Зарплата українських міністрів минулого року становила від 13 до 93 тисяч гривень

Поділитися

Голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко поширив у соцмережі цікавий пост про рівень зарплат українських міністрів в уряді Гройсмана.

“Раніше ми обговорювали середні доходи керівників міністерств за даними Офіс з фінансового та економічного аналізу у ВРУ , які становили за підсумками І півріччя минулого року, у середньому, включаючи заступників, 69 тисяч 800 гривень. Але в кожному міністерстві по різному підходять до цього питання. Іноді креативно. У минулі роки премії біли суттєвим джерелом доходу міністрів та їх заступників, а також директорів директорату. Окремі міністерства виплачували їх в розмірі від 100% до 300% від окладу. У Міністерстві фінансів 2017 року вони сягали 350% від окладу, а в Міністерстві економічного розвитку 230%. А найекономнішими були Міністерства соціальної політики та агрополітики в яких премія досягала лише 50% окладу.
Оскільки з 1 січня цього року запрацювала норма Закону “Про державну службу” про те, що державний службовець не може отримувати за рік премію розміром вище 30% його окладу, то українці можливо побачать, що винагороди керівників вилізуть в іншому місці, а в нас очі повилазять спостерігаючи це.
Щомісячні доходи керівництва міністерств складали на середину 2018 року 67 тисяч 489 гривень. Але й тут існує лише середнє значення, оскільки окремі посадовці отримували в місяць із усіма преміями та надбавками лише 13 тисяч 083 гривні, а інші – 93 тисячі 433 грн. А в окремі місяці ці цифри могли бути ще більшими. А от найнижча ланка в міністерствах – спеціалісти, отримували в минулому році в середньому 14  тисяч 641 гривню, що не на набагато вище за середню по столиці на той час зарплату – 13 тисяч 600 грн. У той же час щомісячний дохід спеціаліста стартував від 10 тисяч 508 гривень і не був вищим за 19 тисяч 794 гривні. Тобто різниця між “першим і останнім” становила 4,6 рази. У 2017 році середня зарплата міністра або зама була 52 тисячі 860 гривень, а спеціаліста – 9 тисяч 718 грн. Співвідношення між ними тоді складало 5,4 рази. Це говорить про те, що матеріальне винагородження почало розподілятись більш справедливо, а не принципом “мені та знову мені”.

Олексій Дорошенко

На середину минулого року дохід керівництва міністерств складався на 37% із надбавок за навантаження, у тому числі з розробки нормативних актів, 22% із окладу, на 13% із матеріальної допомоги, на 9% із премій, на 7% із надбавок за вислугу та на 11% із інших виплат. А от рядовий співробітник міністерства отримував заробітну плату в якій 48% складались із окладу, 17% із надбавок за навантаження, 14% із премій, 10% із матеріальної допомоги, 7% із надбавки за вислугу або ранг і на 3% із інших виплат. Головна різниця, як бачимо, полягає в надбавці за навантаження.
Даний аналіз Офіс з фінансового та економічного аналізу у ВРУохоплює 16 міністерств із 18 та 6600 осіб, які там працювали. Міністерство у справах ветеранів було створено лише наприкінці минулого року, а Міністерства регіонального розвитку та юстиції не надали інформації щодо заробітної плати. До речі штатна чисельність працівників 16 міністерств за рік фактично не змінилась, складаючи в 2017 році 6575 людей”,- повідомляє Олексій Дорошенко.

У Тернополі застрелили екскурсовода

Собор Паризької Богоматері повністю не згорів