На українських полицях із кожним роком буде більше імпортного пива

Поділитися

Міністерство фінансів планує, що в цьому році обсяги імпортного пива в Україні зростуть на 21% і складуть 41,2млн літри замість 34млн в 2018 році. Саме такі дані знаходимо в звіті Офіс з фінансового та економічного аналізу у ВРУ. Він фінансується за програмами Урядів Німеччини та Великобританії, тому має сильну аналітку. Оскільки Кабінет Міністрів із 2019 року робить середньостроковий прогноз, щонайменше на три роки, то планується, що в 2020 році імпорт пива зросте до 49,8млн літрів, а в 2021 – до 60,3млн. При цьому в планах не передбачено збільшувати ставка акцизу, яка в минулому році й так досягла мінімального рівня прийнятого в країнах ЄС. Оскільки девальвації національної валюти за рік не відбулось, то й знайти підстави для збільшення важко. Додамо, що кожен рік обсяги ввозу з закордону пива збільшуються, оскільки в 2016 році це було лише 19млн літрів, а в 2017 – 25,5млн. За рахунок акцизу Мінфін планує отримати з імпортного пива 114,5млн грн, хоча в бюджет закладено лише 81млн грн, наступного року – 138,6млн грн, а 2021 року – уже 167,7млн грн.
Однак, як би не збільшувався імпорт пива, його частка на фоні виробленого в Україні в цьому році складе лише 2%. Міністерство аграрної політики прогнозує, що в 2019 році в країні буде зварено 1,85млрд літрів пива та кожного року виробництво буде зростати, але менше ніж на 1% щороку. Але це лише виробництво. Оскільки прогнозується збільшення попиту на українське пиво за кордоном, то досить швидко, за прогнозами, буде зростати його експорт, а внутрішній попит буде збільшуватись кожного року лише на піввідсотка.
З любителів пива, за рахунок акцизного податку, у цьому році Мінфін планує зібрати з українців 5,13млрд грн, що визиває подив, оскільки щоб досягти цього показника необхідно або збільшити акциз, або збільшити споживання. Тому слід очікувати влітку новину про підняття акцизу на пиво з 2,78грн до 3грн за літр.
Пиво разом із сухим вином поступово стають більш популярними серед українців, хоча серце та гаманець усе одно належить горілці, яка поступово здає свої позиції. Тому бажаємо доброго пива з добрими друзями!

Олексій Дорошенко

Зачем Россия финансировала переворот в Черногории?

Обережно – підміна – VADA замість WADA: ось чому Зеленський не прийшов на “Олімпійський”