Поет-пісняр Сергій Сірий повернувся в рідний Тернопіль – назавжди, в камені

Поділитися

Тут вулиця кожна знайома
І юним, і немолодим.
Тут затишок рідного дому,
Який незрівнянний ні з чим.

Приспів:
Місто, де квіти і зорі
Зводять кохання мости,
Де став є, що схожий на море…
Тернопіль – це ти!
Тернопіль, Тернопіль, Тернопіль –
Вартий пісень і поем.
Тернопіль, Тернопіль, Тернопіль –
Казка, в якій ми живем.
Це слова пісні «Наш Тернопіль», яка вже стала музично-літературною класикою і найбільш упізнаванішою квіткою у пишному вінку пісень про наше прекрасне місто. А написав текст улюбленої краянами пісні іменитий тернополянин, заслужений діяч естрадного мистецтва України, автор двох збірок інтимної лірики «Твоє тіло – наркотик», «Пожежа тіл» (остання увійшла до рейтингу кращих поетичних книжок України 2006 р.), прозової містичної мелодрами «Йар навиворіт, або Кохання в чужому тілі», за сюжетом якої нині в Канаді готується мюзикл, а також автор більше 200 пісень, чимало з яких стали хітами або «візитівками» знакових пісенних конкурсів Сергій Сірий.
За життя письменник двічі ставав лауреатом престижного міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Сергія Сірого покликала Вічність торішнього грудня. А цьогоріч, уже після смерті, його «коронували» ще тричі. Його пісня-реквієм «Чорний ворон», приурочена захисникам України на східному фронті, отримала спеціальну відзнаку «Коронації слова-2018», а дві пісні для дітей (для найменших українців письменник творив з почуттям особливої відповідальності) вибороли одразу «золото» і «срібло» на «автономії» «Коронації слова – 2018» – «Молодій КороНації-2018». Нині на честь тернопільського митця Сергія Сірого у Києві на вул. Івана Мазепи зростає дерево його пам‘яті.
Серед українських літераторів Сергій Сірий став єдиним, хто удостоєний загалом п‘яти «корон» «Коронації слова», трьох із яких – посмертно.
Сергій Сірий разом із автором музики і першим виконавцем пісні «Я- убитий солдат» Сергієм Степановим були першими, хто виступив проти силових сценаріїв розв‘язання конфліктів. Це вже пізніше появилися антимілітаристські та анти терористичні акції «Я – Шарлі», «Я – Волноваха», «Я – Дебальцеве»… Інтернет-спільнота визнала однією із найкращих пісень про Героїв Євромайдану пісню на слова Сергія Сірого «Серце плакало», яка облетіла всю Україну. Перелік знакових творів тернопільського митця можна продовжити…
Громадська ініціатива тернопільських журналістів встановити меморіальний знак митцю Сергію Сірому отримала підтримку міської влади. Ще у квітні мерія Тернополя прийняла рішення про встановлення меморіального знака на будинку, в якому жив письменник і журналіст Сергій Сірий. Ескіз створив художник Микола Пилипович, а задумане майстерно втілив у камені інший тернопільський митець Зіновій Кіпибіда.
11 листопада, в неділю, Сергію Сірому виповнилося б тільки 59… Незадовго до дня свого народження він назавжди повернувся у рідне місто. Повернувся у камені…
У понеділок, 5 листопада, о 12 годині в Тернополі на вул. Броварній,21 відбудеться урочисте відкриття меморіального знака пам‘яті Сергія Сірого. А щойно знак був установлений, хтось уже поклав жовті хризантеми – перші квіти осені – квіти пам‘яті і шани.

Третина потенційних кандидатів у президенти є фігурантами кримінальних справ

Понад 400 тисяч українців переглянули відео із згорьованими матерями під тернопільським військкоматом