А ви перевели годинник?

Поділитися

Україна 31 березня переходить на літній час – стрілку годинника необхідно перевести на годину вперед
Зараз перехід на літній та зимовий час практикують у 110 країнах світу. Скасувати це у країнах Євросоюзу планують 2021 року. Чи приєднається до цього рішення Україна – поки невідомо
“Перехід на літній час гірше впливає на організм людини, ніж перехід на зимовий час. Це стрес для нього. У цей період люди часто скаржаться на погіршення самопочуття та загострення хронічних недуг. Стрілки годинника переводять на одну годину вперед, отож доведеться менше спати. Це може спричинити проблеми зі здоров’ям у людей, які страждають на серцево-судинні захворювання, гіпертоніків, викликати дратівливість, перепади настрою. Тому треба більше часу проводити на свіжому повітрі, менше дивитися телевізор, не сидіти довго за комп’ютером, лягати спати на годину раніше, ніж зазвичай. Зазвичай за два-три тижні люди пристосовуються до нового режиму. Батькам варто допомогти адаптуватися дітям, щоби вони могли добре почуватися на уроках”, – пояснює дільничний лікар-терапевт Чернівецької міської поліклініки №1 Валентина Павлюк.

Поради лікаря

Під час переведення годинників лягайте спати трохи раніше, зсуваючи графік на 10-15 хвилин. Це допоможе поступово зміщувати ваші ритми сну та синхронізувати їх зі зміною часу.
Спіть не менше семи-восьми годин. Обов’язково провітріть кімнату, прийміть теплу ванну. За можливості, не буде зайвим поспати і вдень, особливо це стосується літніх людей і тих, хто має проблеми зі здоров’ям.
Спробуйте потроху зміщувати час вечері на 10-15 хвилин, щоби в підсумку перенести сон на годину раніше.
Привчіть себе поступово прокидатися раніше, ніж зазвичай.
Не варто у цей період навантажувати організм фізично та розумово, піддавати його стресам, нервувати або конфліктувати.
Важливі справи робіть у другій половині дня. Поки організм не перелаштується на новий час, особисті біоритми людини тимчасово зміщуються. Тож незалежно від того, жайворонок ви чи сова, складні завдання та прийняття важливих рішень краще відкласти після обіду.
Стежте за харчуванням. Їжа також дуже впливає на наше самопочуття. Потрібно виключити із раціону жирні та гострі страви, обмежити солодощі. У жодному випадку не нехтуйте сніданком. Бажано споживати більше овочів та фруктів. Замініть каву на трав’яні та фруктові чаї.
Більше гуляйте на свіжому повітрі. Намагайтеся хоча б півгодини проводити на вулиці, у парку.
Можна почитати цікаву книжку або послухати улюблену музику.
Женіть від себе погані думки. Це правило актуальне завжди, однак особливо воно допоможе у перші тижні після переведення стрілок годинника. Варто тимчасово відмовитися від алкоголю, який може негативно впливати на сон.
Людям із серцево-судинними та хронічними захворюваннями і тим, хто має проблеми з тиском, потрібно ретельніше стежити за своїм станом, носити із собою ліки. Якщо погіршилося самопочуття – потрібно звернутися до лікаря.
Нагадаємо, перехід на літній час відбудеться 31 березня о 03:00.

О 3-й ночі розпочинається літній час, тому доба 25 березня буде на годину менше.

240 тисяч виборців в Україні змінили місце голосування

«День тиші на Тернопільщині»: до поліцейських надійшло більше десяти повідомлень від громадян