Незаконна заготівля березового соку загрожує штрафом у 1360 гривень

Поділитися

Березень – час заготівлі корисного i смачного березового соку. Багато хто, збираючи сік самостійно, для власних потреб, можуть своїми діями спричинити загибель дерева. Зазвичай це стається тому, що люди не дивляться ні на вік дерева, ні на площі, де це можна робити. Як наслідок, в середині берези розпочинаються процеси гниття, грибкові захворювання й дерево втрачає свої якості, всихає.

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області наголошує, що згідно зі статтею 10 Закону України “Про рослинний світ”, збирання деревин-них соків відносять до спеціального використання природних рослинних ресурсів.

Право заготівлі березового соку мають постійні користувачі лісових угідь (державні та комунальні лісогосподарські підприємства), а також підприємці та фізичні особи, які отримують для цього спеціальний дозвіл – “лісовий квиток”. Такий документ дає право для добування соку у чітко відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі. За недотримання цих вимог порушників чекатиме покарання згідно статті 70 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Незаконна заготівля березового соку у межах населеного пункту, на територіях парків, скверів, зелених зон є порушенням пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, відповідальність за яке передбачена статтею 152 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн. до 1360 грн.

Збирати березовий сік на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду теж суворо заборонено. Відповідальність за дане порушення природо-охоронного законодавства передбачено статтею 91 КУпАП.

З метою недопущення незаконного збору березового соку, працівниками Державної екологічної інспекції проводитимуться рейдові перевірки із залученням громадських інспекторів з охорони довкілля.

Сергій Притула показав шокуючі умови для виступу гумор-шоу «Вар’яти» в Ірпіні

Смешко у Тернополі порушує закон