111

Усі каші стали набирати популярність серед українців через складні умови життя, коли вони стали найдешевшим способом харчування. І саме пшона каша стала однією з найпопулярніших в останні роки. Її можна побачити і в їдальні Верховної Ради. Саме через високий попит ціна круп стрибає кожного року. На початку березня кілограм пшона коштував 26,5грн, рису – 23,5грн, а гречки – 16,8грн. Як бачимо пшоняна каша є найдорожчою.
Дієтологи завжди багато писали про користь каші з гречки, тому пшоно на її фоні виглядає недооціненим. А пшоняну кашу варто полюбити жителям великих міст і районів із неблагополучною екологією. Речовини, що містяться в пшонці, здатні зв’язувати іони важких металів і виводити з організму токсини й шлаки. Кардіологи теж в один голос радять своїм пацієнтам включати в раціон цю корисну кашу. Справа в тому, що пшоно – багате джерело калію, який допомагає впоратися з порушеннями серцевої діяльності.
Тому ми вирішили дослідити, як змінилася ціна на цю страву за рік.
Складові пшоняної каші на сім’ю з двох осіб: 250гр пшона, 300мл води, 40гр вершкового масла та одна чайна ложка солі. Починаємо готувати. 250гр крупи заливаємо окропом та промиваємо. Після цього пшоно кладемо в каструлю з товстим дном, наливаємо холодну воду й ставимо на вогонь. Не забуваємо посолити кашу. Коли вода в каструлі закипить, зменшуємо вогонь, щоб пшоняна каша тихенько кипіла та накриваємо кришкою. Варимо пшоняну кашу 10 хвилин, але можливо буде необхідність у додаткових 2-3 хвилинах. Додаємо в пшоняну кашу 40гр вершкового масла. Смачного🙂
Пшоно – 250гр. У 2018 році коштувало 4,2грн за 250гр, а у 2019 році – 6,6грн. Річне подорожчання склало 57%.
Вершкове масло – 40гр. 2018р – 7,2грн за 40гр, а в 2019р – 8грн. Масло за рік додало 11%.
Тобто за рік пшоняна каша подорожчала на 28%, із 11,4грн до 14,6грн.

Олексій Дорошенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.