111

Після зими є бажання виїхати на природу та наїстися досхочу шашликів. З початком весни народ завжди відкриває сезон шашлику. Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала в якому регіоні шашлик буде найдорожчим і найдешевшим. І хоча в неділю вибори голови держави, а в країні піст, але погода на ці вихідні в багатьох областях буде вище 10 градусів, що привабить частину українців виїхати на природу на шашлики, або зробити їх на подвір’ї.
Беремо найпростіший рецепт для цієї смачної страви: 2кг свинини, 500гр ріпчастої цибулі, сіль і чорний мелений перець за смаком. А шашлик ми будемо їсти з духмяним житнім хлібом вагою 500гр.
Рецепт приготування нашого шашлику наступний: м’ясо помити й порізати на шматки. Цибулю почистити та дрібно нарізати. М’ясо посолити, поперчити і перемішати з цибулею. Залишити маринуватися на 2-3 години. Дістати м’ясо з маринаду та струсити надлишки. Нанизати свинину на шампури. Підготувати вугілля. Воно не має бути занадто розпечене. Обсмажити м’ясо до готовності, час від часу перевертаючи. Нарізаємо житній хліб.
Як виявилось на початок березня 2019 року найдорожче приготувати шашлик у Закарпатській області, і обійдеться він у 267,2грн, тоді як найдешевший в Тернопільській області – 217,4грн. Різниця у вартості складає 50грн, або 23%.
ТОП – 3 найдорожчих регіонів виглядає так: Закарпатська область – 267,2грн, Харківська область – 262,2грн і Київ – 256,7грн. А перша трійка найдешевших регіонів наступна: Тернопільська область – 217,4грн, Волинська – 226,4грн, Львівська – 235,1грн.
А між лідерами та аутсайдерами розташувались: Дніпропетровська та Чернігівська області – по 235,9грн, Житомирська – 237,6грн, Рівненська – 239,7грн, Івано-Франківська – 240,2грн, Хмельницька – 240,7грн, Полтавська – 242,1грн, Вінницька – 242,2грн, Донецька – 242,9грн, Черкаська – 243,2грн, Херсонська – 244,4грн, Запорізька – 245,1грн, Чернівецька – 245,2грн, Кіровоградська – 247,4грн, Сумська – 247,7грн, Луганська – 248,1грн, Миколаївська – 248,2грн, Одеська – 251,4грн і Київська – 254,5грн.
А тепер розглянемо нашу смачну страву в розрізі складових:
1. Свинина – 2кг
Найбільша вартість в Закарпатській області – 247,6грн
Найменша на Тернопільщині – 199грн.
Різниця в ціні між регіонами становить 48,6грн за 2 кілограми.
2. Цибуля – 500гр
Найдорожча цибуля в Луганській і Тернопільській областях – по 10,6грн
Найдешевша на Львівщині – 9,5грн.
Різниця в ціні – 1,1грн за 500г.
3. Житній хліб – 500г
Найдорожчий у Києві – 12,8грн за 500г
Найдешевший на Тернопільщині – 7,8грн за 500г.
Різниця в ціні становить 5грн на 500г.
А якщо до цього ще додати вино, то вихідні точно будуть вдалими. А за це варто підняти тост 🙂 Будьмо! Але лише після голосування за президента. Інакше й на шашлик скоро не вистачить…

Олексій Дорошенко

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.