Підсумки 2018 року: оцінки експертів

Поділитися

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 15–21 грудня 2018 року провів експертне опитування «2018 рік в оцінках експертів». Метою опитування було з’ясувати думки та оцінки експертів щодо основних підсумків 2018 року для України та прогнозів на наступний рік. Усього опитано 67 експертів.

Оцінка загальної політичної ситуації

  • Найважливішою позитивною подією 2018 року в Україні експерти майже одностайно називають процес створення єдиної помісної православної церкви в Україні. Важливими позитивами для країни, на думку респондентів, є також продовження санкційного режиму проти РФ та міжнародної підтримки України, співпраця з США в оборонній сфері та, зокрема, отримання протитанкових комплексів «Джавелін» цього року, а також поступове економічне зростання України та відновлення співпраці з МВФ, зокрема отримання чергового траншу фінансової допомоги.
  • Найбільш негативними подіями року стали агресія Росії у Керченській протоці та захоплення українських військових моряків та їхніх суден; напади на активістів та резонансний випадок вбивства Катерини Гандзюк. Експерти наголошують також на відсутності покарань та навіть відновленні на посадах корумпованих чиновників, найяскравішим свідченням цього стало нещодавнє відновлення на посаді голови ДФС Романа Насірова. Втім, деякі події можна трактувати водночас як негативно, так і позитивно. Зокрема, деякі з респондентів вважають, що агресія РФ у Керченській протоці за певних умов може мати й позитивні наслідки для України (консолідація країн Заходу на підтримку України та у протидії РФ).
  • Говорячи про внутрішньополітичні успіхи України, опитані експерти знову відзначали важливість процесу об’єднання церков та отримання Україною Томосу про автокефалію. Важливим успіхом експерти вважають розвиток реформи децентралізації, початок реалізації медичної реформи, посилення обороноздатності держави. Відзначаються також і деякі успіхи в здійсненні деяких економічних реформ всередині країни та налагодженні відносин із зовнішніми партнерами. Втім, зауважується, що для збільшення темпів економічного зростання необхідний більш системний підхід до реформування національної економіки.
  • Серед внутрішньополітичних невдач України експерти вже кілька років поспіль відзначають відсутність значущих результатів боротьби з корупцією та навіть відсутність волі до боротьби з цим явищем. Однією з найважливіших невдач експерти називають також незавершеність реформи судочинства та правоохоронних органів, що призводить до їх неналежного функціонування, ухвалення ними суперечливих рішень (на кшталт поновлення Романа Насірова на посаді голови ДФС), та як наслідок – відсутності довіри до державних органів у громадян України. Важливими проблемами названо також і поступове зниження рівня життя, підвищення тарифів ЖКГ та збільшення розриву між бідними та багатими в країні, що своєю чергою провокує соціальну напругу. Експерти не залишили поза увагою й низький рівень довіри громадян до держави, без чого неможлива нормалізація відносин влади й суспільства.
  • Серед зовнішньополітичних перемог абсолютна більшість експертів відзначила насамперед збереження санкцій проти РФ та міжнародний осуд дій Росії у Чорному та Азовському морях, підтримку України ключовими західними партнерами, отримання зброї від США, нещодавні успіхи у відновленні співпраці з МВФ та виграш Україною Стокгольмського арбітражу проти Газпрому.
  • До зовнішньополітичних невдач експерти віднесли передусім конфлікти з західними країнами-сусідами України (Польщею та Угорщиною), безсилість України у поверненні своїх громадян, захоплених РФ, відсутність нових санкцій Заходу після відкритого нападу у Керченській протоці та поступове втрачання Україною контролю за ситуацією в Азовському морі.

Персони

  • За оцінками опитаних експертів, першість серед найуспішніших політиків року цьогоріч отримав чинний Президент України Петро Порошенко. Попередні два роки місце лідера у рейтингу наших респондентів посідав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який цьогоріч опинився на третій сходинці у рейтингу найуспішніших політиків року, поступившись також Юлії Тимошенко, успішність якої експерти обґрунтовують зростанням рейтингів напередодні президентських виборів.
  • Водночас, Президент України Петро Порошенко ледве не очолив рейтинг найменш успішних політиків року. Найменш успішним політиком 2018 року, на думку експертів, став Юрій Бойко, а Петро Порошенко посів друге місце з невеликою різницею.

Оцінки за основними індикаторами розвитку

  • Експерти оцінили позитивно стан трьох сфер суспільного життя: рівень демократії – 6,3 бала за 10-бальною шкалою[1] та стан свободи слова – 6,8 бала. Вперше позитивну оцінку здобув рівень свободи підприємництва в Україні, який у попередні роки оцінювався дещо гірше за середній. Загалом оцінка майже усіх сфер життя підвищилася на 0,3–0,5 пунктів, однак оцінка рівня корупція зросла також.
  • Економічна ситуація в Україні оцінюється експертами у 4,4 бала, що суттєво краще за показники попередніх років.
  • Рівень прогнозованості розвитку держави на наступний рік експерти оцінюють у 5 балів, що також вище за показники попередніх років, незважаючи на майбутні президентські та парламентські вибори.

 

 

 

Прогнози експертів: на що Україні варто чекати 2019 року?

 

  • Експерти прогнозують, що події суспільно-політичного життя в Україні у 2019 році здебільшого визначатимуться президентськими та парламентськими виборами. Більшість експертів вважають, що вибори супроводжуватимуться політичною нестабільністю, загостренням боротьби між партіями та окремими фракціями політичних еліт. Одним із наслідків виборів може стати сповільнення впровадження реформ, а також сплеск популізму, який відображатиметься і в риториці, і у рішеннях влади. Ці події, на думку експертів, можуть мати негативні наслідки й для економічного розвитку України.

 

  • Неоднозначною є оцінка експертами подій зовнішньополітичного характеру, що чекають на Україну у 2019 році. На основі поточних подій більшість експертів прогнозують подальшу ескалацію агресії Росії щодо України. Втім, думки розійшлися щодо можливості підтримки України її партнерами. Майже однакова кількість експертів висловила протилежні думки щодо того, чи матиме Україна в подальшому підтримку своїх ключових зовнішньополітичних партнерів.

 

  • У цих умовах експерти радять передусім сконцентруватися на боротьбі з корупцією всередині країни, подальшому посиленні обороноздатності держави шляхом реформування відповідних відомств та пошуку джерел фінансування, завершити реформу судової системи та формування антикорупційного суду, а також докладати зусиль для економічного зростання, аби уможливити реалізацію цих та інших потреб держави.

 

 

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ

  1. Назвіть, будь ласка, ті події  2018 року, які Ви  вважаєте найважливішими для країни (не більше 5). Кожну з названих подій просимо оцінити знаком «+» – позитивна, «-» – негативна чи «+/-» – в чомусь позитивна, в чомусь негативна.

Позитивні

Кількість згадок
Отримання Томосу, створення єдиної помісної православної церкви 57
Продовження санкцій щодо РФ та підтримки України, поглиблення співпраці з ЄС та конституційного закріплення прагнення членства в ЄС та НАТО 13
Посилення обороноздатності, поглиблення співпраці з НАТО, отримання летальної зброї від США 13
Економічні реформи, поступове економічне зростання та продовження співпраці з МВФ 12
Початок створення Антикорупційного суду 10
Виграш Стокгольмського арбітражу 8
Оновлення складу ЦВК 6
Присудження Олегу Сенцову премії Сахарова 4
Розірвання договору про дружбу з Росією 3
Створення Державного бюро розслідувань 3
Інше

Просування реформи децентралізації – 2

Зміна формату АТО на ООС – 2

Всеукраїнська акція на підтримку виборчої реформи – 2

Арешт Надії Савченко – 2

Убезпечення від повномасштабної війни з Росією – 2

Ініціатива України з протистояння Росії в Керченській затоці, введення в експлуатацію 4G, підтвердження виборів у 2019 році, початок медреформи, ухвалення у першому читанні закону про мову, реформа фінансування культурних проектів, воєнний стан, скасування КСУ закону «Про всеукраїнський референдум» та мовного закону – по 1 згадці

 

28

 

 

Негативні

Кількість згадок
Агресія Росії в Азовському морі, затримання нею українських моряків і кораблів та наступне введення воєнного стану 36
Вбивство Катерини Гандзюк та напади на інших активістів 16
Відсутність покарань для корупціонерів та відновлення їх на посадах (наприклад, Р. Насіров) 7
Подовження мораторію на ринок землі 5
Підвищення тарифів на комунальні послуги для населення 4
Інше

Зростання впливу Медведчука – 2

Відсутність прогресу в судовій реформі – 2

Зростання популізму – 2

Об’єднання церков, протести Саакашвілі, медреформа, розкол в опозиції, недостатність економічних реформ, чергові вибухи на складах боєприпасів, гальмування виборчих реформ, відсутність прогресу в переговорах по врегулювання конфлікту на Донбасі, конфлікт з Угорщиною, старт виборчої кампанії, втрата органами влади довіри населення, відсутність кандидатів, які б користувалися значною підтримкою населення – по 1 згадці

 

18

 

Частково позитивні, частково негативні

Кількість згадок
Агресія Росії в Азовському морі, затримання нею українських моряків та кораблів та наступне введення воєнного стану 15
Фактичний початок виборчих кампаній 4
Отримання Томосу, створення єдиної помісної православної церкви 3
Інше

Конфлікти між правоохоронними органами, світові санкції проти Росії, розірвання договору про дружбу з РФ, зміна складу ЦВК, продовження співпраці з МВФ – по 1 згадці

 

5

 

  1. Що, на Вашу думку, можна вважати головними успіхами, досягнутими Україною 2018 року у внутрішній та зовнішній політиці? 

У внутрішній політиці

Кількість згадок
Отримання Томосу, створення єдиної помісної православної церкви 39
Успіхи реформи децентралізації 13
Реалізація медичної реформи 12
Економічні реформи, зростання економіки та відновлення співпраці з МВФ, вчасне прийняття бюджету 12
Посилення обороноздатності, реформування сектору безпеки й оборони 11
Відносна економічна та політична стабільність 10
Створення Антикорупційного суду 8
Прийняття мовного закону, успіхи в культурній політиці 8
Реформа освіти 5
Оновлення складу ЦВК 5
Важко сказати / Значимих успіхів немає 5
Збереження демократичного політичного режиму 3
Закріплення в Конституції курсу України в ЄС та НАТО 3
Інше

Воєнний стан без обмежень прав громадян – 2.Початок реформи адвокатури, реформи в інфраструктурі та пенсійна реформа, запуск ДБР, формування директоратів у міністерствах, збільшення гендерної рівності в державній та оборонній сфері, справедливе оподаткування для «євроблях», визнання Росії агресором, визнання ветеранів УПА учасниками бойових дій, убезпечення від повномасштабної війни з Росією, зміцнення державних інститутів, зменшення впливу олігархату на процес прийняття рішень – по 1 згадці

 

13

У зовнішній політиці

Кількість згадок
Збереження санкцій проти РФ, міжнародний осуд дій РФ у Чорному та Азовському морях 38
Отримання Томосу, створення єдиної помісної православної церкви 16
Підтримка України (фінансова, політична, технічна) з боку західних партнерів та міжнародних організацій, конструктивний діалог з ключовими зовнішніми партнерами 16
Отримання зброї від США, прогрес відносин з США загалом 13
Відновлення співпраці з МВФ 12
Виграш Україною міжнародних судів (зокрема, Стокгольмського арбітражу), проукраїнські резолюції міжнародних організацій 12
Остаточний вихід з СНД та розірвання договору про дружбу з Росією 6
Блокування Росії в ПАРЄ 4
Інше

Прихід Ryanair до України, участь української команди в Іграх Нескорених у Сіднеї – по 1 згадці

 

2

 

  1. Що, на Вашу думку, можна вважати головними поразками України у 2018 році у внутрішній та зовнішній політиці?

 

У внутрішній політиці

Кількість згадок
Відсутність реальних успіхів у боротьбі з корупцією, неефективність антикорупційних органів та конфлікти між ними 35
Провал реформ правоохоронних органів та судів, їх неналежна робота та сумнівні рішення суддів (наприклад, відновлення на посаді Насірова) 25
Невдала економічна політика, зниження рівня життя, соціальна нерівність, підняття тарифів ЖКГ, проблема бідності 15
Недовіра громадян до держави, окремих державних органів, політиків 14
Зволікання з виборчою реформою 13
Переслідування та напади на громадських активістів, відсутність ефективного розслідування таких випадків 12
Зростання рівня популізму 9
Продовження дії мораторію та продаж землі 8
Високий рівень трудової еміграції 6
Великий вплив олігархів на прийняття рішень, олігархічність ЗМІ 6
Збережено вимогу декларування для антикорупційних активістів 3
Інше

Недостатність інформаційної протидії РФ, політизація об’єднання церков, реванш проросійських сил, неможливість запобігти виникненню суспільних рухів  типу «бляхерів», неможливість гарантувати тяглість політики у будь-якій сфері, відсутність змін у розумінні сутності влади політичними елітами, посилення Медведчука, розрив влади з прореволюційним середнім класом, розвал коаліції в парламенті та відсутність політичної єдності в умовах війни, прийняття населенням перспективи обмеження своїх прав шляхом воєнного стану – по 1 згадці

 

10

У зовнішній політиці

Кількість згадок
Конфлікти з Угорщиною, блокування Угорщиною участі України в заходах НАТО, історичні спори з Польщею 15
Захоплення Росією політв’язнів та військовополонених, неможливість їх повернути 12
Відсутність нових санкцій від країн Заходу у відповідь на агресію РФ у Керченській протоці 9
Поступова втрата позицій Україною та посилення Росії в Азовському морі 8
Відсутність прогресу у напрямі деокупації Криму та Донбасу 8
Незадовільні темпи інтеграції до ЄС та НАТО, затягування співпраці з МВФ та донорами 6
Продовження реалізації проекту «Північний потік – 2» 5
Неефективність існуючих форматів переговорів 4
Інше

Непослідовність у боротьбі з російською агресією – 2

Неефективна робота з поширення інформації про позицію України – 2

Втрата довіри до чинної влади з боку міжнародних партнерів – 2

Відсутність результатів щодо миротворчої операції ООН, слабке фінансування міжнародних представництв, збільшення еміграції, відсутність прогресу в напрямі переслідування команди Януковича та арешту їх активів, погіршення позицій країни в рамках світової економіки, посилення залежності влади від рекомендацій західних партнерів, порушення угоди про безвізовий режим, відсутність позиції щодо держав, які системно порушують права людини – по 1 згадці

 

16

 

  1. Кого Ви вважаєте найуспішнішим політиком року? (назвіть не більше 3-х прізвищ)
  Кількість згадок
Петро Порошенко 32
Юлія Тимошенко 27
Володимир Гройсман 19
Володимир Зеленський 11
Анатолій Гриценко 10
Уляна Супрун 8
Іванна Климпуш-Цинцадзе 5
Віктор Медведчук 4
Андрій Парубій 3
Інші

Павло Клімкін, Олександр Данилюк, Олег Ляшко, Юрій Бойко – по 2 згадки; Юрій Бова, Андрій Садовий, Генадій Зубко, Оксана Маркарова, Ігор Попов, Ринат Ахметов, Єгор Соболєв, Світлична Юлія, Дмитро Гордон, Дмитро Корчинський – по 1 згадці).

18

Кого Ви вважаєте найменш успішним політиком року? (назвіть не більше 3-х прізвищ)

  Кількість згадок
Юрій Бойко 17
Петро Порошенко 14
Андрій Садовий 11
Юрій Луценко 10
Михеїл Саакашвілі 8
Олег Ляшко 6
Арсен Аваков 6
Святослав Вакарчук 5
Анатолій Гриценко 5
Юлія Тимошенко 4
Надія Савченко 4
Віктор Медведчук 3
Арсеній Яценюк 3
Олександр Турчинов 3
Євген Мураєв 3
Інші

Сергій Лещенко – 2 згадки

Оксана Сироїд, Олег Тягнибок, Вадим Рабинович, Володимир Гройсман, Роман Насіров, Андрій Рева, Ринат Ахметов, Євген Мураєв, Лілія Гриневич, Леонід Кравчук, Віталій Кличко, Геннадій Корбан, Михайло Добкін, Віктор Чумак, Василь Гацько, Валентин Наливайченко, Андрій Парубій, Олександр Вілкул, Сергій Каплін, Семен Семенченко – по 1 згадці

22

Як Ви оцінюєте наступні складові соціального життя України?  (середній бал за 10-бальною шкалою, де 1 – дуже низький рівень; 10 – дуже високий рівень)

2012 рік 2013 рік 2014 рік 2015 рік 2016 рік 2017 рік 2018 рік
Економічну ситуацію в Україні 3,1 2,7 2,6 2,6 3,6 3,9 4,4
Рівень демократії в Україні 3,2 3,2 6,1 6,0 5,8 5,9 6,3
Стан свободи слова в Україні 4,0 4,9 6,8 6,7 6,5 6,6 6,8
Стан свободи підприємництва в Україні 3,1 3,0 4,0 4,1 4,6 4,9 5,4
Рівень дотримання законності в Україні 2,1 2,2 3,1 3,3 3,4 3,5 3,6
Рівень корупції в Україні[2] -//- -//- -//- 8,0 7,8 7,4 7,8
Рівень прогнозованості розвитку держави на наступний рік 4,0 2,5 4,0 4,2 4,3 4,5 5,0

 

  1. Які тенденції та події Ви прогнозуєте у внутрішній політиці України у 2019 році?
Кількість згадок
Жорстка та непередбачувана політична боротьба на президентських та парламентських виборах з використанням «брудних» технологій, політична нестабільність чи криза 27
Зростання популістичної риторики та політичних рішень у зв’язку з виборами 17
Оновлення еліт внаслідок виборів, поява нових політичних сил 10
Подальше погіршення економічної ситуації 9
Гальмування проведення реформ на тлі виборів 9
Загострення в зоні ООС 7
Втручання Росії у вибори, інформаційні диверсії проти України 7
Політичне протистояння після виборів (між гілками влади, партіями в парламенті, між переможцями виборів та тими, хто програв) 6
Поляризація суспільства у зв’язку з виборами 5
Розвиток подій повністю залежить від результатів виборів 5
Тиск на свободу слова та активну громадськість під час виборчих кампаній 4
Поступове економічне зростання та реформування окремих галузей 4
Вуличні протести під час чи після виборів Президента 3
Вікно можливостей для активізації громадського сектору та проведення важливих реформ 3
Інше

Перемога Петра Порошенка на виборах – 2

Посилення протистояння між новоствореною єдиною церквою та УПЦ МП – 2

Ухвалення нового виборчого законодавства – 2

Збільшення у ВРУ кількості колишніх регіоналів та проросійських сил – 2

Продовження трудової еміграції, отримання громадянами у прикордонних районах громадянства сусідніх держав-членів ЄС; Президенство Ю. Тимошенко, переорієнтація на неї частини депутатів БПП та НФ, створення коаліційного уряду; гучні корупційні викриття та скандали; відхід частини старих політиків та поява у владі їх «васалів»; посилення правоконсервативного тренду в політиці; автократизм нового Президента; повноцінний запуск Вищого Антикорупційного Суду; запуск нової моделі ринку електроенергії; ризики внутрішньої дестабілізації на ґрунті релігійних, мовних, соціальних, комунальних питань з насильницькими проявами – по 1 згадці

 

19

 

  1. Які тенденції та події Ви прогнозуєте у зовнішній політиці України у 2019 році?
  Кількість згадок
Ескалація агресії Росії щодо України, подальше погіршення відносин з РФ 23
Продовження міжнародної дипломатичної підтримки України, розширення санкцій проти Росії 17
Послаблення міжнародної підтримки України, втрата інтересу до України, послаблення санкцій проти Росії 16
Посилення європейської інтеграції 9
Посилення співпраці з НАТО 6
Наразі важко піддаються прогнозуванню 6
Стабілізація ситуації на Донбасі, введення миротворців 4
Відсутність суттєвих змін 4
Інше

Успішне відстоювання інтересів України в міжнародних судах – 2

Зусилля української дипломатії задля зупинки будівництва «Північного потоку 2» – 2

Покращення стосунків з Польщею, нові намагання Росії повернутися в ПАРЄ, збільшення переліку безвізових для України країн, визнання статусу Автокефальної Церкви України більшістю помісних самоврядних церков світу, запуск “Північного потоку”, переговори з Великобританією щодо нової торговельної угоди у разі Брекзіту – по 1 згадці

 

10

 

 

 

 

 

  1. Які проблеми в країні треба вирішувати в першу чергу?
Кількість згадок
Високий рівень корупції: антикорупційна реформа, покарання винних у корупції топ-посадовців 27
Забезпечення обороноздатності країни: реформи в ЗСУ та профільних структурах 20
Реформування судової системи: очистка від недоброчесних суддів, завершення формування антикорупційного суду 17
Забезпечення економічного зростання та розвитку 15
Питання війни та миру: звільнення та реінтеграції окупованих території 12
Проведення виборчої реформи (в тому числі скасування мажоритарної складової парламентських виборів, прийняття виборчого кодексу) 12
Вирішення нагальних соціальних питань (зокрема пенсійна реформа, підвищення соціальних стандартів, відстоювання інтересів найманих працівників тощо) 12
Утвердження верховенства права та відновлення законності 11
Земельна реформа, зокрема відкриття ринку землі в тій чи іншій формі 10
Реформа публічного управління, формування сталих державних інститутів 9
Тотальна реформа правоохоронної системи в цілому 8
Підтримка малого та середнього бізнесу, зокрема високотехнологічного виробництва 7
Необхідність забезпечення зміни еліти без потрясінь для країни 7
Потреба в євроінтеграції та збереженні підтримки Заходу 6
Деолігархізація, зокрема в медіа-сфері 5
Медична реформа 4
Масштабна приватизація та зменшення ролі держави в економіці 4
Продовження децентралізації та реформи місцевого самоврядування 4
Протистояння впливу Росії, зокрема через РПЦ 4
Погана комунікація представників влади з населенням 4
Реформування СБУ 3
Освітня реформа 3
Необхідність оновлення політики стосовно звільнення Криму 3
Інше

Реформа прокуратури, зокрема звільнення Ю. Луценка; реформа митниці; створення соціальних ліфтів – по 2 згадки

Заборонити ввезення автомобілів понад 15 років; запровадити ПНВК; реформа ДФС; суттєво зменшити частку державних банків у банківському секторі; реформа галузі комунального обслуговування; створювати систему національних інтересів; анбандлінґ Нафтогазу; Роттердам плюс; застаріла система прописки; реформа системи зовнішньої політики; згуртованість, консолідація; , залучити повномасштабну американську воєнну допомогу; зміни до законодавства України з метою позбавлення громадянства України посадовців і депутатів, які отримали громадянства інших країн, дієвий механізм проти набуття громадянами України подвійного і більше громадянств; забезпечення прав і свобод громадян; популізм – по 1 згадці

22

 

 

Список опитаних експертів

 

 

Біденко Юлія

Буник Микола

Бут Юрій

Волосевич Інна

Гайдай Дар’я

Галяс Олександр

Гарань Олексій

Гелетій Марія

Гетман Олег

Головенко Роман

Горбань Юрій

Дейнеко Іван

Дубровський Володимир

Жернаков Михайло

Жолобович Інна

Жугай Віталій

Замятін Віктор

Захаров Євген

Зеленіна Олена

Іванов Антон

Ієрусалимов Владислав

Калітенко Олександр

Калниш Валерій

Квурт Костянтин

Кириченко Юлія

Конончук Світлана

Костенко Наталія

Костюк Богдана

Кузяків Оксана

Куйбіда Роман

Кульчинський Роман

Куц Світлана

Левченко Олег

Лємєнов Олександр

Лигачова Наталія

Линник Наталія

Логацький Віктор

Ляшенко Олексій

Магда Євген

Марциновський Анатолій

Мельник Олексій

Миргородський Артем

Міщенко Михайло

Мусіяка Віктор

Огородник Сергій

Палій Олександр

Пашков Михайло

Поляков Єгор

Понамарчук Дмитро

Пономаренко Володимир

Романюк Романюк

Сидорчук Кирило

Сіденко Володимир

Сінченко Дмитро

Скорик Михайлина

Славінська Ірина

Тимощук Віктор

Тищенко Юлія

Ткачук Анатолій

Федець Ірина

Федоренко Костянтин

Фесенко Володимир

Хавронюк Микола

Шелест Ганна

Шульга Олександр

Юрчишин Ярослав

Якименко Юрій

 

 

[1] 10-бальна шкала, де 1 – дуже низький рівень;  10 – дуже високий рівень.

[2] В опитуваннях 2012 – 2014 років це питання не ставилось

У Тернополі проведуть знову різдвяний флешмоб

Тернополянки масово роблять манікюр із чорними сніжинками на знак протесту щодо роботи котелень на торфі