БПП Солідарність, Батьківщини, Радикальної партії та Опозиційного блоку переважають ті, хто обиратиме «досвідчені» політичні проекти.
• Дві третини опитаних переконані, що президентські вибори 2019 року не будуть чесними, лише 16% – протилежної думки. Чверть не змогли відповісти на це питання. Найбільше переконані у нечесності майбутніх виборів симпатики Ю.Бойка та В.Рабіновича, а також ті, хто взагалі не має наміру голосувати.
• 43% опитаних вважають, що наступним Президентом України має стати кандидат зі значним досвідом керування країною. Майже стільки ж вважають, що краще хай прийде нова особистість навіть без досвіду державного управління. Запит на «нові обличчя» найвищий у середовищі симпатиків В.Зеленського та С.Вакарчука, на досвідченого політика, – серед симпатиків П.Порошенка та Ю.Тимошенко.
• Припинення військових дій на Сході України – основна вимога респондентів до майбутнього Президента України (66%). 49% очікують від нього посилення боротьби з корупцією, 34% – підвищення соціальних стандартів, 33% – відродження промисловості, 24% – підвищення якості медицини, кожен шостий – зменшення впливу олігархів на політику, відродження аграрного сектору та стимулювання розвитку бізнесу. За останні кілька місяців зріс запит на припинення військових дій, підвищення соціальних стандартів та якості медицини, а також стимулювання розвитку бізнесу.
• Молодь і люди середнього віку більше очікують посилення боротьби з корупцiєю, вiдродження промисловостi та стимулювання розвитку бiзнесу, натомість для старшого віку більші очікування у пiдвищенні соцiальних стандартiв і якості медицини.
• Лідером електоральних симпатій у президентському рейтингу є Юлія Тимошенко, за яку готові віддати свої голоси 13,2% усіх опитаних. За В.Зеленського готові проголосувати 7,8%, П.Порошенка – 6,8%, А.Гриценка – 6,6%, Ю.Бойка – 5,7%, В.Рабіновича – 5,4%, О.Ляшка – 5,2%, С.Вакарчука – 5,0%. Рейтинг інших кандидатів – менше 2,5%. Не визначилися із вибором – 17,0%, не хочуть брати участі у голосуванні – 12,6%.
• Підтримка Ю.Тимошенко є більш-менш рівномірною в усіх макрорегіонах з акцентом на Центр. В.Зеленського більше підтримують – у Центрі та на Півдні, П.Порошенка та А.Гриценка – на Заході. Ю.Бойко та В.Рабінович традиційно мають найкращі показники у південно-східних регіонах.
• Рейтинг т.зв. «другого вибору» показує, що теоретично А.Гриценка, Ю.Тимошенко та В.Зеленського могли б ще підтримати до 5% опитаних за умови, якщо їх основний фаворит виборців не братиме участі у виборах. С.Вакарчука за таких умов могли б підтримати ще 4,4% виборців, В.Рабіновича – 3,8%, А.Садового – 3,4%, О.Ляшка – 2,8%, В.Наливайченка – 2,2%, О.Шевченка – 2,2%.
• Антирейтинг політиків надалі очолює П.Порошенко. За нього за жодних обставин не проголосували б половина виборців. О.Ляшка, Ю.Тимошенко, А.Яценюка та Ю.Бойка не підтримали б до чверті опитаних, В.Рабіновича та О.Тягнибока – майже кожен шостий.
• За останній місяць зросла кількість тих, хто вірить у перемогу Ю.Тимошенко та П.Порошенка на майбутніх президентських виборах. 18% опитаних переконані, що наступним Президентом України стане Ю.Тимошенко. 14% – впевнені, що ним буде П.Порошенко. Тих, хто вірить, що Президентом стануть інші політики менше 4%. Майже половина опитаних не змогли відповісти на це питання.
• Лише третина опитаних заявили, що готові особисто брати участь в акціях, демонстраціях або інших масових заходах на підтримку кандидата, за якого вони готові проголосувати. 62% заявили, що не мають таких намірів. Найбільше тих, хто взяв би участь подібних акціях у середовищі прихильників В.Зеленського, С.Вакарчука та А.Гриценка.
• Третина опитаних готова проголосувати за іншого політика, аніж того, якого зараз підтримують, у разі якщо їхній фаворит зніметься на його користь. 20% заявили, що у такому випадку проголосують за іншого кандидата, аніж підтримав їхній основний обранець. Кожен п’ятий заявив, що у такому випадку взагалі б не брав участі у виборах, ще чверть – не визначилися із відповіддю. Майже половина симпатиків П.Порошенка, Ю.Тимошенко, Ю.Бойка та В.Рабіновича заявили, що могли б проголосувати за того кандидата, на користь якого зніметься їхній основний фаворит. У середовищі виборців А.Садового, О.Ляшка, А.Гриценка, С.Вакарчука та В.Зеленського таких по 40%. У регіональному розрізі помітні певні відмінності у ставленні до зміни своєї думки у разі можливого зняття основного кандидата: виборці Півдня та Сходу частіше за інших декларували своє небажання брати участь у виборах за таких умов, аніж мешканці Заходу та Центру.
• У партійному рейтингу лідером є Батьківщина, яку готові сьогодні підтримати 14% усіх опитаних. 8,2% могли б проголосувати за партію Слуга народу, 6,4% – за партію За життя, 6,2% – Громадянську позицію, 5,9% – за БПП Солідарність, 5,8% – за Опозиційний блок, 4,6% – Радикальну партію, 3,4% – Самопоміч, 2,7% – за ВО Свободу. Рейтинг інших партій – нижче 2%. Тих, хто не визначився із своїми симпатіями, – 17,1%. Не мають наміру брати участь у парламентських виборах – 14,4%.
• Підтримка Батьківщини є відносно рівномірною у всіх макрорегіонах, при цьому у Центру її популярність найвища. Партії За життя та Опозиційний блок мають найвищі показники у південно-східних регіонах. Громадянська позиція – на Заході та у Центрі, Слуга народу – у Центрі та на Півдні. БПП Солідарність, Самопоміч та Свобода – на Заході.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність:
2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,0%.
Терміни проведення: 10-18 вересня 2018 р.

Вплив Інтернету речей на твоє повсякденне життя

Квартирантка обкрадала господиню