Собор Паризької Богоматері повністю не згорів

Поділитися

Паризьким пожежникам вдалося взяти під контроль вогонь у Notre Dame. Серед ночі пожежники, журналісти та президент Франції Емануель Макрон навіть змогли зазирнути в Собор, і побачити, якої шкоди завдав вогонь.

“Ми врятували терновий вінець, туніку святого Людовіка. Усередині вдалося також врятувати кілька картин, але великі полотна винести було неможливо”, – сказав розповів священник Патрік Шове журналістам.

Всю ніч перед собором молились віряни, а французький міліонер, власник брендів Гуччі та Сен Лоран відкрив фонд на 100 мільйонів євро, щоб відновити собор.

Наразі важко оцінити втрати, і точно зрозуміло, що знищені шпиль та дах собору. Але статуї, які прикрашали шпиль, вдалося врятувати – їх зняли 11 квітня і відправили на реставрацію.

До речі, весь ремонт і почали кілька років тому, бо 93-метровий шпиль знаходився на грані руйнування. Плити зі свинця, які його вкривали, почали протікати і руйнувати дерев’яні балки і каркас собору. Тоді ціну ремонту оцінювали якраз 100 млн

Вранці, 16 квітня, було погашено пожежу у Нотр-Дам. Гасіння пожежі велося понад дев’ять годин, було задіяно близько 400 пожежників.
У соборі повинні зібратися експерти і архітектори, щоб визначити масштаби пошкодження конструкції.
Обрушилися дах, шпиль, колони в нефі та годинник

Зарплата українських міністрів минулого року становила від 13 до 93 тисяч гривень

Скрипаль-віртуоз Олександр Божик представив свій перший офіційний відеокліп на авторську композицію «Don’t Stop»