Сину колишнього прем’єр-міністра Молдови заморозили рахунки в Лондоні

Поділитися

У Лондоні заморозили рахунки студента з Молдови, якого запідозрили в розтраті грошей, вкрадених його батьком з бюджету країни.
Лондонський студент, який заплатив 390 тисяч фунтів стерлінгів авансом за оренду квартири в Найтсбріджі, повинен заплатити майже півмільйона фунтів після розслідування, проведеного Національним агентством по злочинності Великобританії (NCA).

Накази про заморожування трьох рахунків HSBC, якими володів 22-річний Влад Лука Філат, були видані ще в травні 2018 року – після того, як фінансові слідчі NCA запідозрили, що гроші, які так вільно витрачає молода людина, – це кошти, отримані від незаконної діяльності його батька Володимира Філата, екс-прем’єр-міністра Молдови , повідомляє Національне агентство з злочинності Великобританії .
Колишній прем’єр-міністр в даний час відбуває 9-річний термін тюремного ув’язнення після того, як в червні 2016 року він був засуджений за участь в зникненні 1 мільярда доларів США (646 мільйонів фунтів стерлінгів) з трьох банків Молдови. Відсутні гроші еквівалентні восьмий частини всього ВВП колишньої радянської республіки.

Звіти HSBC показали, що при відсутності зареєстрованого доходу в Великобританії, рахунки Влада Луки і витрати на проживання фінансувалися за рахунок великих депозитів зарубіжних компаній, головним чином базуються в Туреччині і на Кайманових островах. Безліч грошових вкладів було також виявлено в філіальної мережі Великобританії, зокрема, всього лише за три дні було виплачено 98 100 фунтів стерлінгів.
Переїхавши до Лондона в липні 2016 року, щоб почати навчання, Влад Лука вів екстравагантний спосіб життя, витрачаючи значні суми грошей на предмети розкоші і послуги, включаючи Bentley ‘Bentayga зa 200 тисяч фунтів стерлінгів, куплений в дилерському центрі Mayfair.

У магістратському суді лондонського Сіті окружний суддя Майкл Сноу виніс постанову про конфіскацію трьох заморожених рахунків Влада Луки, вимагаючи вилучення 466 321,72 фунтів стерлінгів.

Суддя переконаний в тому, що це гроші, отримані батьком молодої людини злочинним шляхом в Молдові.

Роб Макартур з Міжнародного відділу по боротьбі з корупцією NCA сказав: “Влад Лука Філат не зміг продемонструвати законне джерело грошей, і суд визначив, що вони підлягають вилученню”.
Подібні розслідування ведуться щодо багатих росіян , які проживають в Лондоні.

Представники агентства Національного агентства по боротьбі зі злочинністю (NCA). збираються перевірити близько 140 заможних громадян, чиє багатство викликає сумніви у британської влади. Крім росіян у списку містяться імена представників різних країн, в тому числі і африканських.

У сферу інтересів NCA потрапляють активи, вартість яких перевищує суму в 50 тисяч фунтів стерлінгів. Найбільший інтерес представляють люди, які володіють статками, в рази перевищують 50 тисяч фунтів, тобто мільйонери. У Великобританії бути багатим не злочин, але потрібно пояснити джерело походження своїх доходів.

А в Україні тим часом відпустили шахрая-мільйонера.

Зґвалтований Тернопіль перехворіє ще на стокгольмський синдром?

Кохання та секс очима українців