В Україні найбільше подорожчала капуста, цибуля, картопля, пшоно, а подешевшали морква, яйця, свинина і яблука

Поділитися

За даними Державної служби статистики в лютому 2019 року, у порівнянні з січнем, подорожчало 22 продукти, або більше 2/3 соціального кошику.
Відбулось зростання вартості всіх видів хліба, молочної продукції, борщового набору (за винятком моркви), макаронів, борошна, гречки, ячної і манної крупи, пшона, цукру, сала, ковбаси та риби. Стали дешевше рис, яловичина, свинина, філе і тушка курки, яйця, яблука і морква. Не змінилась ціна на олію.
Представляємо рейтинг продуктів, які найбільше подорожчали останнього зимового місяця 2019 року за офіційними даними.
ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали:
1. Капуста – на 15,6%, яка коштує 13,3грн за кілограм
2. Цибуля – на 9,2%, і має середній цінник 20,2грн
3. Картопля – на 8,6%, і середня вартість складає 10,1грн
4. Пшоно – на 5,6%, і середньою ціною по країні 26,5грн
5. Ячня крупа – на 3,3%. Середньостатистична ціна складає 12,4грн за кілограм.
За лютий на 3,2% подорожчав буряк, який має ціну 12,9грн; на 3,1% гречка з цінником 16,8грн; на 1,6% риба та ціною 75,6грн; на 1,4% пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку (22,5грн за кілограм); на 1,1% хліб пшеничний із борошна першого ґатунку (18грн за кілограм), житній хліб (18,8грн за кілограм), макарони (17,8грн за кілограм); на 0,9% пшеничне борошно (11,5грн) і кисломолочний сир (99,7грн); на 0,8% батон (12,9грн за 500гр), молоко (24,1грн за літр) і масло вершкове (40,1грн за 200гр); на 0,7% манка (13,9грн за кг) і цукор (14,1грн); на 0,6% ковбаси варені (94,2грн); на 0,5% сметана (57,9грн); на 0,1% сало (76,9грн).
Подешевшали на 4,9% морква (11,8грн за кілограм), на 3,6% яйця (23,9грн за десяток), на 2,9% свинина (112,9грн), на 1% яблука (9,4грн), на 0,9% рис (23,5грн), тушка (58,2грн) і філе (104,4грн) курятини, на 0,5% яловичина (128,4грн за кілограм).
Не змінилася в ціні олія – 35,1 грн за 1літр.
За даними альтернативного дослідження цін на продукти, яке проводить Асоціація постачальників торговельних мереж, у лютому 2019р, порівняно з попереднім місяцем, капуста подорожчала на 13%, картопля, вершкове масло і пшоно – на 3%, сметана, яблука, батон і пшеничний хліб першого і вищого ґатунків – на 2%, крупи ячні – на 1%. Менш ніж на відсоток зросла вартість макаронних виробів, борошна, манки, гречки, риби мороженої, молока, яєць, олії соняшникової, сала і цукру. Водночас на 7% подешевшала цибуля, на 4% – морква і буряк, на 1% – свинина і філе курятини, менш ніж на 1% – рис, сири, ковбаси, яловичина і тушка курятини.
Спеціалісти завжди спостерігають різницю між фактичними цінами в магазинах і ринках та даними статистики, оскільки в офіційних даних кожного минулого місяця закладено багато даних позаминулого місяця. Тобто у даних за лютий 2019 року ми бачимо це січневу динаміку, а у січні 2019 року– тенденції грудня 2018. Тому більш точну картину, яка відбувалась у лютому ми з вами побачимо в статистиці березня.
Інфляція на даними Держстату в лютому 2019 року становила 0,5%. За власними даними Асоціація постачальників торговельних мереж зростання вартості продуктів за минулий місяць відбулось лише на 0,1%.

Олексій Дорошенко

У Тернополі представили черговий кінобрак українського виробництва

Ініціативна група “Першого грудня” заявила про підтриму Петра Порошенко на вибрах президента України