У Тернополі будують піраміду агітаторів для Порошенка, які збиратимуть персональні дані виборців

Поділитися

У Тернополі набирають людей у команду агітаторів за Петра Порошенка. Про схеми мережевого маркетингу у організації можливої передвиборчої агітації, принципи роботи та оплату праці повідомляють спостерігачі ОПОРИ, які побували на ознайомчій зустрічі.

17 січня спостерігачам ОПОРИ стало відомо, що в приміщенні на вулиці Слівенська, 3 (мікрорайон Східний) реєструють громадян, які хочуть долучитись до ведення передвиборної агітації за Петра Порошенка.

За вказаною адресою знаходились дві жінки та чоловік, які пояснили, що будують мережу людей, які голосуватимуть за Петра Порошенка. Вказані особи проводили прийом бажаючих приєднатись до роботи агітаторів та відповідали на їхні питання. Чоловік розповів присутнім, що після цієї реєстрації до них зателефонує закріплений координатор та роз’яснить методи і деталі роботи.

Він додав, що на території, яка входить в межі однієї виборчій дільниці працює по 2 координатори, кожен з яких має по 20 підлеглих. Також проінформував, що завданням агітатора є агітація та проведення анкетування мешканців в межах своєї виборчої дільниці для визначення їхніх симпатій до кандидатів та знайти потенційних прихильників Порошенка.

За однією особою буде закріплено 30 квартир, тобто близько 60 виборців. Окрім цього, із розмови з’ясувалось, що обіцяна винагорода за таку працю – 1000 гривень у місяць, а також, що у місті Тернополі планують залучити до роботи 3000 агітаторів.

Крім того, у приміщенні роздавали інформаційний бюлетень «#команда Порошенка «Чому я за Петра Порошенка», на першій сторінці якого розміщене звернення Президента «Майбутнє України залежить від нас!».

Для агітаторів також підготували журнал із назвою ГО «Інститут розвитку та сприяння демократії» «Дослідження громадської думки» з інструкцією по заповненню анкети соціологічного опитування, самою анкетою та звітом обходу виборців. Зауважимо, що анкета призначена не тільки для виявлення політичних уподобань опитаних, але містить питання для збору персональних даних: прізвище, ім’я, по батькові, вік, поштову адресу, номер телефону.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк вказує, що офіційно агітаційна кампанія чинного Президента не розпочалася, адже на сьогодні він не зареєстрований кандидатом на пост Президента. З початком агітаційної кампанії буде діяти заборона на укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації (ч.6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»). Тому на сьогодні залучення на платній основі виборців для здійснення «соціологічного» опитування є замаскованою формою проведення дочасної агітації.

«Більше того, викликає занепокоєння отримання від опитаних людей персональних даних (адреси, віку, політичних вподобань, телефону) без отримання попередньої згоди на обробку персональних даних, що є порушенням п.1 ч.1 ст. 11 Закону України «Про захист персональних даних», – зазначила Тетяна Юзвяк.

Відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.
Марія Домська, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області

23 лютого у Тернополі відбудеться конкурс піаністів

Після розслідування «Схем» Зеленський визнав, що має кінобізнес в Росії