Особливості озеленення офісних приміщень

Поділитися

Озеленення – один із найбільш трендових інструментів прикрашання офісного інтер’єру. Його використовують для декорування в екологічному стилі, лофті та мінімалізмі. Живі рослини часто стають центром композиції.

Практично кожна сучасна студія дизайну має в портфоліо приклади офісних приміщень з озелененням. У чому ж секрет такої популярності? Як топові дизайнери використовують живі рослини в своїх проектах? І чому кімнатні квіти позитивно впливають на роботу всього офісу?

озеленення офісів

Практична користь офісного озеленення

Офісне озеленення вважають одним із найбільш дієвих способів створення комфортного середовища для роботи. Живі рослини не просто прикрашають проект дизайнера, вони стають частиною системи зволоження і вентиляції. Практична користь таких «доповнень»:

  • Очищення повітря, його зволоження, а також збагачення повітря киснем. У приміщеннях, де довгий час знаходиться велика кількість людей, такий додатковий інструмент вентиляції зайвим не буде. Великі композиції із живих рослин можуть регулярно переробляти вуглекислий газ.
  • Зонування. Композиції із рослин, особливо вертикальні зелені стіни, часто використовуються як інструмент зонування. Вони можуть відділяти різні департаменти та команди в приміщеннях опен-спейс, закривати зону відпочинку чи кухню. Такі рішення дозволяють дизайнеру зробити інтер’єр більш яскравим та оригінальним.
  • Створення атмосфери спокою і гармонії. Чисельні дослідження кажуть про те, що живі рослини допомагають людям відпочити, відволіктися, зняти напруження і стрес. Працівники виконують свою роботу ефективніше та краще, якщо на їх робочому столі є хоча б маленький кактус. Особливо великий плюс – окремі зелені зони відпочинку, де люди можуть поповнити сили серед природи прямо в урбаністичних джунглях.

озеленення офісів

Основні види озеленення для офісів та їх особливості

Існує два основних види озеленення приміщень: це контактний, або відкритий, а також безконтактний, або закритий. Перший варіант передбачає створення зеленої системи, з якою люди можуть контактувати без шкоди для рослин. Другий – це повністю ізольовані системи, з якими не може бути ніякого контакту.

Контактне озеленення використовується в офісах дуже часто. Воно дійсно допомагає працівникам перепочити від роботи на лоні природи, почуватися комфортно. Закриті зелені композиції виконують більше декоративну функцію, хоча деякі з них доволі ефективно очищають повітря.

озеленення офісів

Контактне озеленення і його типи

Серед найкращих відкритих типів озеленення варто згадати такі:

  • Зелені тераси. Якщо в офісі є балкони чи тераси, їх обов’язково варто прикрасити рослинами. Рулонний газон, в’юнкі рослини, невеличкі дерева – усе це чудово підходить для створення зони відпочинку на терасі. У багатьох випадках рулонний газон підходить для того, щоб працівники могли посидіти на ньому, відпочити.
  • Різноманітні композиції в горщиках. Акуратні й оригінальні композиції в дизайнерських горщиках розміщують не лише на підвіконнях. Вони можуть прикрашати робочі столи, розміщуватися на стінах і перегородках для зонування.
  • Фітокартини і подібні композиції. Сучасні флористи здатні зробити справжнє чудо – картини із живих рослин, лишайників, моху. Їх висаджують на спеціальні планки, підводять систему зрошення. Рослини можна висаджувати навіть у вигляді логотипу компанії.
  • Вертикальне озеленення. Зелені стіни – інструмент зонування і декору. Вони можуть виділяти робочі кабінки кожного окремого працівника, розмежувати ресепшн і зону відпочинку, тощо. В’юнкі рослини висаджують на спеціальні ПВХ-панелі. Оскільки існує безліч видів та порід такої зелені, можна експериментувати з формами та кольорами.

Контакті композиції можуть перетворити найнудніший інтер’єр на дещо стильне і незвичайне. Головне, правильно обрати кашпо, контейнери та самі рослини. Важливо, щоб вони були досить гігієнічними та практичними.

озеленення офісів

Закрите озеленення для офісного приміщення

Оскільки закриті композиції не передбачають прямий контакт із зовнішнім середовищем, вони ростуть у спеціальних контейнерах.

Найкращим прикладом закритого озеленення вважаються міні-сади – японські, альпійські, зимові. Флористи висаджують карликові породи дерев, квіти, інші рослини в спеціальні ніші. Усе це живе в офісі, але окремо від людей – за міцним прозорим склом. Тим не менш, працівникам дуже корисно спостерігати за такими садами, милуватися ними.

Ще один сучасний вид безконтактного озеленення – це оригінальні тераріуми. Їх вибір дуже великий! Флористи висаджують маленькі рослини, мох, лишайники в скляні контейнери. «Дім» для композиції може мати незвичайну форму. Іноді для таких цілей використовують навіть старі лампочки. Доповнюють композиції камінням, мініатюрними статуетками, навіть маленькими будиночками.

озеленення офісів

От чего зависит, какое постельное белье сайт вам предложит?

Скільки можна тероризувати юних українців: СБУ викрила на хабарі заступника воєнкома за відстрочку від призову