111

Капуста офіційно є безумовним лідером березня
За даними Державної служби статистики в березні 2019 року, у порівнянні з лютим, подорожчало 19 продуктів, або більше 61% соціального кошику.
Відбулось зростання вартості всіх видів хліба, молочної продукції, тушки і філе курятини, капусти, картоплі та яблук, макаронів, борошна, ячної і манної крупи, пшона та риби. Стали дешевше 9 продуктів, або 29% асортименту. Зменшилися ціна рису, яловичини, свинини, сала, яєць, олії, цибулі, буряку й моркви. Не змінились ціни на гречку, ковбаси та цукру, тобто на 10% продуктів, ціни на які моніторяться державою.
Представляємо рейтинг продуктів, які найбільше подорожчали першого весняного місяця 2019 року, за офіційними даними.
ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали:
1. Капуста – на 30%, яка коштує 17,3грн за кілограм
2. Пшоно – на 6,8%, і має середній цінник 28,3грн
3. Крупи ячні – на 1,6%, і середньостатистичною ціною 12,6грн
4. Морожена риба – на 1,4%, і середня вартість складає 76,7грн
5. Хліб пшеничний з борошна першого ґатунку, житній хліб і макарони – на 1,1% і мають відповідно ціни 18,2грн, 19грн і 18грн за один кілограм кожного продукту.
За березень на 1% подорожчали яблука (9,5грн за кілограм) і картопля (10,2грн); на 0,9% хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку (22,6грн за кілограм) і борошно пшеничне (11,6грн); на 0,8% батон (13 грн за 0,5кг); на 0,7% крупи манні (14грн за кілограм); на 0,5% кисломолочні сири (100,2грн за кілограм), сметана (58,2грн за кілограм) і масло вершкове (40,3грн за 200гр); на 0,4% молоко (24,2грн за літр); на 0,3% філе (104,7грн за кілограм) і тушка (58,3грн за кілограм) курятини.
ТОП-5 продуктів, які найбільше подешевшали:
1. Цибуля – на 8,4%%, яка коштує 18,5грн за кілограм
2. Яйця курячі – на 5,0%, і їх десяток має середній цінник 22,7грн
3. Морква – на 3,4%, і середньостатистичною ціною 11,4грн за кілограм
4. Буряк – на 2,3%, і середня вартість складає 12,6грн
5. Свинина – на 1,2% і має по країні середньостатистичну ціну у 111,6грн
Також подешевшали на 0,6% яловичина (кілограм – 127,6грн); на 0,4% рис (23,4грн) і сало (76,6грн); на 0,3% олія (35грн за літр).
Як ми зазначали, не змінився за місяць середньостатистичний цінник на гречку (16,8грн), вареної ковбаси (94,1грн) і цукор (14,2грн).
За даними альтернативного дослідження цін на продукти, яке проводить Асоціація постачальників торговельних мереж, у березні 2019р, порівняно з попереднім місяцем, стали дешевше більшість овочів борщового набору, а саме: цибуля на 7,5%, буряк на 6,1%, морква на 2,2% і картопля на 1,4%. Десяток курячих яєць зменшились у ціні на 2,1%, а цукор на 0,3%.
За даними асоціації стабільно зростає вартість хліба. За перший місяць весни житній хліб став дорожче на 2,5%, пшеничний хліб, у залежності від сорту борошна, набрав від 1,7 до 2,2%, а батон підстрибнув на 1,9%.
Продукти соціального молочного кошику подорожчали від 0,3% до 1,2%. Сметана додала 1,2%, молоко і вершкове масло – на 0,5%, а кисломолочні сири – на 0,3%.
Уся бакалія впевнено йшла до гори й тенденцію порушив лише цукор, який впав на 0,3%, і рис – ціна на який не змінилась. У той же час олія стала дорожче на 0,2%, манка на 3%, борошно на 0,4%, макарони зросли на 0,8%, гречана крупа – на 1,1%, крупи ячні на 1,3%, а пшоно – на 4,2%.
З овочевого борщового набору подорожчала білокачанна капуста – на 24,9%.
Також за даними асоціації у березні зросли в ціні всі види м’яса з 0,2% до 1,3%. Ковбаси додали 1,3%, морожена риба 1,2%, свинина 1,1%, філе курятини 0,9%, яловичина 0,7%, тушки курячі 0,3%, сало 0,2%.

Олексій Дорошенко

Напишіть відгук